منشاء آلودگی نفتی خزر کجاست؟

رئیس گروه مدیریت مناطق ساحلی مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر گفت: در سال 88 حدود 14 تن و در سال 91 بالغ بر 25 تن نفت وارد سواحل ما شده است.

نخستین هشدارها دریای خزر و محیط زیست آن را مورد تهدید قرار می‎دهد نفت است، زیرا وقتی در سواحلی که چاه نفت نمی‎بینیم گلوله‌های نفتی در اندازه تناژ وجود دارد، می‎توان گفت این دریا در معرض آلودگی شدید نفتی قرار دارد.

به گزارش انرژی امروز به نقل از مارین تایمز، عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات آب با بیان اینکه مسوولان دوست دارند بگویند آذربایجان نقش به‌سزایی در آلودگی نفتی دریای خزر دارد، گفت: این در حالی است که ما می‌دانیم قزاقستان بیشترین برداشت نفتی را از این دریا دارد و ترکمنستان هم استخراج قابل توجهی از منابع نفتی در این دریا دارد بنابراین به راحتی نمی‎توان یک کشور را مسوول آلودگی نفتی دریای خزر دانست.

دکتر همایون خوشروان با اشاره به اینکه علاوه بر استخراج نفتی که سهم قابل ملاحظه‌ای در آلودگی دریای خزر دارد، انتقالات نفت نیز موجب آلودگی می‎شود، خاطرنشان کرد: بیشترین آلودگی حاصل از استخراج و انتقال (حمل و نقل) نفت، در سواحل ایران مشاهده می‎شود زیرا همانطور که قبلا گفته شده است دریای خزر مانند کاسه‎ای است که سمت عمیق آن در ایران قرار دارد بنابراین آلودگی‌ها از شمال به جنوب این دریا یعنی ایران حرکت می‎‎کند.

وی اظهار کرد: در سال  88 حدود 14 تن و در سال 91 بالغ بر 25 تن نفت وارد سواحل ما شده است که ما می‎خواستیم نمونه‎های مختلف را در سال‎های مختلف با هم مقایسه کنیم تا بتوانیم دریابیم چه کشوری منبع این آلودگی است اما هیچ نهادی با ما همکاری نکرد و آرشیو این آلودگی‎ها را برای آنالیز و مقایسه در اختیار ما قرار ندادند و گفتند این نمونه‎ها محرمانه است.

وی بابیان اینکه هفت تا هشت مرکز علمی قوی درسواحل مازندران و گیلان وجود دارد ولی این پایش‌ها صورت نگرفته است، افزود: این در حالی است که با آنالیز ترکیبات درون خود نفت می‎توان ثابت کرد که این نفت برای کدام کشور است.

رئیس گروه مدیریت مناطق ساحلی مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر در همین رابطه افزود: اگر خاطرتان باشد از حدود 20 سال گذشته در خبرها می‎شنیدیم که گاهی حجم عظیمی از آلودگی‌های نفتی به شکل گلوله‌ها به صورت واضح دیده می‌شد و هنوز هم گاهی این اتفاق رخ می‎دهد بنابراین تلاش برای ردیابی نفت در جانداران و رسوبات دریایی کاری فانتزی است زیرا نفت به این وضوح در ساحل دیده می‎شود تا جایی که در چند سال اخیر حجم گلوله‌های نفتی که در سواحل دیده می شد به اندازه تناژ بود.

خوشروان تصریح کرد: در نتیجه نخستین هشدارها که دریای خزر و محیط زیست آن را مورد تهدید قرار می‎دهد نفت است، زیرا وقتی در سواحلی که چاه نفت نمی‎بینیم تا این اندازه گلوله نفتی وجود دارد، می‎توان گفت این دریا در معرض آلودگی قرار دارد.

خوشروان با بیان اینکه این گلوله‌های نفتی می‌توانند بسیار کوچک باشند تا به اندازه مشت یک انسان بالغ، اظهار کرد: این آلودگی‌ها در گیلان بیشتر از مازندران است که با اقدامات مثبت اداره بندر جمع‎اوری شده است، تا جایی که این گلوله‌های نفتی جزو غنایم نفتی بود که در آسفالت سازی کنار سواحل از آنها استفاده کردند.

وی افزود: در مجلس، ادارات بنادر و دریانوردی، شرکت ملی نفت و… پرسیده شده که متولی این کار کیست اما از آنجایی که مستندات علمی در این زمینه داده نشده نمی‎توان به صورت دقیق کشوری را مقصر دانست با این وجود خیلی‌ها انگشت اتهام را به سمت آذربایجان گرفتند زیرا معتقدند که شرکت BP که در این کشور فعالیت می‎کند لوازم استخراج قدیمی به کار می‌برد.

رئیس گروه مدیریت مناطق ساحلی مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر اظهار کرد: علاوه بر این آلودگی نفتی، انواع آلاینده‌های دیگر در خزر دیده می‌شود که همه آنها به حد وفور وجود دارد مثلا اگر پدیده انباشتگی را در اینترنت جست و جو کنید مثال برای آن دریای خزر است علاوه بر آن کودهای کشاورزی، فاضلاب های شهری، پلاستیک‌ها، فلزات سنگین، آب توازن کشتی‎ها و … نیز از آلاینده‌های خزر هستند.

وی گفت: پلاستیک‌ها از لحاظ فیزیکی هم باعث تغیر اکوسیستم می‌شوند علاوه بر این آلودگی نفتی و کود کشاورزی و فلزات سنگین و… می‌توانند در پلاستیک‌ها تجمع و به زنجیزه غذایی بالاتر سرایت کنند و تغییرات اکوسیستمی را رقم زنند.

خوشروان افزود: بحث رادیواکتیویته و زباله‌های عظیم نیز یکی دیگر از آلاینده‎های دریای خزر است که درباره آنها اطلاعات بسیار محدودکننده داریم و کشورها در این رابطه به مجامع جهانی اطلاعات و آمار نمی‎دهند.

به گفته خوشروان، یک درصد آلاینده‌های کل دریاهای جهان را آلاینده‌های نفتی تشکیل می‌دهند اما این موضوع برای کشور ما که در خلیج‌فارس ذخایر نفتی زیادی داریم و به همیان نسبت استخراج و انتقال داریم آلودگی نفتی مهم‌تر است البته در دریای خزر نیز به دلیل بسته بودن دریا و فعالیت کشورهای دیگر و انتقال آن آلودگی به ایران مهم جلوه می‌کند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن