ترکمنستان ارزان ترین فروشنده گاز به چین
چین یکی از بزرگترین واردکنندگان گاز طبیعی در دنیا است و کشورهایی همچون ترکمنستان و روسیه برای تصاحب سهم بیشتری در بازار چین با هم رقابت میکنند.
گاهی ترکمنستان سعی میکند با سیاست هایی سهم خود را بیشتر کند و گاهی روسیه برای ترکمنستان شاخ و شانه میکشد. آمارها نشان میدهد ترکمنستان از طریق ارایه تخفیفهای کلان سعی در افزایش سهم خود دارد و به همین دلیل ارزان ترین گاز در چین، گاز وارداتی ازترکمنستان است.
به گزارش خبرنگار بین الملل انرژی امروز، در نه ماه اول سال 2016 میلادی واردات گاز طبیعی چین از ترکمنستان 26.5 درصد نسبت به سال قبل از آن رشد کرد و به 71.6 میلیارد متر مکعب رسید. متوسط قیمت هر 1000 مترمکعب گاز طبیعی وارد شده در این بازه زمانی برابر با 228 دلار امریکا به ازای هر 1000 مترمکعب گاز طبیعی بود.
مقایسه این قیمت با متوسط قیمت گاز وارداتی به چین نشان از این دارد که قیمت گاز ترکمنستان 100 دلار کمتر از متوسط قیمت گاز وارداتی به این کشور بود و ترکمنستان هر 1000 مترمکعب گاز را به قیمت 185 دلار به چین عرضه می کرد. در این بازه 9 ماهه، ترکمنستان 23 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به چین صادر کرد که معادل 13 درصد از کل گاز وارداتی به این کشور بود.
دومین صادرکننده گاز طبیعی به چین در سال گذشته کشور استرالیا بود که 11.6 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی را با قیمت 220 دلار به ازای هر 1000 مترمکعب به چین فروخت.
چرا گاز صادراتی ترکمنستان به چین ارزان است؟
سایت «یورواسیا» در مورد قیمت پایین گاز صادراتی به چین مینویسد: ترکمنستان وامهای کلانی از دولت چین برای توسعه زیرساخت های صنعتی به خصوص انرژی دریافت کرده و در ازای آن، گازطبیعی را با قیمت ارزان به چین صادر میکند.
در سال جاری مقامات ترکمنستان تلاش کردند تا شرکت گازپروم روسیه را هم متقاعد کنند تا در توسعه زیرساخت های گازی ترکمنستان سرمایه گذاری کند و از این طریق، توان تولید و صادرات گاز طبیعی این کشور را بیشتر کند.
از طرف دیگر، روسیه به دلیل حجم بالای ذخایر گازی توانایی بیشتری برای صادرات گاز به چین دارد و مذاکرات پی در پی و مستمر مقامات دو کشور در این زمینه هم نشان میدهد تمایل برای توسعه این رابطه وجود دارد.
سایت «اویل پرایس» در این زمینه نوشت: چین یک بازار بزرگ مصرف انرژی است؛ زیرا هم جمعیت زیادی دارد و هم برای افزایش فعالیت های صنعتی و تولیدی در این کشور سرمایه گذاری زیادی شده است. به همین دلیل، بسیاری از تحلیلگران از چین به عنوان قطب بزرگ مصرف نام می برند. روسیه هم یک قطب تامین کننده نفت و گاز در دنیا است و بدون شک این دو قطب باید به هم نزدیک شوند؛ زیرا این رابطه اقتصادی منفعت زیادی برای هر دو دارد.
برآوردها نشان می دهد روسیه با ترکمنستان برای تصاحب بازار چین رقابت سختی دارد؛ ولی تاکنون هیچ یک نتوانسته اند دیگری را از میدان به در کنند. از یک طرف، روسیه قرار دارد که قطب بزرگ انرژی است و در طرف دیگر، ترکمنستان قرار دارد که با کاهش قیمت گاز طبیعی باعث شده تا همکاری چین با این کشور برایش جذابیت داشته باشد.