کاهش ۶۰ درصدی واردات نفت خام چین از ایران
سیر نزولی واردات نفت خام چین از ایران همچنان ادامه دارد. واردات نفت چین از ایران در ماه ژوئن در قیاس با سال گذشته، کاهشی بالغ بر ۶۰ درصد داشته است. این در حالی است که صادرات نفت عربستان به چین تقریبا دو برابر شده است.
در پی پایان یافتن مهلت ۱۸۰ روزه معافیت ناظر بر معاملات نفتی با ایران در ماه مه سال جاری، واردات نفت چین از ایران نیز به شدت کاهش یافته است. شرکت ملی نفت چین، واردات نفت خود از ایران را متوقف کرده است. روشن نیست که خریداران نفت تخلیه شده ایران در بنادر چین چه کسانی هستند.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه هفتم مرداد (۲۹ ژوئیه) با انتشار گزارشی از سنگاپور، خبر از کاهش بیشتر واردات نفت چین از ایران داده است.
بر اساس این خبر، میزان واردات نفت چین از ایران در ماه ژوئن سال جاری به ۲۰۸ هزار بشکه در روز کاهش یافته است که در قیاس با مدت زمان مشابه سال گذشته، کاهشی ۶۰ درصدی داشته است.
همین گزارش حاکی است که میزان واردات نفت خام چین از ایران در ماه ژوئن نسبت به ماه مه حدود ۵۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است.
واردات نفت و واهمه از تحریمها
شرکت ملی نفت چین پس از پایان معافیتهای ششماهه واردات نفت از ایران را متوقف کرده است. بهرغم آن گفته میشود که تانکرهای حامل نفت ایران در ماه ژوئن ۱۶۳ هزار بشکه نفت در بندر تیانجین واقع در شمال چین و همچنین در بندر جینجو واقع در شمال شرقی این کشور تخلیه کردهاند.
گزارش خبرگزاری رویترز حاکی از آن است که این نفت توسط تانکرهای متعلق به شرکت ملی نفتکشهای ایران حمل شده است. افزون بر آن گفته میشود که تانکرهای ایران در ماه ژوئیه نیز به میزان کمتری انتقال نفت به بندر شهر جینجو و هویژو، واقع در جنوب چین را ادامه دادهاند.
اطلاع دقیقی پیرامون خریداران نفت تخلیه شده در بنادر یاد شده منتشر نشده است. باید یادآور شد که در شهرهای تیانجین، جینجو و هویژو پالایشگاههای وابسته به شرکت ملی نفت چین وجود دارند.
چین و واردات نفت
در پی کاهش چشمگیر واردات نفت چین از ایران، خبرگزاری رویترز از افزایش بیسابقه صادرات نفت عربستان سعودی به چین خبر میدهد.
مطابق این گزارش، میزان صادرات نفت عربستان به چین در ماه ژوئن به یک میلیون و ۸۸۰ هزار بشکه در روز رسیده که در قیاس با ماه ژوئن سال گذشته، رشدی ۸۴ درصدی داشته است.
واردات چین از عربستان در ماه ژوئن حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز بیشتر از واردات نفت چین از عربستان در ماه مه بوده است. به این ترتیب، عربستان به بزرگترین تامین کننده نفت خام چین تبدیل شده است.
در همین مدت، میزان صادرات نفت روسیه نیز به چین افزایش یافته است. روسیه در ماه ژوئن روزانه یک میلیون و ۷۴۰ هزار بشکه نفت به چین صادر کرده و از این منظر صادرات نفتی روسیه به چین در قیاس با مدت زمان مشابه سال گذشته، رشدی ۴۵ درصدی داشته است.
لازم به یادآوری است که میزان واردات نفت چین از ایالات متحده آمریکا در ماه ژوئن کاهش یافته است. واردات نفت چین از آمریکا در بازه زمانی ششماهه نخست سال جاری در قیاس با مدت زمان مشابه سال گذشته، کاهشی در حدود ۷۶ درصد داشته است.