کشورهای صنعتی برای محیط زیست فقط کنگره برگزار می کنند
سازمان حفاظت محیط زیست، روز جهانی محیط زیست بیانیهای منتشر کرد که در آن به حفظ محیط زیست به عنوان رکن اصلی توسعه پایدار پرداخته است.
در این بیانیه آمده است: حفظ محیط زیست به عنوان رکن اصلی توسعه پایدار و منشا حیات همه موجودات کره زمین، اهمیتی فراوان دارد و یکی از مولفههای مهم در مجموعه مهارتهای زندگی آحاد جامعه است. روند جهانی شدن، پیامدهای اجتناب ناپذیری برای ساکنان کره زمین در بر خواهد داشت و به همین دلیل، سازمان ملل متحد برای جلب توجه به حفظ این پدیده حیاتی، روز جهانی محیط زیست را نام گذاری کرده است.
همچنین در شرایطی که کره زمین با شرایط ناگواری مانند محاصره انواع آلایندههای صنعتی کشورهای مختلف به ویژه قدرتهای جهانی، دنیای صنعتی با هدف سود بیشتر، به تغییر شیوههای زندگی بر مبنای اصل تولید، مصرف و سود، دست یازیده و به طور گسترده و مستمر محیط زیست را با خطر جدی روبرو کرده، تولید گازهای گلخانهای افزایش یافته، جنگلها به شکل وسیعی تخریب شده و در سراسر جهان و شهرها به اراضی جنگلی گسترش یافته، میلیونها تن پلاستیک و پسماندهای صنعتی و خانگی به دریاها و اقیانوسها وارد شده، بزرگترین کشور صنعتی جهان یعنی آمریکا از قرارداد توکیو خارج شده و چین به عنوان بزرگترین تولید کننده گازهای گلخانهای به اصول قرارداد توکیو بیتوجه است و اقدامی جدی از سوی تصمیمگیران جهانی برای مقابله با موارد فوق صورت نمیگیرد، زمان آن رسیده که تراژدی تاسف بار تخریب روزافزون محیط زیست در سطح ملی، منطقهای و جهانی، بزرگترین سونامی و خطر قرن بیست و یکم اعلام شود.
ناهنجاریهای فوق، از دلایل بارزی است که نشان میدهد حمایت از محیط زیست توسط کشورهای صنعتی، تنها در سطح کنگرههای جهانی و سازمان ملل مطرح است. در کشور ما، با وجود اصل پنجاهم قانون اساسی مبنی بر حفظ محیط زیست، به گونهای سالم و پویا، به دلایل گوناگون از جمله: عدم توجیه کامل اکثر تصمیمگیران در سطح ملی، بحرانهای تحمیلی جهانی و در مواردی سیاسی کردن مسائل محیط زیست، عدم کارآمدی برخی مدیران این بخش در طول چهل سال، فقدان آموزش همگانی و عدم حمایت از سازمانهای مردم نهاد، فرهنگ زیست محیطی در جامعه فراگیر و نهادینه نشده است و کشور با بحرانهای متعددی مانند آلودگی هوا در کلانشهرها، بحران زباله و پسماند، افزایش گازهای گلخانهای و تغییرات اقلیمی روبرو است. علاوه بر آنکه به طور خاص نیز کشور با تهدیداتی نظیر کاهش تنوع زیستی، عدم آمایش سرزمین و چینش نامتعارف جمعیت، سرمایهگذاریهای اقتصادی ناسازگار با محیط زیست، تخریب جنگلها و سایر مسائل بغرنج زیست محیطی مواجه هستیم که مقابله با آنها بدون عزم ملی و تکمیل و اصلاح قانون امکان پذیر نیست؛ قوانینی که دربرگیرنده وظیفه حاکمیت، تقویت همه جانبه سازمان حفاظت محیط زیست و امنیت سازمانهای مردم نهاد باشد.
از سویی تحول دور اندیشانه و موردانتظار رهبر معظم انقلاب، بویژه در اصلاح الگو و کاهش شدت مصرف انرژی، که میتواند تحولی بزرگ برای تحقق اهداف محیط زیستی باشد در فرهنگ مدیران و جامعه جای نگرفته است.
در حال حاضر، اگرچه تلاش وسیع همه حامیان و دوستداران محیط زیست برای تمامی موارد فوق، به شکلی مجدانه صورت میگیرد، ولی به این مهم، باید بهای بیشتری داده شود و آموزش مهارتهای اساسی محیط زیستی، در تمام زمینهها و فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی، لحاظ شود.
امید است با استعانت از خداوند متعال، همه با هم در حفظ این آب، خاک و محیط زیست ایران عزیز بکوشیم و با ارتقای سطح آموزش، گسترش فرهنگ زیست محیطی و نهادینه کردن آن در بین تمامی اقشار جامعه، در این مسیر قدمهای موثرتری برداریم، باشد که سرفرازی نظام جمهوری اسلامی را در این عرصه فراهم نماییم.