برنده جنگی که روسیه آغاز می کند؛ کیست؟

به دنبال انتشار اخباری در مورد احتمال متوقف شدن صادرات گاز طبیعی روسیه به اروپا از مسیر خط لوله اوکراین تحلیلگران حوزه انرژی اعلام کردند «جنگی  در بازار گاز» در راه است.

جنگی که می تواند تامین گاز طبیعی  اروپا را در سردترین روزهای سال با اختلال روبرو کند و باعث شود تا بحران های داخلی دامن گیر کشورهای اروپایی شود. 

مقامات شرکت نفت و گاز کشور اوکراین هم با تایید این  ادعا گفتند:  روسیه در نظر دارد با آغاز این جنگ در بازار گاز طبیعی انتقال گاز در ماههای ژانویه و فوریه سال 2017 میلادی به اروپا را متوقف کند و باعث شود تا  تمامی فعالیتهای صنعتی و حتی فعالیتهای مردم در زندگی عادی مختل شود.

ادعاهای مکرر روسیه در مورد استفاده اوکراین از گاز انتقالی از طریق خط لوله های این کشور به اروپا برای مصرف داخلی ادعاهایی بی پایه و اساس است و باید کمیسیونی از کشورهای اروپا گروهی برای نظارت بر عملکرد خط لوله تشکیل دهد تا نادرست بودن ادعای روسیه در این زمینه به اثبات برسد.

روسیه بزرگترین صادرکننده گاز به اتحادیه اروپا است

این بحران در شرایطی که روسیه تامین کننده 45 درصد از گاز طبیعی مصرف در اتحادیه اروپا است بیش از پیش اهمیت پیدا می کند.  به طور متوسط روسیه 1673 تراوات ساعت  گاز طبیعی به اتحادیه اروپا صادر می کند که بخش بزرگی از فعالیتهای اقتصادی این اتحادیه به  همین منبع انرژی وارداتی وابسته است.  بعد از روسیه  نروژ بیشترین سهم را در تامین گاز طبیعی  اتحادیه اروپا دارد. سهم نروژ در این بازار 31 درصد است.

تحلیلگران حوزه انرژی بر این باور هستند که «حضور نسبتا انحصاری روسیه در بازار اروپا باعث شده این کشور از طرق مختلف در جهت تحقق اهداف سیاسی خود در مقابل اروپا استفاده کند. این بازار انحصاری منافع زیادی برای روسیه دارد ولی تهدیدهای جدی برای اروپا هم ایجاد می کند زیرا هم فعالیتهای اقتصادی  و صنعتی اروپا وابسته به گاز وارداتی است و هم زندگی مردم در کشورهای سردسیر اروپایی به این گاز وابسته است».

فرصتی برای دیگر مالکان گاز طبیعی

اما از آنجا که روسیه در سال های اخیر چندین بار تهدید کرده است به بهانه اختلاف نظر با اوکراین بر سر قیمت از انتقال گاز طبیعی از مسیر خط لوله این کشور امتناع می کند و یک بار هم در سال 2009 میلادی این تهدید را عملی کرده بود؛ اغلب رهبران اروپایی به فکر  کاهش وابستگی به روسیه  هستند و این فرصتی است برای کشورهای صادرکننده گاز طبیعی که با بازاریابی صحیحی بتوانند وارد بازار اروپا شوند.

بریتیش پترولیوم در گزارش اخیر خود که بعد از اعلام احتمال جنگ گازی روسیه با اروپا  منشر شد نوشت: در سال های اخیر اروپا واردات گاز طبیعی از کشورهای الجزایر و لیبی و آذربایجان و نیجریه و پرو  و ترینداد و توباگو را آغاز کرده است.

اگرچه هنوز سهم این کشورها در بازار اروپا بسیار کم است؛ ولی  خرید گاز از این کشورها نشان می دهد اروپا از سیاست های گازی روسیه احساس امنیت نمی کند.

اروپا به دنبال  کشورهای دیگر است که بخشی از تامین گاز را بر عهده بگیرد و هر کشوری که بتواند از این فرصت  استفاده کند؛ در واقع پیروز جنگی است که روسیه آغاز کرده است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن