جنگ تجاری فرانسه و آمریکا بر سر غول های دیجیتال؟
رئیس جمهور آمریکا دستور تحقیق درباره برنامه فرانسه برای اعمال مالیات بر شرکت های بزرگی اینترنتی و فناوری را داده است.
نماینده تجاری آمریکا روز چهارشنبه گفت: ایالات متحده به شدت نگران است که مالیات خدمات دیجیتالی… به طور غیرمنصفانه ای شرکت های آمریکایی را هدف می گیرد.
پارلمان فرانسه قرار است مالیات های تازه را روز پنجشنبه تصویب کند.
این طرح مالیاتی سه درصدی را بر بخشی از درآمد شرکت هایی مانند گوگل و فیسبوک که در داخل فرانسه کسب شده باشد اعمال می کند.
انتظار می رود این مالیات امسال حدود ۴۰۰ میلیون یورو (۴۵۰ میلیون دلار) وارد خزانه دولت فرانسه کند.
هر شرکت دیجیتالی با درآمدی بیش از ۷۵۰ میلیون یورو که حداقل ۲۵ میلیون یوروی آن در داخل فرانسه به دست آمده باشد، در معرض مالیات تازه خواهد بود.
موضع آمریکا چیست؟
در بیانیه رابرت لایتیزر نماینده تجاری آمریکا آمده است: آقای ترامپ دستور داده است که درباره آثار این مصوبه تحقیق و تعیین کنیم آیا تبعیض آمیز یا غیرمنطقی است و تجارت آمریکا را محدود می کند یا نه.
تحقیقات آمریکا می تواند راه را برای تعرفه های تنبیهی که ترامپ در چندین مورد علیه سایر کشورها اعمال کرده هموار کند.
دولت ترامپ قبلا به دلایل مشابه در مورد شیوه های تجاری اتحادیه اروپا و چین تحقیقاتی انجام داده است.
تازه ترین تحقیقات با استقبال چاک گرسلی، رئیس کمیته امور مالی سنا از حزب جمهوری خواه، و سناتور ران وایدن، دمکرات ارشد این کمیته، روبرو شد.
آنها در بیانیه مشترکی نوشتند: مالیات خدمات دیجیتالی که فرانسه و سایر کشورهای اروپایی دنبال می کنند آشکارا حفاظت گرایانه است و به طور غیرعادلانه ای شرکت های آمریکایی را هدف می گیرد به طوری که به بهای اشتغال در آمریکا و صدمه دیدن نیروی کار در این کشور منجر می شود.
دفتر لایتیزر طی چند هفته آینده جلساتی برگزار خواهد کرد تا بعد از آن گزارش و توصیه های خود را ارائه کند.
فرانسه چه گفت؟
دولت فرانسه استدلال کرده است که شرکت ها نباید بتوانند فقط به دلیل اینکه مقر آنها در کشور دیگری است از دادن مالیات پرهیز کنند.
این کشور سال پیش مالیات بر شرکت های فناوری را اعلام کرد که پس از بی نتیجه ماندن تلاشی در سطح اتحادیه اروپا در این زمینه بود.
هیو اسکوفیلد، خبرنگار بی بی سی در پاریس، می گوید ابتکار عمل فرانسه واکنشی به یک احساس فزاینده عمومی است که کشورها به دلیل ماهیت غیرملموس و فرامرزی اقتصاد دیجیتال، درحال از دست دادن میلیاردها دلار درآمد مالیاتی هستند.
براساس طرح تازه حدود ۳۰ شرکت که اکثرا آمریکایی هستند این مالیات را پرداخت خواهند کرد. شرکت های چینی، آلمانی، اسپانیایی و بریتانیایی هم در معرض آن خواهند بود.
کشورهای مختلف از جمله بریتانیا و فرانسه این شرکت ها را متهم کرده اند با استقرار در کشورهای با مالیات کم اتحادیه اروپا مثل ایرلند و لوگزامبورگ از این کار سود می برند.
شرکت های بزرگ فناوری آمریکا استدلال می کنند که قوانین ملی و بین المللی در زمینه پرداخت مالیات را دنبال می کنند.