مشارکت شرکتهای آمریکایی در پروژههای اتمی عربستان و اردن
دولت آمریکا با صدور هشت مجوز برای ارائه فناوری هستهای به عربستان و اردن موافقت کرده است. با این مجوزها شرکتهای آمریکایی میتوانند در ساختارهای اتمی دو کشور همکاری داشته باشند. دمکراتها به دولت هشدار دادهاند.
ریک پری، وزیر انرژی آمریکا، تایید کرد که دولت ترامپ شش مجوز برای همکاری پیمانکاران آمریکایی در پروژههای اتمی غیرنظامی عربستان و دو مجوز مشابه دیگر برای اردن صادر کرده است.
پری این خبر را در جلسه سنا اعلام کرد و گفت این مجوزها برای مشارکت در ساختارهای حوزه هستهای داده شدهاند. او ابراز نگرانی دمکراتها را که مبادا ریاض به بمب اتمی دست یابد، بیمورد خواند.
ریک پری عنوان کرد که دولت مراقب خواهد بود که عربستان سعودی از سوخت هستهای نیروگاههایش برای ساخت سلاح استفاده نکند. او در توجیه این تصمیم گفت، اگر آمریکا شریک پروژههای اتمی عربستان و اردن نمیشد، آنها به روسیه یا چین رجوع میکردند: «ولی مسکو و پکن هیچ علاقهای به عدم گسترش سلاحهای اتمی ندارند.»
با وجود این توضیحات، دمکراتها هشدار دادهاند که هیچ پیمانی عربستان سعودی را به استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی متعهد نکرده است. آنها یادآور شدهاند که از نظر قانونی، شرکتهای آمریکایی تنها طبق چنین پیمانی، اجازه همکاری در پروژههای اتمی کشورهای دیگر را دارند.
خبرگزاری رویترز پیش از اذعان ریک پری به صدور مجوزهای یاد شده، گزارش داده بود که وزیر انرژی آمریکا به امید دستیابی به قراردادی بزرگتر، مجوز فروش فناوری هستهای به عربستان را صادر کرده است. این خبرگزاری نوشته بود که شرکتهای دخیل در این پروژهها خواسته بودند صدور مجوزها محرمانه بماند.
دونالد ترامپ با وجود رسوایی قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول، رابطه تنگاتنگ با ریاض را حفظ کرده است. او به همین خاطر با انتقاد و اعتراض بسیاری از همقطارانش در حزب جمهوریخواه نیز روبرو بوده است.