جوسپ بورل، جانشین موگرینی کیست؟

سکان سیاست خارجی اتحادیه اروپا از این پس به «جوسپ بورل» سپرده شده که تا دیروز وزیرخارجه اسپانیا بود. او جانشین فدریکا موگرینی شده که به سبب مذاکرات هسته ای و برجام، نامش برای ایرانیان آشناست.

در طول مذاکرات هسته ای، تصویری مثبت از فدریکا موگرینی در رسانه های ایرانی عرضه و نقش او در این مذاکرات، مثبت ارزیابی شد. انتظار می رود جانشین او نیز همین جایگاه را برای ایرانیان داشته باشد چراکه او بارها در دفاع از برجام و عزم خود برای حفظ و احیای این پیمان هسته ای سخن گفته است. حتی پس از آنکه ایران در اعتراض به خروج امریکا از برجام، از سرگیری اورانیوم را از سر گرفت، آقای بورل گفت که این اقدام ایران نقض برجام نیست و غیرمستقیم با این تصمیم همدلی نشان داد.

همچنین به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، جوسپ بورل در رشته توییتی این انقلاب را ستود و به افزایش شمار زنان شاغل و دانشجو در ایران پس از انقلاب اشاره کرد. او همچنین نقش ایران را در بحران سوریه، ضروری و مفید ارزیابی کرد.

این اظهارنظرها البته نه برای اسرائیل خوشایند بود و نه عربستان سعودی، تا آنجا که از زمانی که نام جوسپ بورل برای کارگزاری سیاست خارجی اتحادیه اروپا مطرح شد، اعتراضهای تندی در رسانه ها علیه او به راه افتاد. در این میان اعتراض رسانه های اسرائیلی و هواداران اسرائیل در رسانه های غربی تندتر بود، چرا که جوسپ بورل بارها در طول حیات سیاسی اش بارها موضعگیریهای همدلانه با فلسطینیان داشته است.

جوسپ بورل سیاستمداری چپگراست. او نانوا زاده ای است برخاسته از دهکده ای دور افتاده در دامنه کوهستان پیرنه و نزدیک مرز فرانسه که دانشجویی نخبه شد و در دانشگاههای مهمی در اسپانیا و فرانسه و امریکا تحصیل کرد. در دوران دانشجویی مانند بسیاری از دانشجویان چپگرای اروپایی به اسرائیل رفت تا در کشتزارهای تعاونی (کیبوتص) کار کند. همان جا با همسر اولش آشنا شد که از یهودیان فرانسه بود.

با روی کار آمدن سوسیالیستها در اسپانیای دهه هشتاد میلادی، جوسپ بورل به وزارت رسید و در دولتهای مختلف کار کرد. گسترده فعالیت سیاسی او از مرزهای اسپانیا هم فراتر رفت و او به ریاست پارلمان اروپا هم رسید. پس از پایان دوره ریاستش از پارلمان اروپا وارد بخش خصوصی شد. او که تحصیلاتش در زمینه مهندسی بود، فعالیت خود را بر انرژیهای جایگزین متمرکز کرد تا اینکه با به راه افتادن حرکت استقلال طلبانه در کاتالونیا، به سیاست بازگشت و وزارت امورخارجه کشورش را به عهده گرفت.

جوسپ بورل با اینکه خود کاتالان است، بشدت علیه استقلال کاتالونیا موضع گرفت و حتی از بازداشت فعالان اصلی جنبش استقلال طلبی حمایت کرد. این جنبش با رای منفی به استقلال کاتالونیا در همه پرسی، شکست خورد.

پس از آنکه پارلمان اروپا به جوسپ بورل برای تصدی مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا رای داد، او در سخنرانی اش در این مجلس گفت که بیشتر توانش را بر شرق اروپا متمرکز کرد، از جمله مساله شبه جزیره کریمه و سیاست روسیه در اوکراین. آقای بورل گفت که تحریم روسیه باید ادامه یابد تا زمانی که سیاستش را در اوکراین عوض کند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن