آیا محیط زیست هوشمند حتما دنیایی بهتر را رقم خواهد زد؟

پژوهشگران می‌گویند که مهم‌ترین موضوع آینده، از جمله آینده کره زمین، دیجیتالیزه شدن است. اما آیا دیجیتالیزه شدن و حفاظت از محیط زیست با هم همخوانی دارند؟

به نظر نمی‌آید که دیجیتالیزه کردن وسایل و سبک زندگی راه حلی فوری برای مشکلات محیط زیست ما باشد. اما عده‌ای از پژوهشگران برجسته نظری غیر از این دارند. هیات مشورتی علمی دولت آلمان در گزارشی ۹۰۰ صفحه‌ای با عنوان «آینده دیجیتالی ما» به این نتیجه رسیده که «امروزه روندهای دیجیتالیزه کردن، به دلیل استفاده بیش از حد از منابع طبیعی و رشد نابرابری اجتماعی، بیشتر مانند ماده‌ای برای سرعت بخشیدن به گسترش حریق عمل می‌کنند» و این وضعیت باید تغییر کند.

نویسندگان گزارش مزبور می‌نویسند: «رویای ما این است که با وسایل دیجیتال قوی و کارآمد دنیایی بهتر بسازیم.» و بدین منظور لازم است که جامعه به جامعه‌ای دیجیتال تبدیل شود که سبک زندگی‌اش بر پایه اصل حفظ سلامتی خود و دیگران و آگاهی نسبت به مواد مورد مصرف باشد.

اولین موضوعی که از نظر پژوهشگران باید در دستور کار قرار گیرد عاداتی است که مردم در مصرف دارند. پژوهشگران معتقدند که می‌توان از فن‌آوری‌ها استفاده کرد تا جامعه‌ای که به دور ریختن مواد و اشیا خو گرفته از این عادت دست بردارد و به اقتصاد گردشی یا دورانی روی آورد.

به گفته پژوهشگران، برای نمونه فن‌آوری دیجیتالی می‌تواند کمک کند تا در آینده به جای پلاستیک از موادی کاملا متفاوت برای تولید بطری و قوطی و غیره استفاده شود، موادی که بازیافت‌پذیر یا حتی تجزیه‌پذیر و قابل جذب در خاک باشند.

پژوهشگران در گزارش‌شان دنیایی را تصویر می‌کنند که در آن خودروها، خانه‌ها، بسته‌بندی‌ها، مبلمان، کفش یا لباس به کمک هوش مصنوعی به راحتی قابل تعمیر هستند. در این دنیا، در همان مرحله ساخت و تولید از استفاده از منابع و موادی که برای محیط زیست و سلامتی مضر هستند خوداری می‌شود.

هدف آن است که انسان‌ها از منابع طبیعی بهتر استفاده کنند و از نظامی که به دور ریختن عادت کرده فاصله بگیرند و اقتصاد گردشی را به وجود بیاورند و گسترش بدهند.

انرژی «سبز» و هوای خوب

پژوهشگران همچنین به استفاده از فن‌آوری دیجیتال برای کاهش تولید دی اکسید کربن فکر می‌کنند. شهرهایی که در آنها آلودگی هوا بسیار شدید است، مانند پکن، قاهره و مکزیکوسیتی، می‌توانند با استفاده از خودروهای خودران از میزان دی اکسید کربن هوایشان بکاهند.

به گزارش مجله تخصصی Nature Climate Change استفاده از این خودروهای [برقی و خودران] می‌تواند باعث کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای تا میزان ۹۰ درصد شود.

صرفه‌جویی‌ها به ویژه به دلیل آن محقق خواهد شد که اندازه هر خودرو متناسب با تعداد افرادی خواهد بود که قرار است از آن استفاده کنند.

به نوشته پژوهشگران ابعاد خودروهای کنونی بیش از حد ضروری است. در ضمن خودروهای مورد نظر پژوهشگران در بیشتر موارد با برق تجدیدپذیر کار خواهند کرد.

به نظر پژوهشگران، تولید گاز دی اکسید کربن باید تا میانه قرن بیست و یکم نصف شود وگرنه تغییرات اقلیمی همچنان ادامه خواهد یافت. در نتیجه موضوع استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر باید به طور جدی‌تر مورد توجه قرار گیرد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن