دود اختلاف توانیر و گاز در چشم بخش خصوصی
یک شرکت نیروگاهی که با سرمایه گذاری ٢٠٠ میلیارد تومانی بخش خصوصی و اشتغالزایی ٣٣٠ نفری نفری مستقیم و غیر مستقیم راه اندازی شده، اکنون در آستانه تعطیلی قرار گرفته است.
یکی از نیروگاههای بخش خصوصی که در اوج تحریمها، ۴۴ ژنراتور را از طریق واسطه ها و با توجه به نوسانات نرخ ارز با نرخ های بالا خریداری کرد که بیش از نیمی از آن ها هم اکنون در مدارند و دارای ظرفیت تولید٧٠ مگاوات برق برای کشور هستند، در حالی که با سرمایه گذاری ٢٠٠ میلیارد تومانی بخش خصوصی و اشتغالزایی ٣٣٠ نفری نفری مستقیم و غیر مستقیم راه اندازی شده است، اکنون در آستانه تعطیلی قرار گرفته است.
حسین موسوی، مدیرعامل این شرکت خصوصی درباره مشکلات پیش آمده با شرکت ملی گاز و توانیر و امکان توقف تولید برق توسط نیروگاه های این شرکت، گفت: طبق قرارداد، شرکت توانیر در راستای تولید برق باید گاز ما را تامین کند و تا سال ٩٣ علاوه بر هزینه تولید برق، مبلغی را هم بابت گاز مصرفی به شرکت پرداخت میکرد و طبق مصوبات هیات دولت به دلیل اینکه همه برق تولیدی خود را به شبکه توزیع تزریق می کنیم، محاسبه نرخ گاز هم نیروگاهی بود ولی شرکت گاز نرخ هزینه گاز مصرفی را با بخش خصوصی به نرخ صنعتی محاسبه می کرد که این موضوع، محل کشمکش هایی بین شرکت ملی گاز و شرکتهای بخش خصوصی شد.
وی ادامه داد: از سال ٩۴ قرار بر این شد که شرکت توانیر هزینه مصرفی گاز نیروگاه ها را بجای پرداخت به بخش خصوصی به صورت مستقیم با شرکت گاز محاسبه کند. آنچه که اکنون به مناقشه بین شرکت گاز، توانیر و این شرکت خصوصی تبدیل شده، این است که شرکت محترم توانیر، بر خلاف توافق قبلی، بدهی خود را به شرکت گاز بابت گاز مصرفی نیروگاه های این شرکت نمیپردازد و شرکت گاز هم صورتحسابهای ١٠ الی ١٢ میلیارد تومانی را ارسال کرده است که بر اساس توافق باید توانیر پرداخت میکرده ولی شرکت گاز با این توجیه که توانیر پرداخت نمیکند فشار را بر شرکت ما آورده و از آن سو شرکت توانیر هم اعلام میکند که این بدهی از سوی وزارت نیرو و توانیر با وزارت نفت در حال پیگیری است.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به وعدههای دولت و مسوولین در خصوص حمایت از بخش خصوصی، اظهار داشت:با وجود همه وعده های حمایت از بخش خصوصی در دولت، هفته گذشته همه حسابهای شرکت به دلیل بخشی از بدهی به شرکت گاز بسته شده و این در حالی است که برای راهاندازی و تولید حدود ٣٠ مگاوات دیگربرای قرارداد با شرکت های خارجی و تعمیر دستگاه ها به پول نیاز داریم و در صورت ادامه این رویه به ناچار ژنراتورها خاموش و نیروگاه ها تعطیل می شوند.
موسوی با بیان اینکه ما در حال حاضر ۶ نیروگاه در شهرهای بابلسر، یزد. اردکان، رباط کریم و تهران داریم از راهاندازی بک نیروگاه دیگر در ساوه خبر داد و گفت: تعطیلی و قطع برق هر کدام از این نیروگاهها به ضرر مردم تمام خواهد شد و اگر مسوولین به سرعت چارهای نیندیشند علاوه بر خاموشی و قطع برق بخشی از شهرها، تعداد زیادی از شاغلان این نیروگاه ها هم بیکار شدهاند.
به گفته وی مسدود شدن حسابهای این شرکت در حالی انجام شده که اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهوردر سال ٩۵ طی نامه ای از زنگنه، وزیر نفت درخواست کرده تا تعیین تکلیف نهایی از هر اقدامی خودداری کنند.
ناهماهنگی بین وزارتخانهها شاید به دلیل نبود وزیر در وزارت نیرو می تواند به عنوان دلیلی برای مشکل پیش آمده باشد که از دولت دوازدهم انتظار میرود برای جلوگیری از تعطیلی چندین نیروگاه تولید برق به داد بخش خصوصی برسد.
این شرکت صنعتی با دارا بودن ۴۴ ژنراتور و با تزریق ۴٠ مگاوات به شبکه برق و ٣٠ مگاوات در حال توسعه به دلیل نزدیکی محلی به مصرفکننده در موارد اضطراری برق را به شبکه بر می گرداند و از نظر پدافند غیر عامل نیز ارزش ویژه ای دارد.