گاز با نیروگاههای مرزی به صورت الکتریکی صادر شود
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، معتقد است باید با احداث نیروگاههای مرزی گاز تبدیل به انرژی الکتریکی شود و از این طریق گاز صادر شود.
اسدالله قره خانی با بیان اینکه «برای صادرات گاز سه عامل سرمایهگذاری برای انتقال گاز، سرمایهگذاری برای خطوط لوله و ایستگاههای تقویت فشار و دستگاههای میترینگ بسیار تاثیرگذار است»، گفت: کشورهای اطراف ما مشکلات زیادی از نظر وضعیت اقتصادی دارند و یا رغبتی برای سرمایهگذاری در این بخش ندارند و در کشوری همانند عراق که شرکتهای ایرانی برای سرمایهگذاری در این کشور حضور یافتند به دلیل مسائل امنیتی حدود 15 نفر از اعضای این شرکتها ترور شدند.
وی با بیان اینکه «با تمام مسائل امنیتی در عراق نهایتا خطوط لوله گاز به سمت بصره کشیده شد»، افزود: هم اکنون در نیروگاهی در بصره روزانه حدود ۳۰ میلیون مترمکعب روزانه گاز صادر شده که به تدریج صادرات گاز به این کشور به ۵٠ میلیون متر مکعب در روز افزایش مییابد، البته این میزان گاز به تقاضای کشور مصرف کننده بستگی دارد و ما نمی توانیم بیش از تقاضا به این کشورها گاز صادر کنیم.
نمیتوان به ثمن بخس، گاز یعنی سرمایه ملی را صادر کرد
وی ادامه داد: باید زیرساختها برای استفاده از گاز در این کشورها فراهم شود که آیا این کشورها زیر ساختهای لازم برای صادرات گاز را فراهم کرده اند یا خیر و آیا شبکه گازرسانی دارند یا خیر.
قره خانی با بیان اینکه «یکی از مشکلات صادرات گاز قیمت آن است»، یادآور شد: در بحث قیمت گاز باید با کشورهایی که گاز به آنها صادر میشودبه توافق رسید و نمیتوان به ثمن بخس، گاز یعنی سرمایه ملی را به این کشورها فروخت و مسئله سوم طریقه پرداخت پول گاز است که این کشورها چگونه میخواهند این پول پرداخت کنند.
انجام کارهای مطالعاتی برای صادرات گاز به عمان از خط لوله زیردریا
وی با اشاره به اینکه «تنها کشوری که به آن گاز با قیمت مناسب فروخته شده کشور ترکیه است»، افزود: از گذشته قرارداد بلندمدت با این کشور منعقد و گاز به آن فروخته شده است، البته طرح احداث خط لوله به کشور عمان برای صادرات گاز به این کشور در حال مطالعه است که از طریق عبور خط لوله از زیر دریا گاز به این کشور صادر میشود.
قره خانی با بیان اینکه «صادرات گاز به پاکستان یک از اهداف دیگر بوده که از سالهای دور خط لوله داخلی لب مرز کشیده شده اما متاسفانه طرف پاکستانی و هندی برای اجرا جلو نیامدند»، ادامه داد: هندی و پاکستانیها در یک مقطع زمانی کفتند که باید خط لوله داخل این کشورها توسط ایران کشیده شود یا حداقل بخشی از آن توسط ایران انجام شود، لذا ایران ۵۰۰ هزار دلار برای ایجاد خط لوله در این کشورها سرمایهگذاری کند و بخشی از این سرمایهگذاری توسط این کشورها تامین شود.
قطر از طریق LNG نیاز هند و پاکستان را برطرف میکند
وی با اشاره به اینکه «تصمیم گرفته شد که از محل فروش گاز این سرمایهگذاری توسط ایران بازگردانده شود»، اظهار کرد: موضوعی که وجود دارد خود این کشورها به دلیل مباحث قیمتی پا پیش نگذاشتند و از سوی دیگر چون کشور قطر از طریق LNG نیاز این کشورها را برطرف میکند جایگزینی برای صادرات گاز ایران است، البته اختلافات میان هند و پاکستان و مسائل امنیتی نیز سبب ایجاد مشکلاتی در این زمینه شده است.
قره خانی با بیان اینکه «کشور ترکمنستان نیازی به گاز ایران ندارد»، افزود:به کشور آذربایجان و ارمنستان گاز صادر میشود، اما این نیاز اندک است و تنها راه صادرات گاز ارسال به ترکیه و از آن سو صادرات گاز به سمت اتحادیه اروپا است، البته ترکیه بخشی از گاز خود را از طریق روسیه تامین میکند که به مراتب قیمت گاز آنها پایین تر از قیمت گاز ایران بوده است.
باید نیروگاههایی در نزدیکی خطوط مرزی احداث شود
وی با اشاره به اینکه «هماکنون بهترین کاری که میتوان برای صادرات گاز انجام داد تبدیل گاز به انرژی الکتریکی است»، ادامه داد: به این منظور باید نیروگاههایی در نزدیکی خطوط مرزی احداث شود، تا از این طریق برق صادر شود، چراکه کشورهایی همانند ترکیه، عراق، ارمنستان، افغانستان و پاکستان به برق احتیاج دارد که اگر بتوان در این بخش سرمایهگذاری مناسبی کرد تا قرارداد بلند مدت منعقد و گاز تبدیل به انرژی الکتریکی شود، میتوان درآمد مناسبی کسب کرد.
این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه «راه دیگر برای صادرات گاز گسترش پتروشیمیهای داخلی است»، یادآور شد: صنایع پایین دستی پتروشیمی باید فعال شود تا بتوان از طریق صادرات محصولات مواد پتروشیمی برای کشور ارزش افزوده ایجاد کرد، چراکه ارزش افزوده بالاتر اشتغال بیشتری به همراه دارد، البته باید در گسترش واحدهای پتروشیمی توزیع عادلانه در تمام کشور رخ دهد، چراکه در تمام کشور خطوط سراسری انتقال گاز وجود دارد، لذا باید در این بخش سرمایهگذاری صورت گرفته و کسب درآمد و اشتغال در تمام کشور انجام شود.
LNG به سرمایهگذاری و تکنولوژی نیاز دارد
وی افزود: وزارت نفت مذاکراتی برای صادرات گاز و سرمایهگذاری در بخش LNG انجام داده که به سرمایهگذاری و تکنولوژی نیاز دارد و امیدوارم به زودی به ثمر بنشیند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه «گازهایی که از طریق پارس جنوبی در میادین مشترک تولید میشود باید به درستی مورد بهرهبرداری قرار گیرد»، تصریح کرد: باید تدابیری اندیشید که درآمد کشور وابسته به نفت نباشد و درآمدهای دیگری برای کشور از طریق صادرات گاز ایجاد شود تا با یک نوسان قیمتی کشور آسیب نبیند.