تولید انرژی پاک از مولکول آب
مسعود میرزایی شهرابی عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد و پژوهشگر جوان برجسته شاخه شیمی، گفت: امروزه مساله محیط زیست مقوله بسیار مهمی در دنیا است، چالشی که در سالهای آینده چه بخواهیم چه نخواهیم بشر با آن مواجه است، پس بهتر است سمت و سوی تحقیقات خود را به سمت حفظ محیط زیست ببریم. از این رو پروژهای با هدف بالا بردن راندمان تولید گاز H2 از مولکول آب تعریف کردیم.
وی اظهار داشت: اکنون بیشتر محققان بنام و تراز اول دنیا به این مساله فکر میکنند که چطور میشود راندمان تولید گاز H2 موجود از مولکول آب را بالا برد. از این رو تحقیقات زیادی بر روی این مقوله متمرکز شده است.
عضو هیات عملی دانشگاه فردوسی مشهد تاکید کرد: امروزه استفاده از سوختهای فسیلی مشکلات محیط زیستزیستی و حتی بهداشتی زیادی را برای جوامع انسانی به وجود آورده است. علاوه بر این، یک روزی سوختهای فسیلی تمام میشوند. بنابراین رفتن به سمت سوختهای پاک و پایدار اجتنابناپذیر است.
میرزایی شهرابی گفت: در شهری مانند ونیز به علت وجود مجسمهها و بناهای تاریخی، استفاده از سوختهای فسیلی ممنوع شده است. این نشان می دهد که نتایج استفاده از سوختهای فسیلی بسیار زیانبار است، گاهی گفته میشود که هزینه تولید گاز H2 از مولکول آب بالا است اما باید بگویم برای حفظ محیط زیست و اینکه روزی ذخایر سوختهای فسیلی تمام خواهند شد، چاره ای نداریم تا هزینه تولید این گاز را تقبل کنیم.
وی تاکید کرد: در واقع در سالهای آینده تولید این گاز حتما باید با سرعت بیشتری انجام شود چون بشر به آن احتیاج دارد.
میرزایی شهرابی درباره گاز H2 موجود در مولکول آب توضیح داد: H2 به عنوان یک گاز پاک دارای انرژی است و میتواند بسیاری از نیازهای بشر را در حوزه انرژی تامین کند، در واقع به علت انرژی جنبشی موجود در این گاز میتوانیم از آن برای تولید انرژی گرمایی و الکتریسته استفاده کنیم، البته خود مولکول به ذاته ویژگیهای لازم را برای تولید انرژی ندارد اما از انرژی جنبشی ذخیره شده در این مولکولهای گاز استفاه میکنیم تا انرژیهای دیگری مانند انرژی گرمایی و الکتریسته به دست آوریم که طی فرایندی این کار را انجام میدهیم تا از پتانسیل موجود در آن استفاده کنیم.
وی اظهار داشت: به عبارت دیگر مولکول آب بسیار پایدار است، از این رو شکستن آن کار بسیار دشواری است بنابراین باید کاتالیزی طراحی کنیم تا این مولکول را بشکنیم و از آن انرژی دریافت کنیم که موفق به انجام آن شدهایم.
میرزایی شهرابی در ادامه به آلودگی ها و تاثیر آن بر تولید انرژی از مولکول های آب اشاره کرد و گفت: امروزه ورود انواع آلودگیها به منابع آبی به معضلی تبدیل شده است و این مساله بر فرایند تولید انرژی از مولکولهای آب نیز تاثیر زیادی دارد، بنابراین هرچه آلودگی بیشتر باشد راندمان کار پایینتر میآید.
وی افزود: با استفاده از این فناوری میتوانیم انرژی سبز داشته باشیم زیرا انرژیهای فسیلی محدود هستند و روزی تمام می شوند. با اینکه هزینه این فناوری تا حدودی بالا است اما میدانیم که در آینده رسیدن به آن اجتناب ناپذیر است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: نتایج این تحقیقات در ژونال انجمن سلطنتی شیمی چاپ شده است، یکی از مولفه های این ژورنال این است که تحقیقاتی را چاپ می کند که امکان صنعتی شدن آنها در سالهای نزدیک بالا باشد و در واقع این طور نباشد که نتایج یک تحقیق به ظاهر خوب باشد اما هیچ امیدی برای صنعتی شدن آن وجود نداشته باشد.
وی تاکید کرد: البته خارجی ها بسیار بیشتر قدر این تحقیقات را میدانند و از زمان چاپ این مقاله در ژونال انجمن سلطنتی شیمی، بارها و بارها با من مکاتبه کردهاند اما متاسفانه در داخل کشور توجه چندانی به این مقوله نمی شود.