سوخت‌های فسیلی قدرتمند می‌مانند

آلاینده‌ترین سوخت فسیلی به جای جایگزین شدن با انرژی‌های تجدیدپذیر، با انرژی هسته‌ای و گاز جایگزین می‌شود.

 بهزاد احمدی نیا، مترجم و تحلیلگر حوزه انرژی، در کانال تلگرامی «از نفت چه خبر؟»نوشت:

روز پایان سال برای ما معمولا زمانی‌ست که به حساب آنچه کرده‌ایم رسیدگی کنیم اما وقتی صحبت از بزرگان بازار به میان می‌آید، آنها در هر تغییری به آینده می‌نگرند و آنچه باید انجام دهند را بررسی می‌کنند.

اکسون موبیل، ارزشمندترین شرکت نفتی خصوصی جهان، در آخرین روز سال 2016، چشم‌انداز سال 2017 تا 2040 را از دید کارشناسان این شرکت منتشر کرده است که در آن همچنان سوخت‌های فسیلی بیشترین نقش در تأمین انرژی جهان را خواهند داشت.

براساس این چشم‌انداز، ذغال‌سنگ به‌عنوان آلاینده‌ترین سوخت فسیلی، بیشترین کاهش در مصرف را به خود اختصاص می‌دهد اما همچنان اثرگذار باقی‌می‌ماند. از سوی دیگر، انواع گاز طبیعی به‌عنوان سوخت فسیلی‌ای که بیشترین رشد را خواهد داشت، بخشی از نقش ذغال‌سنگ و نفت را به خود اختصاص می‌دهد اما با تمام این‌ها، نفت همچنان به‌،نوان بازیگر اصلی در تأمین انرژی مورد نیاز بشر باقی می‌ماند.

نکته بسیار مهم در نمودار جایگزینی انرژی‌ها این است که آلاینده‌ترین سوخت فسیلی به جای جایگزین شدن با انرژی‌های تجدیدپذیر، با انرژی هسته‌آی و گاز جایگزین می‌شود و این نشان‌دهنده این است که فعالیت‌ها برای تغییر وضعیت‌های آب‌وهوایی، با جوانب تجاری هماهنگ می‌شوند و آینده‌نگری اساسی در این زمینه وجود ندارد.

این گزارش افزایش درخواست برای الکتریسیته را تعیین کننده برمی‌شمارد و یادآور می‌شود که طی 15 سال آینده، کشورهای در حال توسعه و در صدر آنها چین و هند، رشد اقتصادی چشمگیری خواهند داشت که شهرنشینی عظیمی را برای آنها به‌وجود خواهد آورد.

رشد شهرنشینی در جهان با اتکا به افزایش در درخواست انرژی الکتریکی برای تأمین نیازهای وسایل مختلف از گوشی موبایل گرفته تا لباسشویی و یخچال‌فریزر و البته تهویه مطبوع همراه اتفاق خواهد افتاد.

نقش الکتریسیته این گزارش در سال 2040 معادل 55 درصد از کل تقاضای انرژی جهان است.

اکسون همچنین پیش‌بینی کرده است که نقش گازها اعم از گاز طبیعی مایع تا گازهای غیرمتداول اما فسیلی در تأمین انرژی الکتریکی افزایش می‌یابد و به‌دنبال آن آمریکای شمالی، روسیه و خاورمیانه به ترتیب به‌عنوان منابع تولید گاز در جهان خواهند بود.

وضعیت خاورمیانه نیز در این گزارش قابل توجه است. اکسون موبیل پیش‌بینی کرده است که در خاورمیانه چرخش از نفت به سوی گاز طبیعی‌ست و از آنجایی که سرمایه‌گذاری‌های لازم برای میادین نفتی کمتر می‌شود، بازدهی نفت نیز کاهش خواهد یافت و کشورهایی که در تولید گاز نقش بیشتری داشته باشند، آینده اقتصادی این منطقه را به خود اختصاص می‌دهند.

نفت شیل از دید اکسون در سال 2040 بیش از 25 درصد تولید نفت و مایعات فسیلی را تشکیل می‌دهد و آمریکا در این حوزه پیش‌تازی خود را حفظ خواهد کرد.

غول نفتی در چشم‌انداز ترسیمی خود همچنین پیش‌بینی کرده است که در صورتی 80 درصد از میادین تولید نفت جهان، سرمایه‌گذاری لازم برای بهینه‌سازی و توسعه را دریافت کنند، این نظام شکل دیگری به خود می‌گیرد اما این به معنی تزریق 450 میلیارد دلار سرمایه به این چاه‌هاست که بعید به‌نظر می‌رسد بتوان از سود نفت، توقع چنین سرمایه‌گذاری‌ای را داشت.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن