ترامپ: محدود کردن اختیارات رئیس‌جمهور در جنگ با ایران خطاست

موضوع بر سر رای‌گیری پیرامون طرح منوط کردن اقدامات نظامی دولت آمریکا علیه ایران به رای و تصویب کنگره است. طرحی که در مجلس نمایندگان به تصویب رسید و اکنون برای رای‌گیری به مجلس سنای آمریکا ارائه شده است.

حمله پهپادی آمریکا به خودروی حامل قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در اوایل ماه ژانویه و حملات موشکی ایران به دو پایگاه نظامی اربیل و عین‌الاسد در عراق، دو کشور آمریکا و ایران را در آستانه یک رویارویی نظامی قرار داده بود. اکنون طرحی از سوی نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا تهیه شده که ناظر بر محدود کردن اختیارات رئیس‌جمهوری آمریکا در ارتباط با اقدامات نظامی علیه ایران است.

خبرگزاری فرانسه (AFP) با انتشار گزارشی از واشنگتن خبر از رای‌گیری نمایندگان مجلس سنا درباره طرح محدود کردن اختیارات نظامی رئیس‌جمهوری آمریکا داده است. قرار است سناتورهای آمریکا روز پنجشنبه ۲۴ بهمن (۱۳ فوریه) درباره طرح قطعنامه محدود کردن اختیارات نظامی رئیس جمهوری آمریکا رای‌گیری کنند.

روز چهارشنبه ۱۲ فوریه، متن طرح منوط کردن اقدامات نظامی علیه ایران به رای و تصویب کنگره برای رای‌گیری در مجلس سنا آماده شد. طرح یاد شده در اوایل ماه ژانویه و در پی حملات پهپادی آمریکا به خودروی حامل قاسم سلیمانی در مجلس نمایندگان به تصویب رسیده بود. در جریان رای‌گیری در مجلس نمایندگان شماری از نمایندگان وابسته به جمهوریخواهان نیز از این طرح حمایت و پشتیبانی کرده بودند.

احتمال تصویب این طرح در مجلس سنای آمریکا نیز منتفی نیست. شماری از نمایندگان جمهوریخواه نیز از آن واهمه دارند که سیاست‌های دولت ترامپ، پای آمریکا را به جنگ جدیدی در خاورمیانه بکشاند.

انتقاد ترامپ

طرح قطعنامه محدود کردن اختیارات نظامی رئیس جمهور توسط تیم کین، سناتور دموکرات به مجلس سنا ارائه شده است. این طرح اختیارات پیش بینی شده در سال ۲۰۰۲ برای رئیس جمهوری آمریکا در ارتباط با اقدامات نظامی را محدود می‌کند. جورج بوش در آن ایام و با بهره گرفتن از این اختیارات، اقدام به حمله نظامی به عراق نموده بود.

اکنون بر اساس این قطعنامه، رئیس جمهوری آمریکا برای انجام هرگونه عملیات نظامی علیه ایران نیاز به رای مثبت کنگره آمریکا خواهد داشت.

ترامپ روز چهارشنبه ۱۲ فوریه با انتشار چند پست توییتری از تلاش نمایندگان مجلس سنا برای محدود کردن اختیارات نظامی خود انتقاد کرده بود. ترامپ خطاب به سناتورهای جمهوریخواه نوشته بود که حفظ این اختیارات نظامی برای امنیت آمریکا حائز اهمیت بسیاری است و از آن‌ها درخواست کرده بود طرح پیشنهادی دموکرات‌ها را تصویب نکنند.

رئیس جمهوری آمریکا در پست توییتری دیگری تاکید کرده بود که تصویب چنین طرحی در مجلس سنا ارسال «پیام بسیار بدی» به ایران است. ترامپ تاکید کرده است که ضعف نشان دادن در شرایط کنونی در برابر ایران خطاست و گفته است: «روزی که اختیارات من محدود بشود، بزرگ‌ترین روز برای ایران خواهد بود.»

حق وتو

احتمال تصویب طرح منوط کردن عملیات نظامی آمریکا علیه ایران به کسب مجوز از کنگره در مجلس سنا قوی ارزیابی می‌شود. از آنجا که اکثریت کرسی‌های مجلس سنای آمریکا در اختیار حزب جمهوریخواه است، تصویب چنین طرحی بدون همراهی شماری از سناتورهای محافظه‌کار ممکن نیست.

نمایندگان جمهوریخواه ضمن دفاع یکپارچه خود در ارتباط با طرح استیضاح دونالد ترامپ در پرونده اوکراین نشان دادند که از او دفاع می‌کنند. تنها سناتور جمهوریخواهی که در ارتباط با اتهام سواستفاده از قدرت سیاسی دونالد ترامپ با دموکرات‌ها همراهی کرده بود، میت رامنی بود.

اما برخلاف پرونده استیضاح، احتمال همراهی عده‌ای از سناتورهای جمهوریخواه با طرح محدود کردن اختیارات نظامی رئیس جمهوری وجود دارد. تصویب چنین طرحی به‌مثابه شکست دونالد ترامپ است.

این در حالی است که ترامپ از حق وتو برخوردار است و می‌تواند مصوبه کنگره را وتو کند. در چنین شرایطی برای منتفی کردن وتوی رئیس جمهوری دموکرات‌ها به دو سوم رای کنگره نیاز خواهند داشت. بنا بر ارزیابی کارشناسان، چنین چیزی عملا ناممکن و بسیار بعید است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن