بخش زودهنگام طرح ملی گوره-جاسک سال آینده راهاندازی می شود
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت از راه اندازی بخش زودهنگام طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک در سال ۱۳۹۹ خبر داد.
تورج دهقانی طرح ملی و استراتژیک انتقال نفت خام گوره به جاسک را عرصه ارتقای توانمندی داخلی خواند و گفت: بر اساس برنامه عملیاتی، بخش زودهنگام این طرح سال آینده راه اندازی می شود.
دهقانی با بیان اینکه شرکت متن در چارچوب سیاست های ابلاغی وزرات نفت و برنامه ای که متناسب با آن سیاست ها تنظیم می شود، گام برمی دارد، گفت: در این راستا با توجه به جمیع شرایطی که در سال جاری با آن رو به رو بودیم، اولویت نخست ما اجرای طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک بود که عمده منابع و اقدام ها بر اجرای این طرح متمرکز بود.
به گفته وی، طرح ملی گوره- جاسک مشتمل بر یکهزار کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچ برای ایجاد ظرفیت انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت از غرب کشور به جنوب شرقی و سواحل مکران و جاسک با هدف ذخیره سازی، صادرات و ایجاد خوراک برای توسعه صنایع پایین دستی، پالایشی و پتروشیمی در این منطقه است.
دهقانی یادآور شد: سال گذشته افزون بر اینکه پیمانکاران این طرح راهبردی انتخاب شدند، کار در حوزه لولهها و تلمبهخانهها نیز آغاز شد این در حالی است که در بخش تامین لوله در ابتدا با مشکل مواجه بودیم چون عملا شرکت های خارجی که برای تامین ورق با سرویس ترش قرارداد بسته بودند از تعهد اجرای آن انصراف دادند، اما خوشبختانه با تکیه به توان و ظرفیت های داخلی موفق به حل بخش اعظمی از این مشکل شدیم.
بومی سازی با توان ایرانی
وی با بیان اینکه برای نخستین بار در کشور لوله متناسب با نفت اسیدی و ترش به صورت ۱۰۰ درصد داخلی تولید می شود، اظهار کرد: هم اکنون حدود ۲۰۰ کیلومتر لوله آماده شده که در حال حمل به سایت و جوشکاری است.
به گفته دهقانی، در بخش تامین پمپ های مورد نیاز تلمبهخانه طرح ملی گوره-جاسک نیز ابتدا با مشکل مواجه بودیم که خوشبختانه این معضل نیز با تکیه به توان پمپ سازان ایرانی حل شد به طوری که هم اکنون ساخت ۵۰ پمپ بزرگ در حال انجام است.
وی ادامه داد: هم اکنون طرح استراتژیک و ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک دارای پیشرفت فیزیکی ۲۵ درصد است که پیش بینی می شود تا سال ۱۳۹۹ بتوان بخش زودهنگام این طرح را به سرانجام رساند و امکان انتقال میعانات گازی به شرق تنگه هرمز را نیز فراهم کرد.
دهقانی با بیان اینکه ایجاد ظرفیت انتقال میعانات گازی از عسلویه به جاسک نیز در دستور کار است، گفت: بر اساس این طرح و با توجه به امکانات موجود قرار است که میعانات گازی از عسلویه به بندرعباس و از آنجا به جاسک منتقل شود.
به گفته وی، هم اکنون افزون بر ۳۰ پیمانکار اجرایی و شرکت ایرانی در حوزه ساخت، مهندسی، مشاوره و پیمانکاری در طرح ملی انتقال نفت از گوره به جاسک در حال فعالیت هستند که انتظار می رود این طرح در برنامه زمانبندی خود محقق و اهداف طرح شامل اهداف کلان و راهبردی انتقال نفت خام به اضافه اهدافی که در حین اجرای پروژه به عنوان اهداف ثانویه (بومی سازی، داخلی سازی، ارتقا توان داخلی و ..) مطرح هستند، عملیاتی شود.
متن؛ خلق راهکار؛ عمل در شرایط تحریم
مدیرعامل متن در مورد پیشبرد طرح در شرایط تحریم، اظهار کرد: شاید هیچگاه شدت و عمق تحریم ها و اقدام های ناجوانمردانه دشمنان علیه ایران به این اندازه نبوده از این رو طبیعی است که فعالیت در این عرصه دشوار باشد اما نباید دست رو دست گذاشت؛ کاری که شرکت متن در این شرایط کرد خلق فرصت و عمل به آن بود.
وی ادامه داد: شرایط تحریم مجالی داد که کارشناسان و متخصصان داخلی به دنبال راهکار باشند و ما به آنها جرات خطر و اقدام دادیم و آنها در عمل اثبات کردند قادرند محدودیت ها را کمرنگ کنند؛ گواه آن هم، اکنون در اجرای طرح ملی گوره-جاسک و سایر طرحهای توسعهای مشهود است.
دهقانی تصریح کرد: هم اکنون نه تنها به دنبال رفع نیاز و خودکفایی در کالاها و تجهیزات تحریم شده هستیم، بلکه به دنبال این هستیم که حتی در بخش هایی هم که تحریم نیستم ظرفیت لازم را ایجاد کنیم و به خودکفایی برسیم. با این نگاه در طرح راهبردی مانند انتقال نفت خام از گوره به جاسک نه تنها اقلام ضروری مانند لوله و پمپ را داخلی سازی کردیم بلکه دهها قلم تجهیز دیگر شامل تجهیزات مکانیکی-الکتریکی، ابزار دقیق و …را از داخل کشور تامین میکنیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت، سهم ایرانی در طرح ملی گوره- جاسک را منحصر به فرد و متمایز خواند و گفت: در عمل هم روندی که تاکنون داشته ایم بر این امر صحه می گذارد.
وی اظهار کرد: این همه تجربه افزون بر یکصد سال در صنعت نفت و صنایع وابسته نشان می دهد که این صنایع وابسته به نفت و صنایع جانبی است که می تواند خلق ارزش و فرصت جدید ایجاد کند. ضریب تکاثر اقتصادی فقط در صنعت نفت نیست بلکه در صنایع وابسته است.
دهقانی بیان کرد: امیدواریم بتوانیم این شرایطی که طی سال های اخیر به دلیل تحریم ها اعمال و منجر به توفیق در عرصه هایی شده را به یک رویه تبدیل و در همه حلقه های زنجیره توسعه صنعت نفت عملیاتی کنیم و در عمل، برآیند این اقدام ها، ارزش عظیمی در درآمد ملی داشته باشد.
تزریق بیش از ۱۶ هزار میلیارد ریال نقدینگی به صنایع داخلی
وی از تزریق ۱۶ هزار میلیارد ریال نقدینگی فقط در بخش تامین تختال و ورق طی چند ماه گذشته خبر داد و گفت: متناسب با این امر اشتغال هم ایجاد می شود. البته ضمن رعایت و توجه به اصول کیفی، چرا که بی توجهی به اصل کیفیت در صنعت نفت می تواند تبعات منفی متعددی داشته باشد.
مدیرعامل شرکت متن تاکید کرد: شرکت ملی نفت ایران در بحث واگذاری ساخت و تامین قطعات و تجهیزات به شرکت های داخلی هیچگاه اصول کیفی را فدا نخواهد کرد.
به گزارش «انرژی امروز» از شرکت ملی نفت ایران، دهقانی مقوله پر ارزشی مثل بومی سازی و داخلی سازی را مستلزم هماهنگی و انسجام بین بخش کارفرمایی، پیمانکاری و سازندگان خواند و گفت: همه باید با هم تلاش کنیم و روند اجرای پروژه ها را پیش ببریم تا بتوانیم این عرصه سخت را پشت سر بگذاریم.