جرمی هانت: توقیف نفتکش برای ایران مساله مقابله به مثل است
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، بعد از یک تماس تلفنی با همتای ایرانی اش، محمد جواد ظریف، گفته ایران در پی توقیف نفتکش خود در جبل الطارق، این موضوع را از دریچه «مقابله به مثل» می بیند.
هانت گفت: «این برداشت خیلی دور از واقعیت است.» او ایران را ترغیب کرد به اقدام «غیرقانونی» خود در توقیف نفتکشی که با پرچم بریتانیا در خلیج فارس حرکت می کرد خاتمه بدهد.
هم زمان، روزنامه بریتانیایی دیلی تلگراف گزارش داده که جرمی هانت روز یکشنبه (۲۱ ژوئیه) مجموعه تحریم های دیپلماتیک و اقتصادی تازه ای را علیه ایران اعلام خواهد کرد که می تواند شامل توقیف احتمالی اموال ایران در بریتانیا نیز باشد.
این روزنامه همچنین گزارش داد که ممکن است لندن اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد را هم به اعمال تحریم هایی علیه ایران تشویق بکند که در چارچوب توافق هسته ای (برجام) لغو شده بودند.
مقامات بریتانیایی هنوز به این خبر واکنش رسمی نشان نداده اند. وزیر امور خارجه بریتانیا پیشتر هشدار داده بود که اگر ایران نفتکش یاد شده را آزاد نکند با «عواقب جدی» روبرو خواهد شد.
از طرف دیگر، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اقدام ایران در توقیف یک نفتکش بریتانیایی را محکوم کرده است. ناتو در بیانیه خود اقدام نیروی دریایی سپاه پاسداران را نقض آزادی کشتیرانی بین المللی خوانده و از تلاش دیپلماتیک بریتانیا برای حل این بحران حمایت کرده است.
جرمی هانت عصر شنبه گفت که اقدام تازه ایران «سوالات خیلی جدی» درباره امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز ایجاد می کند. این بیانیه همزمان با انتشار تصاویر ویدئویی از سوی ایران از تسخیر کشتی «استینا ایمپرو» منتشر می شود.
بریتانیا تاکید کرده که نفتکش ایرانی «گریس ۱» در جبل الطارق به ظن انتقال نفت به سوریه، که تحت تحریم های اتحادیه اروپاست، توقیف شد. ایران که از آن توقیف به شدت خشمگین است گفته نفتکش به دلیل ایرانی بودن گرفته شده.
نامه بریتانیا به شورای امنیت
همزمان به گزارش رویترز بریتانیا روز شنبه به شورای امنیت سازمان ملل گفته است که نیروهای ایرانی در آب های سرزمینی عمان به نفتکش نزدیک شدند که «معادل مداخله غیرقانونی» است.
خبرگزاری رویترز که این نامه را دیده می گوید برای آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل هم ارسال شده است.
دفتر نمایندگی بریتانیا در سازمان ملل در نامه به شورای امنیت نوشت: «کشتی از حق قانونی خود برای عبور از یک تنگه بین المللی استفاده می کرد که در قوانین بین المللی تصریح شده. قوانین بین المللی لازم می آورد که حق عبور ترانزیت نباید سد شود، و بنابراین اقدام ایران یک مداخله غیرقانونی است.»