در کشورهای منشاء ریزگردها باید سرمایهگذاری کنیم
عبدالکریم حسینزاده، نایبرییس فراکسیون محیطزیست در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی «انرژی امروز» منشأ اصلی ریز گردها را برونمرزی دانسته و گفت: «تصور من این است که موضوع ریزگردها یک موضوع درون سرزمینی نیست. یعنی خاستگاه بالغبر 60 درصد ریز گردها خارج از کشور ما است و به کشورهای پیرامونی برمیگردد. تا زمانی که ما یک دیپلماسی برای ریز گردها با کشورهای پیرامون نداشته باشیم، قاعدتاً نمیتوانیم به موفقیت چشمگیری برای کنترل ریز گردها در داخل کشور داشته باشیم. منشأ غالب ریز گردها ایران نبوده و کشورهای پیرامون است.»
وی ادامه داد: «تصور میکنم اگر لایحه محیطزیست نگاه برونمرزی هم داشته باشد، یعنی در فضای دیپلماسی مشارکت کشورهای تأثیرگذار و تأثیرپذیر را جلب کند و با یکدیگر در این زمینه سرمایهگذاری کنند، میتوانند به موفقیت برسند. اما در غیر این صورت اگر نگاه لایحه و بستهای که آمده شده است تنها نگاه درون سرزمینی باشد، من تصور نمیکنم بتواند دست آوردهای قابلتوجهی داشته باشد و بتواند وضعیت کشور را در حوزه ریز گردها بهبود ببخشد.»
تکنولوژی جدید شرکتهایی مانند توتال، آلودگی کمتری دارد
حسین زاده با تأکید بر اینکه باید با کشورهای دیگر درزمینه کنترل ریز گردها تعامل داشته باشیم، گفت: «برخی از دوستان ابا دارند که ما در کشورهای دیگر سرمایهگذاری کنیم. به نظر من این سرمایهگذاری است و نباید بهعنوان هزینه به آن نگاه کرد. در کشورهای پیرامونی که منشأ ریزگردها هستند، باید سرمایهگذاری کنیم تا میزان ریز گردهایی که وارد کشور میشود را بتوان کنترل کرد و این هزینه در کشورهای دیگر نیست. برخی از دوستان در این زمینه تردید دارند و مایل به این نوع سرمایهگذاریها نیستند. اگر این لایحه نتواند این شرایط را محیا کند، در عمل نمیتواند به موفقیت برسد.»
نایبرئیس فراکسیون محیطزیست درباره فعالیتهای نفت و گاز و تأثیری که بر محیطزیست و ریز گردها دارند، گفت: «شرکتهای برای سرمایهگذاری در حوزه نفت و گاز وارد ایران شدهاند مانند توتال یا سایر قراردادهایی که در آینده بسته میشود و این به معنای شکسته شدن تحریمها بوده و فضای جدیدی برای کشور رقمزده است، ضمن اینکه این شرکتها تکنولوژیهای جدید را وارد کشور میکنند. اینگونه هم نیست که تنها منافع خود را تأمین کنند، البته در این کنسرسیوم شرکتهای ایرانی هم حضور دارند. تکنولوژیهای پیشرفته این شرکتها میتواند سازگاری بیشتری با اقلیم داشته و سطح آلودگی کمتری را به دنبال داشته باشد و در پایداری اقلیم و محیطزیست هم کارآمدتر باشد.»