آمریکا می تواند 100 درصد نیاز نفت و گاز بلاروس را تامین کند
وزیر امور خارجه آمریکا در یک سفر غیرمتعارف به بلاروس رفت و با الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری این کشور دیدار کرد.
مایک پمپئو، وزیر خارجهٔ ایالات متحده اعلام کرد کشورش میتواند و آماده است تا ۱۰۰ درصد نیاز بلاروس را به نفت و گاز برآورده کند.
وزیر خارجهٔ ایالات متحده همچنین پس از دیدار با ولادیمیر ماکهای، همتای اهل بلاروس خود در کنفرانسی خبری گفت: «تولیدکنندگان انرژی ما آمادهاند تا ۱۰۰ درصد نیاز نفتی بلاروس را با قیمتی رقابتی تامین کنند. ما بزرگترین تولیدکنندهٔ انرژی در جهانیم و فقط کافی است با ما تماس بگیرید.»
نفت آمریکا یا نفت روسیه، مساله این است
مایک پمپئو نخستین وزیر خارجهٔ آمریکاست که ظرف ۲۶ ساله گذشته از مینسک، پایتخت بلاروس دیدن میکند. این در حالی است که مینسک اخیرا بر سر تامین انرژی خود با مسکو اختلاف پیدا کرده است.
پمپئو در دیدار با الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس ابراز امیدواری کرد که به این کشور کمک کند تا «حاکمیت» و «استقلالی» را که بهدنبال آن است بهدست آورد.
مقامات بلاروس که نگرانند روسیه کشورشان را بهتمامی وابسته به خود کند، ماه گذشته و پس از آنکه روسیه فروش نفت و گاز ارزان قیمت به این کشور را قطع کرد، شروع به خرید نفت از نروژ کردند. آنها همچنین در صدد خرید نفت از آمریکا، عربستان سعودی و امارات متحدهٔ عربی برآمدند.
هفتهٔ گذشته رئیس جمهوری بلاروس اعلام کرد روسیه فروش منابع انرژی به کشورش را قطع کرده تا «بلاروس را منحل کند.»
روسیه تا پایان سال ۲۰۱۹ صادرات نفت به بلاروس را متوقف کرد زیرا دو کشور نتوانستند بر سر بهای نفت توافق برسند. مسکو مدعی است که اگر مینسک میخواهد همچنان به منابع انرژی با قیمت داخلی روسیه دسترسی داشته باشد باید هم یکپارچگی اقتصادی بیشتری با این کشور پیدا کند.
بلاروس مدتها در حال مذاکره با همسایه قدرتمند خود روسیه بوده است تا در طرحی به نام «اتحاد اقتصادی روسیه و بلاروس» اقتصاد خود را با روسیه یکپارچه کند.
احیای روابط دیپلماتیک پس از ۱۲ سال: «سؤتفاهمهای پیشین بیاساس بود»
ایالات متحده همچنین بناست بر شمار کارکنان سفارت خود در بلاروس بیفزاید، کارکنانی که پس وضع تحریمهای حقوق بشری آمریکا علیه بلاروس از ۱۲ سال پیش به شدت کاهش یافته بود.
در ماه سپتامبر سال گذشته نیز دو کشور توافق کردند برای نخستین بار از سال ۲۰۰۸ به این سو، سفیر در کشور دیگر داشته باشند و پمپمو اعلام کرد سفیر آمریکا در بلاروس به زودی تعیین میشود.
این در حالی است که الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس با ابراز ناخرسندی از «سوتفاهمهای بیاساس مقامات پیشین» از دیدار مایک پمپئو از کشورش استقبال کرده بود.
شهروندانش بلاروس نخست در سایهٔ توسعهٔ طرح دونالد ترامپ برای محدودیت سفر به آمریکا قرار داشتند اما دولت این کشور با افزایش همکاریهای امنیتیاش با ایالات متحده توانست شهروندان خود را از سیاههٔ محدودیت سفر به آمریکا بیرون نگاه دارد.
پیام آمریکاییها: اصلاحات کنید تا تحریمها برداشته شود
پمپئو افزون بر تلاش برای گسترش نفوذ کشورش در بلاروس، در کنار اصلاحات سیاسی و اقتصادی، بر لزوم اصلاحات حقوق بشری نیز تاکید کرد؛ پیامی که او به احتمال زیاد در سفر روزهای آیندهاش به قزاقستان و ازبکستان نیز با خود خواهد داشت.
پمپئو همچنین در کنفرانس خبری خود گفت که بلاروس «پیشرفتی واقعی» در اصطلاحات و نیز حقوق بشر داشته، اما برای برداشته شدن تحریمهای ایالات متحده هنوز کارهای بیشتری باید صورت گیرد.
وزیر خارجهٔ بلاروس نیز ابراز امیدواری کرد که کشورش بتواند در این زمینه بتواند تلاش بیشتری بکند. ماکهای گفت: «شاید بلاروس ایدئالترین کشور از این نظر نباشد، اما میفهمیم که باید اصلاحاتی را در حوزههای مختلف، از جمله حقوق بشر انجام بدهیم و در حال انجام آن هستیم.»
از زمان به قدرت رسیدن الکساندر لوکاشنکو در سال ۱۹۹۴، دولت بلاروس مخالفان سیاسی خود را سرکوب کرده و نقض حقوق بشر در این کشور مورد انتقادهای گسترده قرار گرفته است تا جاییکه کاندولیزا رایس، وزیر خارجهٔ پیشین ایالات متحده بلاروس را «آخرین دیکتاتوری اروپا» نامید.