پرواز زمستانی شاخص
همزمان با نخستین روز سال میلادی 2020 مصادف با 11 دی ماه، بورس اوراق بهادار تهران رکورد تازهای زد. دراین روز شاخص کل بورس 1.88 درصد دیگر معادل 7 هزار و 87 واحد رشد کرد و به 384 هزار و 99 واحد رسید. بدین ترتیب بازدهی این بازار از ابتدای سالجاری تاکنون 114 درصد شد که فاصله معناداری با سایر بازارهای رقیب دارد.
در کنار ارزش معاملات 3 هزار و 218 میلیارد تومانی، ارزش بازار نیز از 1400 هزار میلیارد تومان عبور کرد که نشان دهنده تداوم روند ورود نقدینگی جدید به بازار سهام است.
اما چه عواملی به رشد بیسابقه بورس تهران از ابتدای امسال که از پاییز شدت گرفته و در روزهای اول زمستان تقویت شده، منجر شده است. دراین زمینه کارشناسان عوامل مختلفی را بهعنوان موتورهای رشد بورس مطرح میکنند که در اکثر این تحلیلها، ردپای نقدینگی بالا، تورم بالا و نرخ ارز دیده میشود. درواقع حجم بزرگ نقدینگی در رکود بازارهایی چون ارز و مسکن راهی جز ورود به بورس ندارد. از سوی دیگر نرخ تورم بالایی که از ماهها پیش وجود دارد نیز یکی از تقویتکنندههای بازار سرمایه محسوب میشود.درحالی که برخی از کارشناسان نسبت به تداوم رکوردزنیهای بورس اظهار نگرانی میکنند، کارشناسانی هم هستند که تاکید میکنند که همچنان بورس جای رشد زیادی دارد و همچنان قیمت سهام به ارزش واقعی خود نرسیده است. با این حال رکود بازارهای سرمایهگذاری از میانه سال گذشته نیز به عاملی مهم برای تقویت بازار سرمایه تبدیل شده است. به طوری که هماکنون بورس پربازدهترین و پرسودترین بازاری است که مردم سراغ دارند.
رشد بورس ادامه دار است
سعید اسلامی بیدگلی کارشناس بازار سرمایه درباره دلایل رکوردشکنیهای اخیر بورس اوراق بهادار تهران نخستین عامل را حجم بزرگ نقدینگی میداند. به گفته وی، حجم بزرگ نقدینگی در کشور که طی سالهای گذشته با رشد بالایی همراه بوده است یکی از اصلیترین عوامل رشد و رونق بورس است.
وی توضیح داد: این درحالی است که سایر بازارهای سرمایهگذاری در کشور وضعیت مناسبی دارد. بازار ارز که در سالهای گذشته بخشی از سرمایهها را به خود جذب کرده بود، اکنون کنترل شده است ضمن اینکه معاملات دراین بازار نیز مشکل شده است و برخوردهای امنیتی نیز آن را تشدید کرده است. هرچند ممکن است یک جهش ارزی و رشد یک باره نرخ ارز دوباره بتواند بخشی از سرمایههای سرگردان را به سوی خود جذب کند، اما دیگر مانند گذشته نخواهد بود.
وی ادامه داد: در سالجاری بازده برخی از بازارهای سرمایهگذاری نیز منفی بوده است و این در شرایطی است که بازار سرمایه در بازدهی پیشتاز سایر بازارها است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: یکی دیگر از محرکهای رشد بورس، چشمانداز صعودی نرخ ارز از دید فعالان بازار است به طوری که این انتظار در میان آنها وجود دارد که نرخ ارز به روند تدریجی رشد خود ادامه دهد. رخدادی که تاثیر زیادی روی قیمت سهام شرکتها خواهد داشت.
به گفته وی، هماکنون بازار سرمایه تنها محلی است که مردم فکر میکنند که در آن میتوانند به سود معقولی دست یابند. ضمن اینکه در ماههای اخیر اخبار مربوط به بازار سرمایه نیز بازتاب گستردهای در جامعه داشته و باعث شده است تا با اقبال مردم مواجه شود.
اسلامی بیدگلی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی متغیرهای بنیادی بازار سرمایه تغییر محسوسی نداشته است، گفت: آنچه جای نگرانی دارد این است که با وجود سرازیر شدن نقدینگی به بازار سرمایه، بورس هنور نتوانسته است که عمق بیشتری پیدا کند و همین عامل به رشد قیمت سهام شرکتها منجر شده است.
وی اضافه کرد: با ورود نقدینگی جدید شرکتهای کوچک بورسی نیز رشد بالایی را تجربه کردهاند که ممکن است با خروج یک باره نقدینگی از بازار متضرر شوند. درمجموع هرچند بعید به نظر میرسد، در صورتی که در سایر بازارها اتفاقی بیفتد و باعث خروج نقدینگی از بورس شود، تاثیر منفی زیادی در بازار سرمایه دارد. اسلامی بیدگلی درپایان درباره چشمانداز بازار در ماههای آینده گفت: حداقل در کوتاه مدت انتظار فعالان بازار تداوم رشد بازار است.