جلوگیری از انتشار 55 گیگاتن CO2 در 50 سال با انرژی هسته ای
در 50 سال گذشته انرژی هسته ای توانسته است از انتشار 55 گیگا تن CO2 جلوگیری کرده است، این مقدار از انتشارات CO2 معادل انتشارات دو سال انرژی دنیاست.
به گزارش خبرنگار بین الملل «انرژی امروز» انرژی هسته ای در بسیاری از کشورها هنوز آینده ای روشن ندارد و از این رو این نگرانی وجود دارد که با وقفه ای که در راه اندازی نیروگاه های هسته ای ممکن است به وجود آید در نهایت منجر به تولید میلیون ها تن انتشارات کربن شود.
برخی کشورها نگرانی ها امنیتی در خصوص نیروگاه های هسته ای دارند. برخی دیگر هنوز هم نقش انرژی هسته ای را در آینده گذار انرژی خود با اهمیت تلقی می کنند اما هنوز هم کار خاصی برای رسیدن به این اهداف انجام نداده اند.
بر اساس آمار آژانس بین المللی انرژی، برق هسته ای دومین منبع بزرگ برق کم کربن امروز، با 452 راکتور در حال بهره برداری توانسته در سال 2018 حدود 2700 تراوات ساعت برق تولید کند که معادل 10 درصد برق عرضه شده در دنیا بوده است.
در اقتصادهای پیشرفته، انرژی هسته ای از مدت ها پیش به عنوان بزرگ ترین منبع انرژی کم کربن مطرح بوده و در سال 2018 توانسته 18 درصد برق مصرفی این کشورها را تامین کند.
در حال حاضر انرژی هسته ای جایگاه قبلی خود را از دست می دهد. در حالی 11.2 گیاوات ظرفیت جدید نصب شده انرژی هسته ای در سال 2018 بیشتر در روسیه و چین متمرکز شده بودند.
در 50 سال گذشته انرژی هسته ای توانسته است از انتشار 55 گیگا تن CO2 جلوگیری کرده است، این مقدار از انتشارات CO2 معادل انتشارات دو سال انرژی دنیاست.
آژانس بین المللی انرژی می گوید هرچند در سال 2018 انرژی هسته ای و انرژی های تجدیدپذیر بخشی از برق مورد نیاز دنیا را فراهم ساخته است اما در عین حال در این سال انتشارات CO2 مربوط به انرژی به یک رکورد دست یافت که دلیل آن افزایش تقاضای برق است که از میزان برق تولید کم کربن سبقت گرفته است.
ناوگان نیروگاه هایی که باید از رده خارج شوند
وقتی قرار نیست عمر نیروگاه های فعلی افزایش یابد و از سویی پروژه های جدید نیروگاه هسته ای هم بهره برداری نشوند، باید منتظر بود تا 4 میلیارد تن انتشارات CO2 به میزان انتشارات فعلی اضافه شود. همین امر بیان گر میزان اهمیت نیروگاه های برق هسته ای در تولید برق است.
آژانس بین المللی انرژی می گوید در اقتصاد های نوظهور و در حال توسعه، به ویژه در چین، برق هسته ای می تواند نوید بخش تولید برق کم کربن در دهه های آتی باشد.
با این حال نبروگاه های برق هسته ای در کشورهای توسعه یافته حداقل35 سال عمر دارند و بسیاری از این نیروگاه ها به انتهای عمر مفید خود می رسند.
25 درصد ظرفیت نیروگاه های هسته ای در اقتصادهای توسعه یافته تا سال 2025 خاموش خواهند شد.
باید توجه داشت که افزایش عمر مفید یک نیروگاه هسته ای بسیار کم خرج تر از ساخت یک نیروگاه جدید است آن هم در مقایسه با صفحات خورشیدی یا انرژی بادی. با این حال این نیروگاه ها هنوز هم سرمایه گذاری بالاتری می طلبند.
تخمین زده می شود که تمدید طول عمر عملیات یک گیگاوات ظرفیت هسته ای به مدت 10 سال 500 میلیون تا بیش از یک میلیارد دلار بسته به شرایط سایت هزینه داشته باشد.
با این حال شرایط بازار هم موانعی برای افزایش طول عمر و سرمایه گذاری بر روی این موضوع به وجود می آورد. در ایالات متحده 90 راکتور مجوز بهره برداری 60 ساله دارند.
آژانس بین المللی انرژی می گوید تا سال 2040 در اقتصادهای توسعه یافته، ظرفیت برق هسته ای به دو سوم کاهش می یابد، از 280 گیگاوات 2018 به 90 گیگاوات در 2040. اتحادیه اروپا سردمدار این کاهش تولید برق هسته ای است.
ایالات متحده با کاهش 8 درصدی و ژاپن هم با کاهش 2 درصدی همراه است.