بازیافت کشتی فقط در شمالیترین بخش دریای عمان
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در شمالیترین بخش دریای عمان میتوان یک مجموعه بزرگ بازیافت کشتی برای کل کشور در نظر گفت.
به گزارش «انرژی امروز»، پروین فرشچی در نشست خارج سازی کشتیهای مغروقه در سرسرای اداری استانداری خوزستان اظهار کرد: با رعایت چند شرط و در نظر گرفتن منافع ملی، این امکان در نقطه یاد شده وجود دارد که البته باید ارزیابی زیست محیطی و جانمایی های لازم صورت گیرد. وی افزود: در غیر این صورت تمام فعالیتهای مرتبط با اوراق سازی غیر قانونی است و به غیر از این یک واحد نباید در هیچ جای کشور صنعت بازیافت کشتی داشته باشیم. فرشچی ادامه داد: کارگروه ملی اوراق سازی یا بازیافت کشتی که زیر مجموعه کمیته ساماندهی سواحل، بنادر و جزایر است در نتیجه هم اندیشی به این نتیجه رسید که از بین تمام گزینه ها، مساله اوراق سازی کشتی در دریای خزر و خلیج فارس نمیتواند مطرح باشد.
22 کشتی در اروند بدون مجوز شناورسازی شدند
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: شناورسازی کشتی دستورالعمل ویژه ای دارد که سالهای پیش مطرح شده است و باید بر اساس آن عمل شود اما در اروند 22 مورد کشتی بدون مجوز شناوری سازی شده و هیچ گزارشی از نوع تصمیم گیری، سرنوشت کشتی ها بعد از شناور شدن، مشخصات و نوع روش ها در بازیافت و اوراق سازی به معاونت محیط زیست ارائه نشده است اما از این لحظه به بعد باید از دستورالعمل استفاده کنیم. وی بیان کرد: در مورد نحوه عملکرد شناورسازی کشتی در خورموسی کارگروه باید تصمیم گیری کند و در حال حاضر جایی برای اوراق سازی وجود ندارد. فرشچی گفت: با وجود تمسک به توجیهاتی مثل اشتغالزایی و معیشت مردم برای شناوری سازی کشتی ها در اروند، اما نتیجه ای در این خصوص گزارش نشده است. معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: بیش از 180 کشور ساحلی در دنیا وجود دارد و سابقه دریانوردی در کشورهای دیگر نیز خیلی طولانی تر و با برنامه تر از آن چیزی است که در کشور ایران وجود دارد. وی افزود: ایران تا کنون از دریاها به درستی استفاده نکرده است که به عنوان مثال در دریای جنوب، استخراج نفت ما را از فعالیت در صنایع دیگر بازداشته است. فرشچی با اشاره به اینکه اوراق سازی کشتی از صنایع بسیار آلوده دنیاست و آوردهای اقتصادی خوبی به همراه دارد ادامه داد: از این کشورهای ساحلی، ترکیه، بخشی از انگلیس و نروژ توانسته اند تا حدی این صنعت را مدرنیزه کنند تا نسبت به قبل آلوده نباشد. معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص برنامه ها و دستاوردهای مهم معاونت دریایی اظهار کرد: این معاونت مسئولیت نظارت بر فعالیت های سه دریای خزر، خلیج فارس و عمان را دارد و مرجع بسیاری از توافقنامه های بین المللی زیست محیطی و مرجع ملی سه کنوانسیون تهران، کویت و لندن است. وی ادامه داد: کشور در چند سال اخیر مسیر خوبی را در جهت محیط زیست از جمله دریایی برداشته و با مطرح شدن مساله دریا محور بودن کشور از سوی رهبر معظم انقلاب، تلنگری به نهادها وارد شد. فرشچی گفت: در راستای توسعه دریایی و سواحل غیر از فعالیت های انجام شده از گذشته مانند نفت و پتروشیمی، گردشگری دریایی نیز اهمیت زیادی پیدا کرده است. 65 تا 70 درصد برنامههای توسعه کشور در سواحل است
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: بین 65 تا 70 درصد برنامه های توسعه کشور در سواحل دریاها خواهد بود که در برنامه های ششم توسعه قرار دارد و توجه به دریاها و سواحل از برنامه های مهم کشور است. وی ادامه داد: قوانین حاکم بر محیط زیست کشور بسیار گسترده است، اما به دلیل ویژگی های خاص مناطق ساحلی و دریاها این قوانین باید بازنگری شوند و قوانین و مقررات خاص تدوین شده و آماده ارائه به دولت و مجلس است. فرشچی بیان کرد: پهنه بندی سواحل آغاز شده و امید است با این پهنه بندی، مشکلات مهم دریاها و محیط زیست حل شود که نقشه راه توسعه را مطرح می کند. تهیه نظام جامع پایش زیست محیطی از دستاوردهای مهم معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: از آنجایی که همه نهادها برنامه پایش زیست محیطی دارند اما به علت یکسان سازی نشدن، نمی توانند از نتایج پژوهش ها و پایش های یکدیگراستفاده کنند در نتیجه نظام جامع پایش زیست محیطی مطرح شد تاهمه نهادها از اطلاعات یکدیگر استفاده کنند. وی گفت: از گام های مهم در چهارسال گذشته تهیه کردن نظام جامع پایش زیست محیطی بود و هفته گذشته با حضور نهادهای مختلف در تهران و با حضور خانم ابتکار مقررشد در اختیار نهادها قرار گیرد و ایرادها برطرف و نهایی شود. فرشچی خاطرنشان کرد: هر نهادی به دنبال پژوهش و پایش زیست محیطی باشد می تواند از این پایش استفاده کند. معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در قالب برنامه توسعه صنایع دریایی که در چهار سال اخیر شکل گرفت از برنامه های این معاونت پیشنهاد ایجاد کمیته سیاستگذاری HSEمطرح است که از وقوع بسیاری از حوادث جلوگیری می کند و همچنین پیشنهاد ایجاد گارد ساحلی نیز مطرح شده است. کم توجهی به مستندسازی در زمینه محیط زیست کشور وی در ادامه به مساله مستندسازی مسائل زیست محیطی اشاره کرد و گفت: یکی از دلایل موفق نشدن ایران در محاکم بین المللی برای دریافت غرامت زیست محیطی ناشی از جنگ تحمیلی، نداشتن دلایل محکمه پسند منفک کردن اثرات زیست محیطی مخرب ناشی از جنگ از جریانات روزمره در دریای عمان و خلیج فارس بود پس نتیجه می گیریم که به مستندسازی در زمینه محیط زیست درکشور توجه نشده است. فرشچی بیان کرد: در نتیجه مستندسازی آلودگی های زیست محیطی ایران از کشورهای دیگر مانند ترکیه و عراق انجام می شود. مدیر کل دفتر بررسی آلودگی های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز گفت: مجوز محیط زیستی و گمرک برای شناورسازی کشتی ها لازم است. ضیاء الدین الماسی اضافه کرد: تا کنون 22 شناور غرق شده از اروند خارج شده است و مساله خارج سازی مغروقه ها از خورموسی نیز مطرح شده اما کارون باید در ارجحیت قرار می گرفت. وی گفت: مالکان شناورهای خورموسی باید تضمین کافی برای بیرون آوردن کشتی و ایجاد نکردن آلودگی در هنگام رسیدن به خشکی را داشته باشند. وضعیت بحرانی منطقه خورموسی از نظر آلودگیهای محیط زیستی الماسی بیان کرد: منطقه خورموسی از نظر آلودگی های محیط زیستی وضعیت بحرانی دارد و یک کارگروه باید از نظر علمی، چگونگی مغروقه سازی را مورد بررسی قرار دهد.