روابط ایران و آژانس خوب است

سخنگوی سازمان انرژی اتمی می‌گوید: به هر حال این روش، روش خوبی است و نتیجه  تجربیات ده‌ها کشور مختلف بوده، و ضمن اینکه این بحث تنها مربوط به ایران نیست. ایران با یک عده کشور مهم و قدرتمند دنیا توافق کرده‌اند، که می‌تواند زمینه خوبی برای کار در زمینه‌های مختلف دیگر باشد.

به گزارش خبرنگار حوزه توسعه پایدار، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در مصاحبه اختصاصی با برنامه «من طهران» شبکه العالم، ضمن تشریح پیامدهای مثبت و منفی برجام گفت: طبیعی است که در هر همکاری جوانب منفی نیز وجود داشته باشد. اما باید ببینید که در توافق یک چیزهایی دادید و یک چیزهایی را هم گرفتید.

وی تاکید کرد: ممکن است بعضی‌ها به دلیل اینکه در موقعیت انتقادی قرار دارند، فقط به داده‌ها فکر کنند. به طور مثال خب ما مثلا فرض کنید قبلا نه هزار سانتریفیوژ کار می‌کرده چرا الان باید 5 هزار سانتریفیوژ کار کند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: این‌ها سوالی است که می‌تواند مطرح بشود. ولی جوابش این است که ما از آن طرف در واقع به یک همکاری وارد شدیم، که بر اساس این همکاری داریم یک چیزهایی را می‌گیریم.

کمالوندی گفت: به طور مثال الان فضایی که برای کشور ما در زمینه همکاری‌های هسته‌ای باز شده، یا بازاری که برای آب سنگین ما است؛ به هر حال ما به این اندازه آب سنگین نیاز نداشتیم و بعد از مصرف رآکتور اراک، عملا آب سنگین ما مازاد بود، ولی الان ما داریم این آب سنگین را می‌فروشیم، و این خود به لحاظ اقتصادی خوب است.

وی تأکید کرد: جنبه‌های سلبی و ایجابی، هر دو باید باهم در نظر گرفته شوند، و معنی همکاری هم همین است. یعنی فقط صفر و صدی فکر نکنید. به هر حال فکر می‌کنم در یک مجموعه‌ای اگر بخواهیم همه این‌ها را در یک کفه ترازو بگذاریم آن‌ها یک نگرانی داشتند فکر می‌کردند ایران به سمت بمب هسته‌ای می‌رود، در حالیکه این واقعیت نداشت. ما تلاش کردیم نگرانی این‌ها را از بین ببریم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی عنوان کرد: از طرفی این کار شاید به شکل این شد که یک سری فعالیت‌های ما برای یک دوره‌ای محدود بشود، ولی در یک حوزه‌های دیگری باز شود. بطور مثال در زمینه‌ای مثل برجام، زمینه‌های همکاری زیادی دیده شده حتی در بحث‌های نیروگاهی، ایمنی، امنیت، شتابگرها و غیره، که همه این‌ها الان دارد خوب هم پیش می‌رود.

کمالوندی خاطرنشان کرد: بنابراین در یک مجموعه داد و ستد اگر بخواهیم بگوییم، این کفه ترازو شاید بیشتر هم به نفع جمهوری اسلامی ایران دارد سنگینی می‌کند.

گزینه دیگری وجود ندارد

کمالوندی تاکید کرد: هر چقدر زمان می‌گذرد و به جلو می‌رویم همه اطراف می‌بینند که گزینه دیگری وجود ندارد، حالا هر کس می‌خواهد باشد؛ یعنی اگر منتقدی وجود داشته باشد وقتی از او سوال کنید که خیلی خوب، شما می‌گویید این نباشد پس چه چیزی باشد، جایگزین دیگری ندارد؛ حالا چه منتقد در داخل آمریکا باشد، چه منتقد در داخل ایران باشد. می‌گوییم خیلی خوب، اگر این نه، چه چیز دیگری وجود دارد؛ به هر حال این روش، روش خوبی است و نتیجه  تجربیات ده‌ها کشور مختلف بوده، و ضمن اینکه این بحث تنها مربوط به ایران نیست. ایران با یک عده کشور مهم و قدرتمند دنیا توافق کرده‌اند، که می‌تواند زمینه خوبی برای کار در زمینه‌های مختلف دیگر باشد.

پیشران در مراحل اولیه کار است

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درخصوص پیشران اظهار داشت: پیشران در واقع برای حرکت کشتی‌ها و زیردریایی‌ها است، جمهوری اسلامی ایران الان یکی از ناوگان‌های کشتی دنیا را دارد. و از نظر زیر دریایی هم در بلند‌مدت جمهوری اسلامی ایران نیازهای خاص خودش را دارد؛ البته الان در مراحل اولیه کار است.

کمالوندی افزود: دستور آقای رییس‌جمهور به سازمان این بوده که در این زمینه بررسی دقیق انجام دهد و زمینه‌های انجام کار را فراهم کند.

وی تاکید کرد: به صورت جدی همان روز بلافاصله بعد از دریافت این دستور، ما تشکیل جلسه دادیم، کار را تقسیم کردیم، کمیته تشکیل دادیم و داریم در این زمینه کار می‌کنیم. حتی خود من که فرد فنی نیستم شاید صدها صفحه مطالب فنی خواندم که یک ذهن و درک درستی داشته باشیم که در واقع ما دنبال چه چیزی هستیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه اظهار داشت: الحمدالله با توجه به ظرفیت‌هایی که ما در کشورمان داریم این امر، امری شدنی است. البته یک سری بحث‌های فنی است.

کمالوندی تاکید کرد: پیشران‌ها از لحاظ سوخت می‌تواند سوخت مختلف داشته باشد، حتی تا سوخت 95 درصد، آنچه که مهم است جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد این کار را با توجه به برجام انجام دهد. البته مفهومش این نیست که حالا مثلا اگر سوخت 20 درصد لازم بود ما این را کنار بگذاریم، بلکه این می‌تواند در برنامه‌ها باشد که شما بتوانید کار رآکتور را به خوبی پیش ببرید کار تئوری را انجام دهید، اما در عمل وقتی که در واقع این محدودیت‌ها رفع بشود بتوانید این سوخت را تامین کنید.

وی ادامه داد: اما اگر سوال این باشد که آیا چنین پیشران‌های دریایی با سوخت غنای کم هم شدنی است، یا نه؛ باید گفت که بله، بعضی از کشورها در این زمینه کار کردند و شدنی است؛ با توجه به اینکه ما هم تخصص خوبی به ویژه در زمینه سوخت داریم به نظرم ما می‌توانیم در زمینه سوخت هم کار را به صورت جدی پیگیری کنیم. به هر حال ما فعلا از طرف رییس‌جمهور سه ماه وقت داریم که فعلا در این زمینه کار مطالعاتی کنیم. بعد از آن می‌توانیم دقیق بگوییم چه کاری می‌توان کرد.

روابط ایران و آژانس خوب است

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره روابط با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: البته رابطه ما با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خوب است. آژانس در این برجام یک جایگاه تشخیص و تایید اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران را دارد، و فراتر از آن نیست. حالا بعضا من دیدم حتی در کشور خود ما یک انتظاراتی دارند، یعنی فکر می‌کنند که مثلا آژانس باید تعهدات طرف مقابل را هم در نظر بگیرد و مانیتور کند.

کمالوندی افزود: خب این یک واقعیت قضیه نیست، آژانس یک تشکیلات فنی است که مسوولیت مشخصی دارد. ما در مذاکرات توافق کردیم که دو طرف از آژانس بخواهیم یعنی ما و پنج کشور 1+5 که آژانس بر تعهدات جمهوری اسلامی ایران نظارت داشته باشد. البته ما بر اساس پادمان غیر از برجام هم ما رابطه‌ای با آژانس داشته و داریم اما پروتکل را به صورت موقت و داوطلبانه پذیرفتیم که این خود یک سری راستی آزمایی‌های جداگانه‌ای را دارد.

وی خاطرنشان کرد: در بحث برجام هم یک مقداری انواع نظارت‌ها می‌تواند کیفیتش تا اندازه‌ای متفاوت شود. آژانس در حال بررسی است و تا الان هم گزارشاتی که داده موید این بوده که جمهوری اسلامی ایران قاطعانه به تعهداتش پایبند بوده و آن را به خوبی انجام داده است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی عنوان کرد: البته لازم است ما هرازگاهی با مجموعه آژانس به خصوص خود آقای مدیرکل ارتباط داشته باشیم، به این علت که گزارشی که به شورای حکام ارایه می شود گزارش مدیرکل بوده و در نهایت مدیرکل آن را تایید و برای شورای حکام می‌فرستد. ضمن اینکه مدیرکل یک فرد فنی نیست، بلکه یک مجموعه فنی دارد.

کمالوندی اظهار داشت: اگر ما با مدیرکل در ارتباط باشیم، و تفاسیری را که فکر می‌کنیم به درک درست موضوع بیشتر کمک می‌کند، با مدیرکل درمیان بگذاریم و نظرات و ملاحظات خودمان را بگوییم، طبیعتا این‌ها موثر است، و این سفرها از این جهت حسن‌هایی دارد؛ ضمن اینکه آن‌ها بعضا سوالاتی دارند کما اینکه آقای مدیرکل در زمینه پیشران سوالاتی داشت، که جواب دادیم، ایشان می‌گفتند که مثلا اگر این مثلا در زمینه‌های نظامی استفاده شود یک مسیر خاص خودش را دارد یا ملاحظات اینچنینی که پاسخ لازم به این‌ها داده شد و آن هم این بود که به هر حال جمهوری اسلامی ایران متوجه تعهدات بین‌المللی خود است و در واقع اگر ابهامی هم باشد از این جهت این ابهامات رفع می‌شود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن