مُهر تایید بر سمی بودن گرد و غبار دریاچه ارومیه
عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه «در بالادست دریاچه ارومیه ۵۰۰هزار هکتار اراضی کشاورزی وجود دارد که از سموم استفاده میکنند»، گفت: این سموم همراه آب به دریاچه میآید و آب که تبخیر میشود، همراه غبار وارد هوا میشود.
به گزارش خبرنگار حوزه توسعه پایدار انرژی امروز، مسعود تجریشی، عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه، در ارتباط با خطراتی که خشکی دریاچه ارومیه، میتواند بر سلامت مردم داشته باشد، اظهار کرد: در سال ۱۳۹۳ از دستگاههای اجرایی متولی، در اینباره سوال کردیم و آنها اشاره کردند که ما مشکل غبار نداریم و از نظر سلامت نیز کسی در اینباره چیزی به ما نگفته است. در سال ۹۳ با فرض درست بودن این اظهارنظرها کار را ادامه دادیم تا اینکه در سال ۹۴ به ما گزارشهایی رسید مبنی بر اینکه مشکل غبار وجود دارد.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود؛ بنابراین با استفاده از فناوری سنجش از راه دور مطالعاتی را انجام دادیم، برخی کانونهای غبار را شناسایی کردیم و متوجه شدیم که در اطراف دریاچه و در برخی مکانها پتانسیل ایجاد غبار داریم؛ پس طی ۶ماه این کانونها را شناسایی کردیم و به سازمان مراتع و جنگلها اطلاع دادیم . آنها نیز مطالعات میدانی انجام دادند و متوجه شدیم که وضعیت غبار نمکی آنگونه که دستگاههای اجرایی فکر میکردند، نیست و وضعیت بسیار اسفبارتر است.
این عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: همچنین ستاد احیا با کمک یک محقق ایرانی دانشگاه کلمبیا در ۳ روستا روی ۸۸ کودک بین ۸ تا ۱۳ سال مطالعاتی را انجام داد، در این مطالعات دستگاههایی برای اندازهگیری غبار نصب شد و 3بار در هر روز آزمایش «اسپیرومتری» که حجم ریه افراد را اندازه میگیرد، انجام شد. نتایج این پژوهش که توسط متخصصان ریه نیز مورد سنجش قرار گرفت، نشان میدهد که درصد قابل توجهی از این بچهها دچار مشکل ریه شدهاند؛ بنابراین، نتیجه این مطالعات به اضافه مطالعات مربوط به شناسایی غبار جمعآوری شده و در سال ۹۴ به دانشگاههای علوم پزشکی در استانهای آذربایجان غربی و شرقی داده شد.
تراز دریاچه به اندازه یک ساختمان ۳ طبقه افت کردهاست
وی در ارتباط با وضعیت کنونی دریاچه ارومیه گفت: تراز دریاچه ارومیه اکنون نسبت به سال گذشته تقریبا ۳۰سانتیمتر بیشتر شده است و اگر تغییرات سطح دریاچه را که از نظر مناطق آسیبزا و منتشرکننده غبار نمکی مهم است، بررسی کنیم بیش از ۲هزار کیلومترمربع از سطح دریاچه آب دارد و ۶. ۱ میلیارد مترمکعب نیز آب در دریاچه وجود دارد.
تجریشی ادامه داد: اگر از سال ۱۳۹۲ تاکنون بخواهیم مقایسه کنیم، تقریبا تغییرات در دریاچه زیاد نبوده است و ما در مورد یک تا دو سانتیمتر تغییر صحبت میکنیم؛ زیرا هدف ما در دو سال اول احیای دریاچه ارومیه، یعنی از سال ۹۳ تا ۹۵ این بود که وضعیت دریاچه بدتر از قبل نشود، اما از سالهای۷۳-۷۴ تا ۹۴-۹۳ تراز دریاچه طی ۲۰ سال به اندازه هشت متر یعنی به ارتفاع یک ساختمان سه طبقه افت کرده است.