فاضلابی که برق تولید می‌کند

شهری در دانمارک به عنوان اولین شهر در دنیا توانسته است بیشتر آب مورد نیاز شهروندان خود را از طریق انرژی حاصل از فاضلاب و پساب خانگی به‌دست آورد.

 به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست انرژی امروز،  تصفیه‌خانه فاضلاب مارسلیسبورگ در شهر آرهوس، طوری به‌روز رسانی شده است که در حال حاضر قادر است بیش از 150 درصد از برق مورد نیاز برای این تصفیه خانه را تامین کند،‌ این درصد به این معنی است که برق اضافی را می توان برای پمپاژ آب آشامیدنی در شهر به کار برد.

 علاوه بر این‌که می‌توان عملیات برق‌رسانی به سیستم آب‌رسانی جمعیت 200 هزار نفری ساکن در این شهر را با این برق تولیدی به انجام رساند، هر نوع برق اضافی هم قابلیت فروش به شبکه برق سراسری را دارد. آقای مادز وارمینگ از شرکت برق دانفوس، می‌گوید «ما تقریبا پیشرو در استحصال برق از منابع طبیعی بوده‌ایم». این شرکت تامین کننده تکنولوژی استحصال برق تاسیسات آبرسانی شهری شهر آرهوس است.

 این تصفیه‌خانه انرژی الکتریکی را از بیوگازی تولید می‌کند که از فاضلاب و پساب خانگی به‌دست می‌آید. مواد کربنی از فاضلاب جدا می‌شود و وارد هاضم‌هایی می‌شود که در دمای 38 درجه سانتی‌گراد، مملو از باکتری است. این هاضم‌ها بیوگازی تولید می‌کنند که بخش اعظم آن متان است. متان حاصل سوزانده شده و از آن حرارت و برق تولید می‌شود.

تصفیه خانه تولید کننده انرژی

لارس شودر، مدیر تاسیسات آب آرهوس می‌گوید: ما هیچ نوع ماده‌ آلی دیگری مثل مواد غذایی رستورانی و یا هیچ انرژی دیگری چون انرژی توربین‌های بادی یا پنل‌های خورشیدی را به این تاسیسات وارد نکرده‌ایم.

 البته این تکنولوژی جدید نیست. اما موفقیت آن در آرهوس مدیون ترکیب قوانین و مقرارت سخت‌گیرانه‌ای است که برای تخلیه فاضلاب‌ها درنظر گرفته شده است و هدف آن کاهش آلودگی فسفات و نتیرات است. زیرساخت‌های مناسب برای استفاده از انرژی‌ بازیافتی کمک بسزایی برای موفقیت این تکنولوژی است به‌طوری‌که با کنترل فشار روزانه و فصلی لوله‌ها، هزینه‌های اضافی مربوط به شکستگی لوله‌ها و هزینه‌های تعمیرات را کاهش می‌دهد.

به‌روز رسانی و بهبود تاسیسات در مارسلیوسبورگ نیازمند سرمایه‌گذاری‌هایی نزدیک به 3 میلیون یورو بود، اما تاسیسات آب آرهوس، پیش‌بینی کرد برگشت این سرمایه‌گذاری‌ها و هزینه‌ها طی 5 سال آینده امکان‌پذیر خواهد بود. این برگشت سرمایه از محل صرفه‌جویی در هزینه‌های تعمیرات و فروش انرژی اضافی به شبکه و سیستم گرمایش منطقه‌ای امکان‌پذیر است.

 شهرهای دیگر دانمارک، چون کپنهاگ، برآنند تا آنچه که در آرهوس رخ داده است را کپی‌برداری کنند، رخ‌دادی که مورد توجه شهرهایی چون شیکاگو و سان‌فرانسیسکو هم هست.

بهره‌وری انرژی

مولی والتون، تحلیل‌گر انرژی در آژانس بین‌المللی انرژی، معتقد است «تکرار تجربه‌ای که دانمارک داشته و اجرای آن، به هیچ عنوان کار راحتی نخواهد بود».

به گفته والتون به سختی بتوان استفاده از انرژی در بخش آب را به‌سادگی با اعداد و ارقام قابل بیان کرد. و بهره‌وری انرژی به ندرت در این حوزه قابل وصف است، به‌ویژه که این کار نیازمند سرمایه‌گذاری‌های پیشین و زیادی است که خود می‌تواند به مقدار بسیار زیادی قیمت آب را افزایش دهد.

 علاوه‌بر آن، در مرحله عمل، تصفیه‌خانه‌ فاضلاب بایستی به حد کافی بزرگ باشد تا بتواند به اندازه کافی بیوگاز موثر تولید کند و البته نباید با فاضلاب دیگری مخلوط شود، در صورتی که فاضلاب با اختلاط با روان‌آب‌ها یا آب‌های زیرزمینی رقیق شود، بازیافت انرژی از آن بسیار مشکل خواهد بود.

 برطبق گزارش چشم‌انداز 2016 انرژی جهان IEA، مقدار انرژی که بخش آب مصرف می‌کند در 25 سال آینده بیش از دو برابر افزایش خواهد یافت. با رشد آلودگی در دنیا، خدمات آب به آرامی رشد خواهند داشت و از این رو نیاز به انرژی برای این بخش افزایش می‌یابد تا بتواند به کارکرد خود ادامه دهد، این مسئله به ویژه در کشورهای در حال توسعه مشهود است.

 با افزایش دما کره زمین، برای تامین آب سالم به انرژی نیاز هست، آبی که باید از منابعی چون نمک‌زداهایی از آب دریا در مناطق بسیار خشک به دست ‌آید.

منبع: https: www.newscientist.com

   

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن