موانع پیشروی ژاپن در تولید انرژی بیومس
با غروب آفتاب انرژی خورشیدی ژاپن، شرکتهای سرمایه گذاری به دنبال پروژههای تولید بیومس از چوب هستند. بیش از 800 پروژه مجوز دریافت کردهاند و ژاپن 12.4 گیگاوات ظرفیت تولید برق برابر با 12 نیروگاه هستهای دارد و تا سال 2030 این کشور میتواند هدفگذاری خود در تولید بیومس را به دو برابر برساند.
به گزارش «انرژی امروز» بحث در خصوص نحوه تامین مواد اولیه لازم یا سوخت لازم برای نیروگاههای بیومس همیشه محل تردید توسعه این نیروگاهها بوده است.
حتی گسترش استفاده از بیومس گاه با الزامات زیست محیطی هم سازگاری ندارد.
برهمین اساس، خبرگزاری رویترز طی گزارشی به بررسی تردیدها در خصوص این هدفگذاری پرداخته و نوشته است: با افزایش تعداد این پروژهها یک سوال اساسی مطرح میشود و آن اینکه این پروژهها چطور خواهند توانست مواد اولیه خود را به میزان لازم به دست آوردند، درحالی که این مواد بیشتر از طریق کشورهای مثل کانادا ویتنام تامین میشود و بعضی متخصصان اعتبار زیست محیطی این پروژهها را زیر سوال میبرند.
تاکانوبو آیکاوا، محقق ارشد در انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ژاپن میگوید در مقابل تولید جهانی 24 میلیون تن خرده چوب، پروژههایی که تاکنون به تصویب رسیدهاند و به طور کلی از سوخت چوب استفاده میکنند چیزی حدود بیش از 60 میلیون تن خرده چوب نیاز خواهند داشت.
دیگر سوختها مثل درختان خشک یا پوست هسته پالم وارداتی از اندونزی و مالزی هم نمیتوان کمبود موجود را پر نماید.
به گفته آیکاوا، «در این صورت با برنامههایی که کره جنوبی و چین برای توسعه سوخت بیومس دارند، به دست اوردن سوخت بسیار مشکل خواهد بود».
نیروگاههای بیومس، انرژی را از طریق سوزاندن سوخت و انتشار دیاکسید کربن به اتمسفر به دست میآورند. از انجایی که این نیروگاهها دوباره CO2 را جذب میکنند بنابراین به عنوان انرژیهای تجدیدپذیر طبقه بندی میشوند.
مثل انرژیهای خورشیدی در مورد بیومس هم به یکباره جهش ناگهانی در تولید رخ داد و بعد از قوانین مربوط به خرید تظمینی برق این گسترش تولید بیومس هم بیشتر شد.
و نیز مثل همان اتفاقی که در مورد انرژی خورشیدی رخ داد، شرکتهایی در ابتدا توانستند مجوز خرید تضمینی برق را به مدت 20 سال دریافت کنند اما شرکتهای دیگر که بعدها به تولید این نوع سوخت مشغول شدند نتوانستند این مجوزها را به دست اورند. از سال 2012، نرخ خرید تضمینی برق تقریبا به نصف کاهش یافته است و توسعه ناگهانی این بخش را در مسیر یک پرتگاه قرار داده است.
آنطور که گلدمن ساکس گفته است انرژیهای تجدیدپذیر ژاپن JRE اولین نیروگاه بیومس خود را در شمال توکیو احداث کرد و به نیروگاههای برق خورشیدی و بادی اضافه کرد.
در عین حال تولید کنندگان داخلی چیپس چوب به دنبال عقد قراردادهای دراز مدت برای تامین سوخت این نیروگاهها هستند.
برخی تولید کنندگان چیپس چوب مثل اکو گرین هولدینگ ژاپن به دنبال سه برابر کردن ظرفیت تولید خود تا سال 2030 و رساندن آن به 600 هزار تن در سال هستند.
ژاپن میخواهد انرژیهای تجدیدپذیر 22 تا 24 درصد تقاضای انرژی این کشور را تا سال 2030 برآورد کند. در عرض چهار سال انرژی خورشیدی توانست حدود 7 برابر افزایش یابد اما ساخت پروژههای جدید به دلیل حذف قانون خرید تضمینی برق کاهش یافت و حتی باعث ورشکستگی بسیاری از شرکتهای کوچک انرژی شد.
قرار است بیومس تا سال 2030 تا حدود 4.6 درصد ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر ژاپن را از آن خود کند. با نیروگاههایی که قبل از سال 2012 ساخته شد این ظرفیت در سال 2014 به 1.5 درصد رسید.
با این حال کارشناسان بر این باورند که موانع ورود به بازار باعث خواهد شد نیروگاههای جدید ساخته نشوند.
بسیاری از کسانی که به دنبال ساخت نیروگاههای بیومس هستند میخواهند مجوز واردات بیست ساله سوخت هم را هم به دست آورند. برهمین اساس تحلیلگران هشدار میدهند این اشتیاق برای تولید بیومس در ژاپن احتمالا به شلیک به خود منجر خواهد شد.
آنها میگویند اگر قرار است سوخت بیومس وارداتی باشد هزینه انرژی بالا خواهد رفت و حتی باعث نابودی جنگلها هم میشود.