تصمیم اوپک جواب نمی‌دهد

 صنعت نفت قدمت زیادی در اقتصاد دارد ولی به نظر می رسد زمان مرگ این صنعت فرا رسیده باشد زیرا هر سیاستی  که در بازار  اتخاذ شود باعث کاهش سهم نفت در اقتصاد خواهد بود.

به گزارش خبر نگار بین الملل انرژی امروز به نقل از سایت «پیک اویل»، تصمیم اوپک برای کاهش  تولید نفت تلاشی بود برای  اینکه قیمت این منبع انرژی در بازار جهانی افزایش یابد و صنعت نفت دوباره سود آور شود ولی مرکز مطالعات استراتژیک بازار نفت بر این باور است که «این مهم محقق نمی شود». افزایش توجه جهانیان به مسایل زیست محیطی و افزایش استفاده از منابع انرژی احیاشدنی باعث می شود تا نفت  جایگاه قبلی خود را در بازار نداشته باشد و اوپک هم برای دوره ای طولانی نتواند سهم کنونی اش را در بازار حفظ کندو بالاخره تولید کنندگانی که خارج از این توافق هستند برای کسب سود بیشتر وارد بازار می شوند.

 توافق اخیر سازمان اوپک با کشورهای غیراوپکی برای کاهش تولید نفت باعث می شود تا عرضه نفت به بازار جهانی 139 میلیون بشکه کم شود و در نتیجه قیمت در بازار نفت افزایش یابد ولی آیا رشد قیمت نفت می تواند باعث احیای دوباره صنعت نفت اوپک شود؟

 توافقی برای شش ماه

مایکل برادشو، استاد دانشگاه در مدرسه اقتصادی ورشو، بر این باور است «توافق اخیر اوپکی‌ها و غیراوپکی‌ها که باعث شد تا قیمت نفت در بازار جهانی چهار درصد رشد کند توافقی برای شش ماه است.در حالیکه تصمیم‌گیری در مورد سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز طبیعی در دنیا بر مبنای پیش‌بینی تقاضا و قیمت در بازه‌های بیست‌وسی ساله انجام می‌شود. تصمیم اوپک تنها برای افزایش کوتاه‌مدت قیمت نفت کارایی دارد و هیچ‌یک از عوامل بی‌ثبات‌کننده بازار را هدف قرار نداده است.»

 استاد درس بازار جهانی انرژی در دانشگاه ورشو می‌افزاید: به نظر من اوپک به جای این تصمیم‌گیری‌های کوتاه مدت باید به فکر شکل‌دهی بازار تا بیست سال آینده باشد. حتی بهتر است ساختار تازه‌ای برای پایان یافتن دوره نفت و سوخت‌های فسیلی طراحی کند زیرا بدون‌شک در اقتصاد آینده دنیا نفت جایگاهی نخواهد داشت.

 رشد قیمت نفت در بلندمدت تاثیر منفی دارد

حال تصور کنید اوپک با راهکاری موفق شود قیمت نفت را در بازار جهانی افزایش دهد در این شرایط کشورهای مصرف‌کننده نفت انگیزه بیشتری برای استفاده از منابع انرژی جایگزین دارند و سرمایه‌گذاری در منابع تجدیدپذیر افزایش پیدا می‌کند. از طرف دیگر، با افزایش قیمت نفت کشورهای غیراوپکی که در توافق حضور ندارند انگیزه بیشتری برای افزایش تولید نفت پیدا می‌کنند تا از این بازار پررونق استفاده کنند. حتی اوپکی‌ها هم با تولید بیش از سهمیه خود می‌توانند به دنبال سودجویی‌های کوتاه‌مدت باشند و این مساله دوباره زمینه ساز افت قیمت نفت می‌شود.

این وضعیتی است که در سال 2014 میلادی در بازار نفت اتفاق افتاد و زمینه را برای کمتر کردن قیمت‌نفت در بازار جهانی فراهم کرد. البته به نظر می‌رسد با شرایط کنونی که در بازار مشاهده می‌شود؛ قیمت به مرز 100 دلار بازگردد ولی رسیدن به مرز 70 دلار هم برای ایجاد انگیزه در تولیدکنندگان نفتی کفایت می‌کند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن