2نظر درباره مستقل یا مشترک بودن برداشت لایه نفتی

معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت گفت: پروژه تولید از لایۀ نفتی پارس ­جنوبی به آرزو تبدیل شده بود، حدود 15 سال از شروع این پروژه می‌گذشت و در میانۀ راه، همین­طور متوقف بود که  با همت دولت یازدهم به نتیجه رسید.

رکن الدین جوادی در گفتگو با خبرنگار نفت و گاز «انرژی امروز» با اشاره به دستاوردهای دولت یازدهم گفت: در کنار میادین مشترک باید به مواردی همچون برداشت از لایۀ نفتی پارس ­جنوبی، توسعه و تولید از میدان مشترک نفتی آذر و تکمیل پروژۀ جمع ­آوری گازهای سمّی مناطق نفتخیز (آماک) نیز اشاره کرد.

معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت با بیان اینکه «پروژه تولید از لایه نفتی پارس ­جنوبی به آرزو تبدیل شده بود» گفت: حدود 15 سال از شروع این پروژه می‌گذشت و در میانۀ راه، همین­طور متوقف بود که آن هم خوشبختانه به نتیجه رسید.

او در پاسخ به این سؤال که «برخی گمانه ­زنی‌ها نیز حاکی از برداشت از لایۀ نفتی مستقل و نه مشترک است. این موضوع را تأیید می‌فرمایید؟»، گفت: بین متخصصان ما هر دو نظر وجود دارد که امیدوارم با ادامۀ طرح‌های توسعه، این ابهام رفع و تمرکز مطمئن‌تری در بخش مشترک انجام گیرد.

برداشت از لایۀ نفتی مشترک در اولویت است

جوادی افزود:هدف اصلی و اولویت، برداشت از لایۀ نفتی مشترک است. در گذشته چندین چاه حفاری شده بود که این کار نیمه­‌کاره، با نصب سکو و ساخت و نصب و راه اندازی FPSO به انجام رسید و تولید آغاز شد. برخی همکاران نظرشان این بود که چاه­‌های حفاری­‌شده، وصل به مخزن مشترک نیست و برخی معتقدند که این اتصال وجود دارد، اما لایه‌های آن متفاوت است.

او تاکید کرد: برای رفع ابهام، باید مطالعات تکمیلی انجام شود و رفتار مخزن نیز مطالعه شود. همچنین قرار است که لرزه‌نگاری مجدد انجام شود تا از موقعیت و روند برداشت، کاملا مطمئن شویم. به­ هرحال این پروژه مدتی عملا متوقف بود که یکی از موفقیت­‌های وزارت نفت در دولت یازدهم، بهره‌­برداری از پروژه‌­ای تاریخی و فراموش­ شده بود در حالیکه کشور همسایه سال‌های طولانی بود روزانه بیش از 300 هزار بشکه نفت از این میدان مشترک تولید می‌کرد.

معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت اظهار داشت: البته ضروری است برای فازهای بعدی، بازنگری و اصلاحات مورد نیاز در حفاری­‌هایی انجام شده صورت گیرد و تمام تمرکز بر لایۀ مرزی مشترک با اطمینان صد در صد باشد.

تولید از میدان آذر

جوادی در خصوص میدان مشترک آذر گفت:این میدان ازجمله میادینی است که همسایۀ ایران به سرعت در حال توسعۀ آن بوده و هست. در این میدان، ما هم شروع دیرهنگامی داشتیم و هم پیشرفت محدودتری که خوشبختانه موفق به تولید از این میدان مشترک شدیم. این میدان هم در کشور و هم در منطقه، یکی از دشوارترین میدان‌ها از لحاظ فنی است که خوشبختانه با مسئولیت پذیری وزارت نفت توسط یک شرکت ایرانی انجام شد.

پروژه‌های نیمه­ تمام به سرانجام می‌رسند

او در ادامه با ارزیابی عملکرد وزارت نفت در دولت یازدهم گفت: مهم­ترین مأموریت شرکت ملّی نفت ایران، تولید و تمرکز بر افزایش توان و ظرفیت تولید و کسب و حفظ بازارهای مصرف است. تکالیف و اهداف هم­راستا با این مأموریت، هم در برنامۀ پنجم توسعه پیش­ بینی شده بود و هم وزارت نفت در دولت یازدهم، اصل را بر این گذاشته بود که پروژه‌های نیمه ­تمام را که شمار آنها زیاد بودند، به سرانجام برساند و با توجه به محدودیت منابع به ­واسطۀ تحریم پروژه‌های مرتبط با تولید نفت و گاز، در اولویت قرار گرفتند.

او در ادامه افزود: همین اولویت ­بندی در کنار اصلاح گردش کارها و میدان دادن به افراد متخصص و با تجربه موجب شد اکثر پروژه‌های بزرگ به­ تدریج به ثمر بنشینند و صنعت نفت بتواند به بخش عمده­ای از اهداف تعیین شده در تولید و صادرات برسد.

جوادی با بیان اینکه «افزایش تولید گاز و نفت متناسب با نیازها و ظرفیت‌های موجود، مدّنظر قرار گرفتند»گفت: در بخش گاز تمرکز بر توسعۀمیدان مشترک پارس‏ جنوبی بود که در 4 سال دولت یازدهم، 11 فاز از پارس­ جنوبی به بهره ­برداری رسید. این در حالی­ است که در طی 16 سال از ابتدای آغاز توسعه در پارس جنوبی تا سال 92، فقط 10 فاز پارس­ جنوبی به تولید رسیده بود که در این مدت، 11 فاز دیگر نیز به آن اضافه شد؛ به عبارتی تولید بیش از 2برابر افزایش پیدا کرد.

جوادی با بیان اینکه«در بخش نفت به ­دلیل تشدید تحریم‌ها، هم تولید کاهش پیدا کرده بود و هم صادرات محدود شده بود» گفت: خوشبختانه با به نتیجه رسیدن برجام و رفع محدودیت‌های ناشی از تحریم، نخستین هدف­ گذاری بر این موضوع متمرکز شد که ظرفیت‌های قبل از تحریم، برگشت داده شود. بدین­ ترتیب ظرفیت تولید با سرعت بسیار خوبی در کمتر از3 ماه، به حدود ظرفیت‌های قبل از تحریم‌ها رسانده شد و میزان صادرات را نیز به سطح قبل از تحریم‌ها برگرداندیم.

معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت افزود: البته چند پروژۀ تاریخی در صنعت نفت همچنان بر زمین مانده بود وبه نتیجه رسیدنشان هم برای شرکت ملّی نفت ایران حائز اهمیت بود و هم فضای جدیدی را باز می­کرد که با یاری خداوند، این موارد نیز در این مدت فعال شدند و به نتیجه رسیدند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن