5.5 میلیارد دلاری که در عسلویه از بین رفت

علی شمس اردکانی می‌گوید: «با ۵.۵ میلیارد دلار تسهیلات ارزی و ریالی که در اختیار دو پروژه ایران LNG و احداث نیروگاه در منطقه تنبک عسلویه از بین رفت؛ می‌توانستیم برای ۴۰ هزار جوان شغل ایجاد کنیم».

شهریور 91 خبری در خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت که بر مبنای آن  اعلام شد که  قرارداد ایران و چین به منظور ساخت یک کارخانه LNG به ارزش تقریبی 2.6 میلیارد یورو به دلیل ناتوانی طرف چینی در تامین فاینانس خارجی تا اطلاع ثانوی تعلیق شد.

این  قرارداد دو میلیارد و 625 میلیون یورویی اجرای طرح توسعه فاز دوم کارخانه ایران LNG اسفند ماه سال 1387 توسط شرکت مایع سازی گاز طبیعی ایران به کنسرسیومی متشکل از شرکتهای چینی واگذار کرده بود.

بر اساس این قرارداد گازی، قرار بود در فاز دوم ساخت کارخانه ایران LNG سالانه 10.5 میلیون تن گاز مایع شده (LNG) و 760 هزار تن گاز مایع و مقادیری میعانات گازی سبک تولید شود.

پیش از اعلام خبر تعلیق این قرارداد حتی زمین مورد نیاز برای ساخت این کارخانه LNG در منطقه تنبک عسلویه تامین شده و عملیات تسطیح، آماده سازی سایت و تامین آب و برق این کارخانه LNG هم توسط شرکت مایع‌سازی گاز طبیعی ایران انجام شده بود.برخی خبرها حکایت از  پیشرفت اجرایی ساخت فاز اول این کارخانه تولید گاز مایع شده کشور به بیش از 60 درصد رسیده را داشت؛ خبری که بعدها مشخص شد واقعیت نداشته است.

 9 سال بعد از عقد این قرارداد ناکام و پنج سال بعداز تعلیق آن، علی شمس اردکانی، رییس کمیسیون انرژی، نفت و پتروشیمی اتاق بازرگانی، می‌گوید: «طرف ایرانی این طرح یکی از نزدیکان محمود احمدی نژاد بود که شرکت طرف قرارداد این کنسرسیوم را با سرمایه یک میلیون تومان تاسیس کرد، اما برای توسعه سایت تنبک در عسلویه قرارداد 2.6 میلیارد دلاری بست».

وی افزود: «مدیرعامل این پروژه  پول را در پروژه های ساختمانی انبوه سازی هزینه کرد،نه نیروگاهی ساخت و نه آب شیرین کنی احداث کرد که حتی آبی را هم شیرین نکرد».

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: او دو شرکت به اسم ایران LNG و پارس LNG تاسیس کرد و سرجمع 5.5 میلیارد دلار از این دو شرکت برای دو قرارداد گاز مایع ،احداث نیروگاه و تاسیسات آب شیرین کن از منابع ارزی و ریالی کشور به اسم توسعه در منطقه تنبک عسلویه دریافت کرد و هیچ توسعه ای اتفاق نیفتاد.

شمس اردکانی ادامه داد: آنقدر نظارتی در این خصوص نبوده که حتی تاکنون کسی دراین‌باره خبری نشنیده است.

رییس کمیسیون انرژی، نفت و پتروشیمی اتاق ایران خاطرنشان کرد: اگرچه این قرارداد تعلیق شده، اما پولی هم پس گرفته نشده است. درحالیکه با ۵.۵ میلیارد دلاری که ضایع شده، می‌توانستیم در کشور ۴۰ هزار شغل ایجاد کنیم. در واقع این شخص فرصت شغلی ۴۰ هزار جوان را هدر داد.

شمس اردکانی با تاکید بر اینکه «کشور از این میزان دارایی محروم شده؛ درحالیکه  امروز اولویت کشور تولید و اشتغال است»، گفت: بهتر است تدابیری اندیشیده شود که رانت‌خواری جای خود را به تولید اشتغال بدهد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن