صادرات صفر نفت به معنای خروج صفر نفت نیست
یک کارشناس انرژی پیشبینی میکند صادرات نفت ایران در ماههای آینده بین ۲۰۰ تا ۵۵۰ هزار بشکه در روز باشد.
با خاتمه یافتن دوره شش ماهه معافیت هشت خریدار اصلی نفت ایران گمانهزنی درباره آینده صادرات نفت جمهوری اسلامی وارد مرحله جدیدی شده؛ گرچه بازار این گونه گمانهزنیها در هفتههای گذشته نیز، برخلاف بازار نفت ایران، پر رونق بود.
خبرگزاری رویترز جمعه ۱۳ اردیبهشت (سوم ماه مه) از قول سارا وخشوری، کارشناس نفت، گاز و انرژی گزارش داد، به صفر رساندن صادرات نفت ایران به معنای به صفر رسیدن خروج نفت از این کشور نیست.
این همکار موسسه بینالمللی مشاوره انرژی SVD میگوید مقداری از تولید نفت ایران برای ذخیرهسازی به چین ارسال میشود و بخشی از آن نیز برای فروش غیررسمی و قاچاقی به نفتکشها انتقال مییابد.
سارا وخشوری برآورد میکند که ایران از ماه جاری میلادی به بعد روزی ۲۰۰ تا ۵۵۰ هزار بشکه نفت به خارج ارسال کند که همه آن به فروش نخواهد رسید.
رئیس جمهوری ایالات متحده هشتم ماه مه سال پیش (۱۸ اردیبهشت ۹۷) فرمان خروج آمریکا از توافق هستهای را امضا کرد. پس از این اقدام تحریمهای لغو یا تعلیق شده آمریکا علیه جمهوری اسلامی در دو دوره ۹۰ و ۱۸۰ روزه دوباره اعمال شدند.
آمریکا نوامبر سال پیش که دور دوم تحریمها آغاز شد برای هشت خریدار اصلی نفت و گاز ایران (شامل کشورهای چین، هند، کره جنوبی، ژاپن، ترکیه، تایوان، ایتالیا و یونان) یک معافیت شش ماهه، به شرط کاهش واردات قائل شد. دوره این معافیت ابتدای ماه مه خاتمه یافت و واشنگتن برای آنچه «فشار حداکثری» بر جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران خوانده شده، از تمدید این معافیتها خودداری کرد.
مقامات ارشد جمهوری اسلامی، گرچه هر یک به نوعی تاثیر فشار تحریمها و تنگناهای ناشی از کاهش شدید درآمدهای ارزی را تائید کردهاند، به صفر رساندن صادرات نفت ایران را خوابی میدانند که به زعم آنها تعبیر نمیشود.
پیشبینی میشود روند رو به کاهش صادرات نفت ایران از ماه مه به بعد شتاب بگیرد. یک منبع آگاه در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به رویترز گفته احتمال میرود صادرات نفت ایران در ماههای آینده بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار بشکه در روز نوسان داشته باشد.