بررسی تاثیر رزین ها در فرایند جلوگیری از تولید شن
محققان دانشگاه شیراز با آزمایش سه مدل رزین مختلف و تغییر درصد هر یک روی نمونه شن های تولیدی مخازن جنوبی ایران ، بهترین سناریو برای استحکام بخشیدن به ناحیه تولیدی و جلوگیری تولید شن را بررسی کرده اند.
به گزارش خبرنگار دانش و فناوری `انرژی امروز`، بیش از 70 درصد مخازن نفتی در نواحی با استحکام سنگی پایین قرارگرفته اند؛ این سنگ ها عموما سن زمین شناسی کمی داشته و بسیار ناپایدار محسوب می شوند. از این جهت بسیاری از این مخازن در معرض خطر تولید شن و از دست رفتن ناحیه تولید قرار دارند.
تکنیک ها و روش های بسیاری برای جلوگیری از تولید شن پیشنهاد شده اند که در بین آن ها تزریق رزین ها برای استحکام بخشیدن به نواحی تولیدی یکی از موثرترین آن ها به شمار می رود. از این جهت محققان دانشگاه شیراز سه رزین مختلف اوره-فرمالدهیدی، فنول-فرمالدهیدی و اوره-فرمالدهیدی اصلاح شده را مورد بررسی قرار داده و بهترین سناریو تزریق رزین را بررسی کرده اند.
در این پژوهش، محققان با ایجاد مغزه های مصنوعی از نمونه شن های تولیدی مخازن جنوبی ایران و تزریق نمونه رزین های ذکر شده با درصد مختلف، میزان تراوایی، تخلخل و سفت شدگی آن ها را مورد مطالعه قرار دادند. در این پژوهش هر یک از رزین ها با درصدی بین 10 تا 90 در نمونه مغزه ها تزریق شده اند.
نتایج بدست آمده روی تراوایی نشان می دهد که در انتها تراوایی مغزه تحت تزریق رزین اوره-فرمالدهیدی کمتر از دو نمونه دیگر بدست می آید؛ همچنین با افزایش درصد رزین استفاده شده، تراوایی مغزه برای تمامی سناریوهای استفاده شده کاهش می یابد.