حضور ایرانیها در بازار برق روسها
روزنامه اعتماد در شماره امروز خود گزارشی درباره گسترش روابط ایران و روسیه در حوزه برق منتشر کرده است که در ادامه میآید:
مناسبات اقتصادی ایران و روسیه به فاز جدیدی وارد شده است. این دو کشور همسایه چندی است که مناسبات و همکاری های اقتصادی شان را وارد فاز جدیدی کرده اند. هر چند که نیم نگاهی به مناسبات اقتصادی ایران و روسیه در دولت یازدهم نشان می دهد که از ابتدای روی کار آمدن این دولت روابط دو کشور در شرایط مثبتی بوده و هرچند که شاید بسیاری از توافقات انجام شده صددرصد اجرایی نشده است و شاهد فراز و فرودهای زیادی بوده ایم اما می توان به روزهای بهتر در روابط دو کشور امیدوار بود و با برنامه ریزی منسجم تر شاهد رونق بهتر روابط دو کشور باشیم.
در ابتدای دولت یازدهم بود که با گسترش مناسبات اقتصادی و مبادلات تجاری دو کشور حتی مقرر شد تا ایران بخش قابل توجهی از بازار های مغفول مانده روس ها را تامین کند. در آن زمان هر چند که نبود تجهیزات و ماشین آلات مناسب برای گسترش همکاری ها از سوی بخش خصوصی و البته برخی سنگ اندازی های طرف روس و بروکراسی اداری سخت وزارت صنعت موجب شد تا آنچه در روزهای توافق به نظر اجرایی شده می آمد، دچار تاخیرهای چند ماهه و حتی سالانه شود اما چشم امید به روزگار بهتر موجب شد تا بخش خصوصی همچنان سعی کند روابط سرد دو کشور را بهبود بخشد. به همین سبب هم بود که بخش خصوصی بارها از سنگ اندازی های دو طرف به عنوان عاملی برای عدم انجام تعهدات نام برد و خواهان رفع و رجوع آن شد. با همه این احوال باز هم بخش دولتی دوطرف برای گسترش همکاری ها دست به کار شد و به سمت توافقات جدید رفت تا با ایجاد تعهدات و توافقات جدید بتواند روابط را به گرمای متبوع دوطرف برساند.
شاید به همین دلیل بود که در هفته گذشته وزارت صنعتی ها پای میز امضای قرارداد خرید واگن از روس ها نشستند و مقرر کردند تا روس ها با خرید یک کارخانه ایرانی هم برای تولید داخل و هم بازار صادراتی فکری عاجل کنند. البته گویا وزارت صنعتی ها نمی خواهند بازی همکاری دو طرف یعنی روس ها و ایرانی ها تنها به سهم گیری روس ها از بازار ایران ختم شود به همین دلیل هم به تازگی قراردادی جدید بین دو طرف امضا شد که این بار شرکت های ایرانی قصد صادرات خدمات فنی و مهندسی و تکنولوژی را به روس ها دارند. تا شاید کفه ترازوی مبادلات دو طرف به حد وسط نزدیک تر شود.
به این ترتیب یکی از آرزوهای قدیمی بخش صنعتی کشور که سهم گیری در بازار انتقال تکنولوژی و صادراتی ابرقدرت های جهانی بود در حال تحقق است. در این اتفاق یک شرکت ایرانی فرآیند انتقال تکنولوژی طراحی و ساخت تابلوهای برق را به شرکت الکتروشیلد روسیه منتقل خواهد کرد:
قراردادی که با حضور قائم مقام وزیر صنعت امضا شده و می توان گام های اساسی دیگری را برای ایرانی ها به همراه داشته باشد.
در این مراسم رضا رحمانی، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت خرسند از امضای این قرارداد تاکید کرده است: «همکاری مشترک اقتصادی شرکت های داخلی کشور با شرکت های روسی و کشورهای CIS در منطقه حتما از اولویت های ما است. سیاست اصولی دولت ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت حمایت از تولید داخلی و شرکت های تولیدکننده و به ویژه دانش بنیان است و خوشحالیم که اکنون یک شرکت داخلی توانسته با دستیابی به تکنولوژی نوین به موفقیت امروز برسد.»
رحمانی ادامه داده است: «کشور ما امروز در عرصه های مختلف به سطحی رسیده که واردکننده صرف فناوری نباشیم و این روند را برای صدور تکنولوژی حمایت کنیم. بازارهای منطقه ای ما از خلیج فارس تا کشورهای CIS منطقه، بازار بکر و فرصت مناسبی است که اگر این همکاری ها شکل بگیرد به نفع هر دو طرف است و قطعا سیاست دولت گسترش روابط به ویژه در عرصه صنعتی و استفاده از فرصت های تجاری این کشورهاست.»
در این مراسم همچنین محمدعلی سعادتی رییس هیات مدیره شرکت ایرانی امضا کننده این قرارداد هم گفته است: «شرکت ما بیش از سه دهه در صنعت برق و در تولید تابلوهای کنترل و توزیع برق فعالیت دارد. تولید یک نوع تابلوی برق با مشخصات روز و کار طراحی و تولید تست های روتین و نوین از سال ٩٣ تماما به دست کارگران و مهندسان ایرانی در کارخانه جابون انجام شده و در سال ٩۵ به تولید رسیده است. تا به حال در داخل کشور این تابلوها بازار خوبی را به دست آورده و در ابتدای سال ٢٠١٧ بر اساس مذاکراتی، شرکت الکتروشیلد روسیه با ۶ هزار نفر پرسنل و گردش نیم میلیون یورو در سال تمایل خود را به خرید لیسانس تولید این تابلوها اعلام کرد. نتایج قرارداد انتقال تکنولوژی صرف نظر از درآمدهایی که به لحاظ دریافت حق لیسانس برای شرکت ما دارد، باعث می شود به صورت مستمر شرکت روسی قطعات مورد نیاز را از شرکت جابون خریداری کند و زمینه خوبی برای همکاری دو شرکت به وجود می آید.»
این فعال بخش خصوصی در خصوص نتایج این قرارداد هم معتقد است: «این قرارداد باعث می شود ما بتوانیم به خصوص در عراق و سوریه و سایر کشورهای صاحب نفوذ از سوی روسیه وارد بازارهایی بشویم که روسیه در آنها پروژه اجرا می کند.»
وی ارزش قرارداد را در وهله اول برای فروش لیسانس ١٠٠ هزار یورو عنوان کرد و افزود: «شرکت الکتروشیلد روسیه به ازای تولید هر تابلوی برق ۵٠ یورو به عنوان رویالتی و ۵٠ یورو برای تجهیزات هر تابلو پرداخت می کنند. که ارزآوری سالانه این قرارداد یک میلیون یورو است و ۵ ساله و قابل تمدید است.»
در ادامه اریک دریکت، رییس شرکت الکتروشیلد روسیه گردش مالی شرکت متبوع خود را نیم میلیون یورو در سال برآورد کرد و افزود: «ما در زمینه بازسازی و نوسازی شبکه برق سراسری و تولید انرژی نفت و گاز و صنایع فلزی و معدنی شرکت فعالی هستیم و نوسازی و بازسازی شبکه برق سن پترزبورگ روسیه در دست ما است. در مقابل فرصت های زیادی که برای همکاری پیش روی ما بود ما شرکت جابون و تکنولوژی ایرانی را انتخاب کردیم تا فعالیت خود را توسعه دهیم.»
وی خاطرنشان کرد: «تابلوهای برق تولید شده توسط شرکت جابون به ما اجازه می دهد که پروژه های استراتژیک را دست بگیریم. این قرارداد قدم اول همکاری طولانی مدت بین دو شرکت است در مورد فرصت ها و پروژه های بیشتر مثل تولید تکنولوژی جدید صحبت کرده ایم همچنین حاضریم در پروژه های داخلی در ایران و نیز کمک به فراهم کردن فاینانس پروژه های داخلی و فعالیت با شرکت های داخلی ایرانی همکاری کنیم.»