تاثیر کرونا بر کاهش تولید گازهای گلخانهای
تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در جهان از یک میلیون نفر فراتر رفته، کارخانههای بسیاری تعطیل شدهاند و میلیونها انسان بیکار شدهاند. همچنین حمل و نقل زمینی به غیر از موارد ضروری متوقف شده، تعداد پروازهای مسافربری در خطوط هوایی به صفر نزدیک شده و صدها میلیون نفر مجبور شدهاند برای کاهش روند همهگیری این ویروس در خانه بمانند و از همانجا کار خود را ادامه دهند.
اما این افت شدید حمل و نقل و فعالیتهای صنعتی در سراسر دنیا، در کنار تمام مضراتش باعث کاهش محسوس تولید دیاکسیدکربن نیز شده است.
بنا به اعلام راب جکسون، رئیس پروژه جهانی کربن که نهاد نظارتی بر انتشار سالانه کربن در سراسر دنیاست، تولید کربن در سال جاری میلادی کاهش زیادی داشته و ممکن است تا 5 درصد نسبت به سال گذشته کمتر شود.
این استاد زمینشناسی دانشگاه استنفورد کالیفرنیا گفت: نه سقوط دیوار برلین، نه سقوط بلوک شرق و اتحاد جماهیر شوروی و نه بحرانهای گوناگون نفتی در دورههای مختلف، هیچکدام چنین تاثیری در کاهش تولید کربن نداشتهاند. این افت در تولید کربن از بعد از پایان جنگ جهانی دوم دیده نشده است.
البته کاهش تولید کربن میتواند با رفع همهگیری ابتلا به ویروس و شروع به کار کارخانهها و شلوغ شدن جادهها به سرعت جبران شود. کارشناسان هشدار دادهاند که بدون ایجاد تغییرات ساختاری، کاهش تولید گازهای گلخانهای میتواند کوتاهمدت باشد و تاثیر کمی بر غلظت دیاکسیدکربنی که طی چند دهه در جو انباشته شده خواهد داشت.
طی دو دهه گذشته بیشترین کاهش انتشار کربن 1.4 درصد بود که پس از بحران مالی عظیم آمریکا در سال 2008 رخ داد. گرچه پس از رفع آن بحران مالی زمان زیادی برای افزایش تولید گازهای گلخانهای لازم نبود. چنین الگویی در چین در حال حاضر مشاهده میشود. آنها برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا با اقدامات سختگیرانه، قرنطینه مردم و تعطیلی کارخانهها تقریبا 25درصد از میزان تولید گازهای گلخانهای خود کاستند، اما براساس اخبار روزهای گذشته مردم در این کشور به مروردر حال بازگشت به محل کار خود هستند.
طبق توافق سال 2015 پاریس برای جلوگیری از افزایش 1.5درجهای دما در جهان، انتشار گازهای گلخانهای باید به طور متوسط 7.6 درصد کاهش یابد.