انتقاد شدید غنینژاد از انتصاب کلانتری
دکتر موسی غنینژاد، استاد دانشگاه و اقتصاددان برجسته ایرانی، از سیاست و رویکرد دولت دوازدهم در حوزه آب و بهویژه انتصاب عیسی کلانتری به ریاست سازمان حفاظت محیط زیست انتقاد کرد.
به گزارش انرژی امروز، این اقتصاددان در بخشی از سرمقاله خود در شماره امروز روزنامه «دنیای اقتصاد» نوشت: بهنظر میرسد مسوولان اقتصادی دولت دوازدهم هیچ درسی از تجربیات شکستخورده سیاستگذاریهای نیم قرن اخیر دولتهای پیشین فرا نگرفتهاند و همچنان معتقدند مرغ یک پا دارد و دولت میتواند، بدون توجه به منطق اقتصادی، صرفا با تکیه بر سیاستهای اداری و دستوری و نیز اعطای انواع یارانهها مسائل اقتصادی کشور را حل کند.
وی افزود: آنان همچون پیشینیان خود اصرار بر سیاستهای حمایتی دارند و توجه نمیکنند که چنین سیاستهایی، همچنان که تجربیات گذشته به دفعات نشان داده نهتنها ناکارآمد بلکه منشأ فساد و اتلاف منابع است. آنها هنوز دولت را کیمیاگری میدانند که به اراده خود میتواند هر فلزی را به طلا تبدیل کند و توجه ندارند که اتفاقا مساله دقیقا همین طرز تفکر است.
غنینژاد تصریح کرد: مداخلات ایجابی و دستوری دولت راهحل مشکلات اقتصادی ما نیست، بلکه خود مساله است. سیاستهای نادرست دولت در حوزه آب و کشاورزی در گذشته بحران بزرگ امروزی را پدید آورده است.
به نوشته وی، علت اصلی این معضل بزرگ ریشه در سیاستهای یارانهای و بیاعتنایی کامل به موضوع بازار آب در سالهای گذشته تا به امروز دارد.
این استاد اقتصاد در ادامه آورده است: حال کسی که سالهای طولانی متولی این سیاستهای نادرست بوده، با به عهده گرفتن مسوولیت سازمان محیط زیست در دولت فعلی، متقاضی تخصیص بودجه کافی از سوی دولت برای حل این مساله است. گویی راهحل همه مسائل اعم از اقتصادی و غیر آن در چنگ دولت و البته بودجه اختصاصی کافی برای این منظور است.
سرمقالهنویس دنیای اقتصاد افزود: اگر کیمیاگران داستان ها در عالم خیال از مس طلا می سازند، کیمیاگران دولتی ما در واقعیت بهراحتی میتوانند پول را به ریگ بیابان تبدیل کنند؛ همچنان که بسیاری از طرحهای توسعهای ناظر بر خودکفایی برخی محصولات کشاورزی به روشنی این موضوع را نشان میدهد.
شکایت انحصارگران علیه اسنپ و تپسی
غنینژاد در بخشی دیگر از یادداشت خود آورده است: شورای رقابت که نهادی اساسا دولتساخته است، قاعدتا مسوولیت ترویج رقابت و برداشتن موانع بر سر راه آن را دارد؛ اما آنچه در واقعیت از عملکرد آن تاکنون مشاهده شده عمدتا قیمتگذاری کالاهایی بوده که بهزعم متولیان این شورا تولیدکنندگان این کالاها از موقعیت انحصاری برخوردارند.
وی تصریح کرد: کسی نیست از این مسوولان بپرسد اگر در صنعتی شرایط انحصاری حاکم شده؛ چرا برای برچیدن آن شرایط و باز کردن درها به روی رقابت تلاش نمیکنید؟
این تحلیلگر ارشد اقتصادی افزود: آخرین شاهکار این شورا اعلام تشکیل جلسهای برای بررسی وضعیت فعالیت و قیمتگذاری خدمات تاکسی اینترنتی آنلاین (اسنپ و تپسی) است که گویا بهدنبال شکایت اتحادیه تاکسی داران مبنی بر «دامپینگ قیمتی» صورت گرفته است. یعنی شورای رقابت آنقدر احساس مسوولیت اجتماعی میکند که حتی به شکایت انحصارگران بهمنظور جلوگیری از رقابت هم رسیدگی میکند و لابد در این مورد هم میخواهد با «تنظیم بازار» «قیمت عادلانه» را تعیین کند!
مسیر دولت اصلاح شود
وی در بخش پایانی یادداشت خود آورده است: مصداقهایی از این دست متاسفانه این گمانه را تقویت میکند که دولت دوازدهم بهرغم حضور برخی شخصیتهای اقتصادی برجسته در آن در مسیر نادرست تجربه شده از پیش گام نهاده است. امیدواریم تا دیر نشده، با تلاش این شخصیتها، اصلاح مسیر در دستور کار دولت دوازدهم قرار گیرد.