ثبت رکورد تجدیدپذیرها در 2015

آژانس جهانی انرژی iea، گزارش بازار جهانی انرژی‌های تجدیدپذیر را منتشر کرد. به گفته iea سال 2015 یک رکورد در بازار انرژی‌های تجدیدپذیر به ثبت رساند.

به گزارش خبرنگار حوزه توسعه پایدار انرژی امروز، آژانس بین‌المللی انرژی iea می‌گوید در سال 2015، رشد ظرفیت برق تجدیدپذیر توانست به رکورد 153 گیگاوات دست یابد و این کار مقدور نبود مگر با اقداماتی که دولت‌ها در نصب و راه‌اندازی نیروگاه‌های بادی ساحلی (63 گیگاوات) و صفحات خورشیدی (49 گیگاوات) انجام دادند.

این برابر با بیش از ظرفیت تجمعی برق نصب شده کشوری چون کانادا است. برای اولین بار انرژی‌های تجدیدپذیر بیش از نیمی افزایش سالانه ظرفیت برق را به خود اختصاص دادند و از نظر ظرفیت تجمعی نصب و راه‌اندازی شده از زغال سنگ پیشی گرفتند.

کاهش هزینه نصب و راه‌اندازی

این رکورد همراه بود با کاهش شدید هزینه‌های تولید [تجدیدپذیرها]، به‌طوری کمترین حق‌الزحمه نیروگاه‌های بادی ساحلی و خورشیدی در هر مگاوات ساعت از 30 تا 50 دلار ایالات متحده متغیر بود. از سویی این روند کاهش در پروژه‌های بزرگ فراساحلی اروپا، نوید کاهش 40 تا 50 درصدی هزینه‌های نیروگاه‌های جدید تا سال 2021 را می‌دهد.

هرچند ممکن است قیمت قراردادها مستقیما با هزینه‌های متوسط این پروژه‌ها قابل قیاس نباشد و هزینه‌ نهایی پروژه می‌تواند متفاوت از آن‌چیزی باشد که در زمان قرارداد مشخص شده بود، اما بازهم نشانه‌ای هستند بر تسریع روند کاهش هزینه‌های این نیروگاه‌ها، افزایش قابلیت دست‌یابی به این نیروگاه‌ها و بهبود جایگاه آن‌ها در جلب توجه سیاست‌گذاران و سرمایه‌گذاران بخش انرژی.

گزارش بازار انرژی‌های تجدیدپذیر پیش‌بینی می‌کند که هزینه‌های تولید انرژی باد ساحلی به‌طور متوسط تا 2021 حدود 15 درصد دیگر هم کاهش یابد، درحالی که هزینه‌های صفحات خورشیدی در حد و اندازه‌های تاسیسات یک چهارم دیگر هم کم خواهد شد. ترکیبی از حمایت‌های سیاسی پایدار، گسترش تکنولوژی و بازارهای جدید با منابع بهتر انرژی‌های تجدیدپذیر، این روند تقویت خواهند کرد.

به‌علاوه، بهبود شرایط مالی نقش بسیار مهمی در آن خواهد داشت به‌طوری‌که قراردادهای بلند مدت خرید برق بیشتر خواهند شد. بهبود سیاست‌ها چشم‌انداز خوش‌بینانه‌ای به برق‌های تجدیدپذیر خواهد داد.

42 درصد افزایش ظرفیت تجدیدپذیرها

کارشناسان iea می‌گویند تا سال 2021 ظرفیت برق تجدیدپذیر جهانی تا 42 درصد یا 825 گیگاوات افزایش یابد. به‌طور کلی این پیش‌بینی بسیار خوشبینانه‌تر از 13 درصد قبلی است. اما دلیل آن خوشبینی نسبت به تغییرات سیاست‌ها و بهبود بازار در چهار کشور کلیدی این حوزه است. ایالات متحده به تنهایی نزدیک به نیمی از این پیش‌بینی را از آن خود کرده است. چشم‌انداز برق تجدیدپذیر جمهوری خلق چین، نیز در سیزدهمین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی این کشور بسیار خوشبینانه ترسیم شده است و پشت‌گرمی آن سیاست‌های حمایتی دولت است. در هندوستان بهبود سیاست‌های محیط زیست، روند رقابت‌ها و کاهش هزینه‌ها، بزرگ‌ترین محرک‌های چشم‌انداز انرژی تجدیدپذیر خورشیدی هستند. در سیستم تجدیدنظر و اصلاحات جدید در مکزیک هم پیش‌بینی‌های مربوط به این رشد را افزایش داده است.

آسیا، موتور رشد ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر

آژانس بین‌المللی انرژی بر این عقیده است که از نظر گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر، چین تبدیل به کشوری پیشرو شده است که جای هیچ تردیدی باقی نمی‌گذارد؛ رشدی 40 درصدی در انرژی‌های تجدیدپذیر. آلودگی‌های هوا در چین نگرانی‌های زیادی به‌وجود آورده است و محیط سیاسی مطلوبی که حاکم شده است محرک این پیشرفت است. در سال 2021، بیش از یک سوم ظرفیت تجمعی انرژی خورشیدی و برق بادی ساحلی در چین راه‌اندازی خواهد شد. با این حال، یکپارچگی شبکه برق هم چالش مهمی برای این کشور است.

پیش‌بینی‌ها می‌گویند ظرفیت صفحات خورشیدی هندوستان هشت برابر خواهد شد. در جنوب شرق آسیا رشد تقاضای برق، افزایش واردات انرژی‌های فسیلی و آلودگی هوا محرک‌های اصلی توجه به انرژی‌های تجدیدپذیر هستند.

iea خبر این موضوع می‌دهد که رشد انرژی‌های تجدیدپذیر در ایالات متحده بیشتر از اروپا باشد. و از این رو ایالات متحده تبدیل به دومین بازار بزرگ جهانی تجدیدپذیرها خواهد شد.

از سویی آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید رشد برق آبی کاهش خواهد یافت. چون احتمالا در چین و برزیل این نوع سرمایه‌گذاری‌ها رو به کاهش رود. iea به گسترش انرژی حاصل از زائدات و نیز پروژه‌های بیوگاز در اقتصادهای نوظهور آسیا نیز خوشبین است.

براساس پیش‌بینی iea سهم تجدیدپذیرها در تولید برق از 23 درصد سال 2015 به تقریبا 28 درصد در سال 2021 خواهد رسید. با بهبود انرژی و کاهش شدت انرژی اقتصادهای انرژی‌خواه بزرگ، رشد تقاضا برای انرژی نیز کمتر خواهد شد. به طور کلی پیش‌بینی می‌شود خروجی تجدیدپذیرها بتواند 60 درصد رشد تولید برق دنیا را برعهده بگیرد.

به گزارش انرژی امروز، آژانس بین‌المللی انرژی، iea، سازمانی مستقل است که در سال 1974 پایه‌گذاری شد. وظایف تعریف شده این سازمان، گسترش امنیت انرژی بین اعضا خود، گسترش سیاست‌های پایدار انرژی همراه با رشد اقتصادی و حفاظت از محیط زیست، بهبود شفافیت بازار از طریق جمع‌آوری و آنالیز داده‌های انرژی، حمایت از همکاری‌های جهانی در زمینه تکنولوژی‌های آینده انرژی، یافتن راه‌حل‌هایی برای چالش‌های جهانی انرژی و انجام تحقیقات معتبر برای 29 عضو آن است. iea برنامه جامعی برای همکاری کشورها در زمینه انرژی دارد. ایران عضو این سازمان نیست.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن