توقف قرارداد «نفت در برابر غذا» با روس‌ها

عضو کمیسیون امنیت ملی در واکنش به اینکه بستن قرارداد نفت در برابر غذا در دولت دهم ضرورت به شمار نمی‌رفت، تصریح کرد:  مسئولان در صورتیکه تخلفی در انعقاد قراردادها داشته و یا در قرارداده منافع ملی را در نظر نگرفته باشند، حتما باید به آن رسیدگی شود.

علیرضا رحیمی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی انرژی امروز درباره قراردادی که به گفته نواک وزیر انرژی روسیه در دولت دهم با محمود احمدی نژاد به صورت محرمانه منعقد شده و مفاد آن نفت در برابر غذا بوده است، گفت: به طور کلی، کشورهای مختلفی در دورانی که ما در تحریم بودیم و ارتباطات بانکی، پولی و مالی ما با دنیا حداقلی بود، از این فضای بسته سواستفاده کردند تا به لحاظ تجاری در مذاکرات بر ایران فشار بیاورند.

وی در ادامه افزود: در این بین کشورهایی مانند هندوستان، چین و در مواردی روسیه قراردادها را به سمتی می بردند که معاملاتمان تهاتری باشد. به عبارتی عملا در ازای خرید و فروش پولی رد و بدل نمی شد و به جای آن معاملات کالا به کالا انجام می‌گرفت.

غفلت استراتژیکی موجب تن دادن به برخی قراردادهای تهاتری شد

رحیمی با بیان اینکه این موضوع گاه به ناچار و گاه به دلیل غفلت استراتژیکی صورت گرفت، تصریح کرد: برخی مسئولان دولت قبل متاسفانه زیر بار چنین قراردادهایی می رفتند اما در دولت یازدهم، آقای روحانی مسیر را عوض کردند و به هیچ وجه زیر بار قراردادهای تهاتری به صورت ملی و کشوری نرفتند.

وی با اشاره به اینکه حتما باید در این موارد مذاکرات مجدد انجام گیرد، گفت: درباره قراردادهایی که از آن دوران باقی مانده است و ما داریم هزینه چنین قراردادهایی را می‌دهیم، باید دولت دست به کار شود تا به این شیوه معاملات پایان دهد.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با اشاره به عملکرد وزیر نفت و وزیر امورخارجه کشورمان درباره قرارداد محرمانه ادعایی نواک گفت: اینکه آقای زنگنه و آقای ظریف زیر بار این قرارداد نرفته اند احتمالا بر اساس مفاد قرارداد چنین برداشتی ممکن بوده است، فعلا متن قرارداد را ندیده ایم اما طبیعتا از لحاظ حقوقی ما باید بر مبنای مفاد قرارداد عمل کنیم.

باید منتظر جزییات قرارداد باشیم 

وی در ادامه افزود: مفاد و شروط قرارداد و مکانیسم پرداختی ذکر شده در آن بسیار مهم است، اگر در خود قرارداد امکان تجدید نظر وجود داشته باشد که باید به دنبال آن برویم اما چون متن قراردادها تاکنون منتشر نشده است نمی توانیم مستقیما اظهار نظر کنیم. البته طبیعتا مسیر پس از گشایش های مالی و بانکی باید باز شود واز فضای تهاتری به سمت فضای مبادله ای برویم.

رحیمی در واکنش به اینکه بستن چنین قراردادی در آن بازه زمانی ضرورت به شمار نمی‌رفت، تصریح کرد: به هر حال مسئولان قبلی در صورتیکه تخلفی در انعقاد قراردادها داشته باشند و یا در قراردادهایی که منعقد کرده اند منافع ملی را در نظر نگرفته باشند، حتما باید به آن رسیدگی شود. چنانچه در پرونده آقای زنجانی هم بسیاری درگیر بودند اما در نهایت رسیدگی به پرونده و عملکرد آنها وظیفه قوه قضاییه است.

احتمالا موضوع با گفتگو حل شود

وی در پایان درباره امکان شکایت روسیه از ایران در مجامع بین المللی درباره اجرای این قرارداد گفت: ما روابط استراتژیکی با روسیه داریم و بنا بر نوع قرارداد و تغییر و تحولاتی که در فضای بین الملل ایجاد شده است، بعید است روسیه با شکایت به دنبال ایجاد اختلاف با ایران باشد. احتمالا موضوع در دیدارها و گفتگو ها حل شود.

چندی پیش، وزیر انرژی روسیه از قرارداد محرمانه نفتی با ایران خبر داد. الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه از وجود قراردادی با ایران سخن گفته که بر اساس آن، روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت در ازای غذا به روسیه داده خواهد شد.قراردادی که نواک از آن صحبت می‌کند محرمانه بوده و در زمان تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران بسته شده است و در حال حاضر روس‌ها به دنبال اجرای آن هستند، اجرایی که وزیر نفت زیر بار آن نرفته‌است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن