مصرف آب در تولید هندوانه ۳۷ درصد کم شد

وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به یادداشت روزنامه شرق با تیتر `حراج آب ۸۰ میلیون نفر با هندوانه` اعلام کرد که با ارتقای بهره وری میزان آب مصرفی تولید هندوانه ۳۷ درصد کاهش یافته است.

به گزارش «انرژی امروز» از وزارت جهاد کشاورزی، در پاسخ به یادداشت روزنامه شرق با تیتر `حراج آب ۸۰ میلیون نفر با هندوانه`، مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به منظور روشنگری و اطلاع‌رسانی از اقدامات و نتایج و اثرات سیاست‌ ارتقای بهره‌وری در تولید محصول هندوانه توضیحاتی ارائه کرد.متن این توضیحات به شرح زیر است:

وزارت جهاد کشاورزی در دولت یازدهم `ارتقای بهره‌وری` را به عنوان راهبرد اصلی در تدوین و اجرای سیاست‌ها و برنامه‌های بخش کشاورزی برای استفاده بهینه و تولید محصول بیشتر با استفاده حداقلی و کمتر از منابع تولیدی بویژه آب اتخاذ کرده و در دولت دوازدهم نیز با اتکای به تجارب و دستاوردهای قبلی، سیاست ارتقای بهره‌وری همچنان استمرار خواهد یافت .

این گزارش با اشاره به این که مصرف آب در تولید هندوانه طی سال های(۹۵-۹۱) از ۱۲۵۰۰مترمکعب در هکتار به ۹۷۴۰ مترمکعب در هکتار کاهش یافته، تصریح کرده است: در سال ۹۱، به ازای هر مترمکعب آب مصرفی ۲.۲ کیلوگرم محصول هندوانه تولید می‌شده است که در نتیجه برنامه‌های افزایش بهره‌وری، میزان تولید به ۳.۵ کیلوگرم به ازای هر مترمکعب افزایش یافته و به عبارتی آب مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم هندوانه از ۴۵۵ لیتر در سال ۹۱ به ۲۸۶ لیتر در سال ۹۵ معادل ۳۷ درصد کاهش یافته است.

این گزارش می افزاید: عملکرد در واحد سطح نیز از ۲۹ تن در هکتار در سال ۹۳ به ۳۲.۵ تن در هکتار در سال ۹۵ افزایش یافته است.

در ادامه این گزارش آمده است:سیستم‌های نوین آبیاری نیز از روش‌های مرسوم به روش‌های جدیدتر و کارایی بیشتر با میزان تبخیر کمتر از آبیاری‌های بارانی به قطره‌ای و زیرسطحی تغییر یافته و در طی این چهارسال، سطح سیستم آبیاری قطره ای  ۴۵.۳ درصد رشد داشته است.

این گزارش با اشاره به مقایسه ارزش اقتصادی و آ‌ب‌بری محصول هندوانه با ذرت دانه‌ای، تاکید کرده است که هم در یادداشت مذکور و به طور کلی در نزد عموم، تصور بر این است که تولید ذرت نسبت به هندوانه هم به لحاظ اقتصادی و هم میزان مصرف آب، برتری دارد، اما مقایسه آمار تولید و آب مصرفی این دو محصول نشان می دهد که متوسط سطح زیرکشت هندوانه در شش ساله (۹۵-۹۰ )، ۱۲۱ هزار هکتار با متوسط تولید ۳۵۴۷.۵ هزارتن و با متوسط عملکرد ۲۹.۵ تن در هکتار بوده و متوسط میزان صادرات هندوانه در این دوره شش ساله ۵۶۷ هزارتن به ارزش ۱۲۹ میلیون دلار و سطح زیرکشت تخصیص یافته برای هندوانه صادراتی حدود ۱۹۰۰۰ هکتار می‌باشد.

این گزارش با توجه به عملکرد ذرت دانه‌ای در دوره زمانی شش ساله (۹۵-۹۰) که به طور متوسط هفت تن در هکتار می‌باشد، اضافه کرده است: اگر سطح تخصیص یافته برای تولید هندوانه (۱۹۰۰۰ هکتار) با ذرت جایگزین ‌گردد، ۱۳۳ هزارتن ذرت تولید می‌شد که معادل تولید ۵۶۷ هزارتن هندوانه در همین سطح بود؛ از آنجایی که متوسط قیمت هر تن ذرت وارداتی در طی ۶ سال اخیر ۳۱۲ دلار و متوسط قیمت هر تن هندوانه صادراتی طی همین دوره ۲۲۸ دلار بوده است، ارزش اقتصادی هندوانه صادراتی ۱۲۹ میلیون دلار و ارزش اقتصادی ۱۳۳ هزارتن ذرت تولیدی معادل قیمت وارداتی آن در این دوره، ۴۱ میلیون دلار می بود که مشخص می‌شود ارزش اقتصادی هندوانه صادراتی سه برابر ذرت تولیدی در صورت جایگزینی با هندوانه بوده است.

این گزارش در خصوص میزان آب مصرفی دو محصول تصریح کرده است: برای تولید یک کیلوگرم هندوانه ۴۰۱ متر آب و برای تولید یک کیلوگرم ذرت دانه‌ای ۲۰۷۱ متر آب یعنی بیش از ۵ برابر هندوانه آب مصرف می‌شود بنابراین کشت ذرت به جای هندوانه از نظر اقتصادی برتری ندارد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن