بررسی تاثیر غلظت یون‌های مختلف در ازدیاد برداشت آبی

پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس با همکاری دانشگاه کردستان اثرات غلظت یون های مختلف و مواد فعال سطحی در ازدیاد برداشت نفت حین تزریق آب هوشمند را بررسی کردند.

به گزارش خبرنگار دانش و فناوری `انرژی امروز`، تزریق آب به مخازن نفتی از دیرباز به منظور افزایش تولید صورت گرفته است، اولین موارد به صورت اتفاقی در مخازنی که نزدیک منابع غنی آبی در حوالی چاه های تولیدی قرار گرفته بودند اتفاق افتاده است، این روش اولین بار در سال ١٨۶۵ در منطقه پنسیلوانیای آمریکا مورد استفاده قرار گرفت.

یکی از روش های پیشنهادی برای ازدیاد برداشت نفت از مخازن نفتی که اخیرا مطرح شده است، تغییر شیمی آب تزریقی و تبدیل آن به آب هوشمند می باشد. در واقع در این روش با تغییر میزان شوری آب تزریقی و ترکیب یونی آن، سعی می شود تا اثرات متقابل آب، سنگ، نفت را تحت تاثیر قرار داده و راندمان برداشت نفت از مخازن افزایش یابد.

در مخازن کربناته شکاف دار که در ایران نیز به وفور یافت می شود، به دلیل شرایط ترشوندگی سنگ و متراکم بودن شبکه ماتریس سنگ، بازده بازیابی نفت پایین می باشد. یکی از روش های مناسب برای تغییر ترشوندگی سنگ مخزن کربناته، سیلاب زنی با آب هوشمند است.

پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه کردستان با همکاری یکدیگر تاثیر روش تزریق آب هوشمند و مواد فعال سطحی را روی مخازن کربناته مشاهده کردند. در پژوهش آن ها از نرمال دکان که اسید استئاریک با غلظت 0.01 مولار در آن حل شده، به عنوان فاز نفتی، آب یک بار تقطیر شده به عنوان سیال تزریقی و از نمک های سدیم سولفات و منیزیم کلراید در محلول های اصلاح گر ترشوندگی استفاده شده است. همچنین از پودر برگ درخت سدر نیز به دلیل ارزان و در دسترس بودن به عنوان ماده فعال سطحی استفاده شده است. در ادامه دستگاه زاویه اندازه گیری زاویه تماس و سیلابزنی مغزه نیز در برای اندازه گیری میزان تغییر ترشوندگی و میزان بازیافت نفت در هنگام تزریق محلول های آب هوشمند و مواد فعال سطحی مورد استفاده قرار گرفته است.

نتایج دستگاه اندازه گیری ترشوندگی نشان می دهد که با افزایش غلظت یون Mg+2 در آب هوشمند از 0.01 مولار تا 1 مولار مقدار زاویه تماس را از 121 درجه به 89 درجه کاهش می یابد. همچنین افزایش غلظت یون Ca+2 نیز از 0.01 مولار تا 1 مولار مقدار زاویه تماس را 121به 93 درجه کاهش  می دهد که نشان دهنده تغییر حالت ترشوندگی سطح سنگ است. مشاهده می شود که یون Mg+2 تاثیر بیشتری بر مقدار زاویه تماس به نسبت یون Ca+2 دارد. همچنین افزایش غلظت یون سولفات از 0.007 مولار به 1 مولار در آب هوشمند مقدار زاویه تماس را از 121 درجه به 81 درجه کاهش می دهد. در ادامه آزمایش افزودن 0.5 تا 0.3 وزنی پورد برگ سدر به آب هوشمند زاویه تماس را از 121 درجه به ترتیب به 83 و 41 درجه کاهش می دهد.

نتایج سیلاب زنی در مغزه بیان می کند که با افزایش غلظت یون Mg+2 و Ca+2  در آب هوشمند میزان برداشت نفت افزایش می یابد و از 41 به 46 درصد می رسد. افزایش غلظت یون سولفات بیشتر از Mg+2 ، و یون Mg+2 بیشتر از یون Ca+2 بر روی میزان برداشت نفت تاثیرگذار است و میزان بازیافت نهایی را به 54 درصد می رساند. افزودن پودر سدر نیز به عنوان ماده فعال سطحی بازده نهایی را 17 درصد افزوده و به 58 درصد می رساند.

پژوهشگران این افزایش بازیافت را مربوط به کاهش زاویه ترشوندگی سنگ به سمت آب دوست و کاهش کشش سطحی میان آب و نفت توسط مواد فعال سطحی بیان می کنند. در انتها ایشان با استناد به نتایج موفق بدست آمده در افزایش بازیافت نهایی، روش نوین تزریق آب هوشمند را به منظور ازدیاد برداشت مخازن کربناته در ایران پیشنهاد می کنند.

متن کامل دستاورد پژوهشگران صائب احمدی، محسن وفایی سفتی، محمد مهدی شادمان و سیدامید رستگار  در قالب مقاله در شماره 91 مجلع علمی پژوهشی پژوهش نفت تحت عنوان ` مطالعه آزمایشگاهی تزریق آب هوشمند و برگ سدر به عنوان ماده فعال سطحی طبیعی به منظور ازدیاد برداشت نفت از مخازن کربناته` به چاپ رسیده است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن