دنیا به نفت خاورمیانه وابسته‌تر می‌شود

قیمت پایین نفت در سال 2016 میلادی سبب شد تا سرمایه گذاری در فعالیتهای اکتشافی در این صنعت سودآوری نداشته باشد. به همین دلیل سرمایه‌گذاری در این صنعت تنزل یافت و بر مبنای نرخ ارز ثابت سال 2016 به پایین ترین قیمت طی 62 سال اخیر رسید.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل انرژی امروز، در سال 2016 میلادی سرمایه گذاری در فعالیتهای اکتشافی نفت در دنیا به کمترین سطح از سال 1952 میلادی تا کنون رسیده است. به همین دلیل در سال 2017 میلادی بیش از هر زمان دیگری  دنیا برای تامیند نیاز انرژی خود به نفت خاورمیانه وابسته خواهد بود و تحولات ژیوپولتیکی این منطقه بیش از پیش می تواند روی قیمت نفت در بازار جهانی تاثیر بگذارد.

 آمار نشان می‌دهد در سال 2014 میلادی سرمایه گذاری در فعالیتهای اکتشافی نفت دنیا برابر با 780 میلیارد دلار بود در حالیکه در سال 2016 میلادی تنها 450 میلیارد دلار در این بخش سرمایه گذاری شد.نکته مهم تر اینکه انتظار نمی رود  در سال 2017 قیمت نفت در بازار جهانی به رقمی بالغ بر 65 دلار امریکا برسد، بنابراین نمی توان انتظار داشت سرمایه گذاری در اکتشاف نفت در دنیا به اندازه ای رشد داشته باشد که جبران کاستی های دو سال اخیر را بکند و همچنان خاورمیانه  و منابع نفتی این منطقه اهمیت زیادی در بازار جهانی دارند.

تخلیه حوزه‌های نفتی

به گزارش «اداره اطلاعات انرژی امریکا» نرخ تخلیه سالانه حوزه های نفتی در دنیا برابر با 9 درصد است. به تعبیر بهتر سالانه 9 درصد از حجم ذخیره نفتی حوزه‌هایی که مورد بهره‌برداری قرار می گیرد از بین می رود و اگر حوزه‌های تازه کشف و مورد بهره‌برداری قرار نگیرد ظرف چند سال بحران کمبود عرضه در بازار نفت مشکلات زیادی را ایجاد خواهد کرد. این مساله می‌تواند امنیت انرژی را در دنیا تحت تاثیر قرار دهدو بسترساز شوک‌هایی ویران گر در بازار نفت دنیا شود. به همین دلیل باید سیاستهایی برای ترغیب شرکتهای نفتی برای از سر گیری فعالیتهای مطالعاتی در دنیا در نظر گرفته شود.

نکته مهم تر این است که  بخش زیادی از کاهش سرمایه گذاری در پروژه‌های اکتشافی نفت در کشورهایی است که از سطح بالای ثبات سیاسی  برخوردار هستند و در صورت اکتشاف و بهره برداری از نفت در این کشورها می‌توانند تامین کننده نیاز بخش زیادی از کشورهای جهان باشند. به عنوان مثال در سال گذشته سرمایه گذاری انگلیس در حوزه نفتی دریای شمال 8 میلیارد دلار کاهش یافته است و کانادا هم سرمایه گذاری در صنعت نفت خود را 62 درصد تنزل داد. در مقابل کشورهای حاشیه خلیج فارس که نفت را با قیمتی کمتر از 10 دلار استخراج می‌کنند، نه تنها سرمایه گذاری در این صنعت را کاهش ندادند بلکه در دو سال گذشته افزایشی معادل 32 درصد در پروژه‌های اکتشافی و استخراجی نفت تجربه کردند.

روند تغییر سرمایه گذاری در صنعت نفت  و گاز

اداره اطلاعات انرژی امریکا میزان سرمایه گذاری در پروژه‌های اکتشاف نفت و گاز را در سال 2008 برابر با 550 میلیارد دلار، در سال 2010 برابر با 580 میلیارد دلار، در سال 2012 برابر با 720 میلیارد دلار اعلام کرد. در سال 2014 میلادی که اوج قیمت نفت در بازار جهانی بود سرمایه گذاری در این صنعت به 780 میلیارد دلار رسید ولی با کاهش قیمت نفت روند نزولی به خود گرفت و به پایین ترین سطح طی 62 سال اخیر رسید .

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن