حداکثر قیمت نفت 62.38 دلار
سال 2016 میلادی را میتوان یکی از سالهای خوب برای بازار نفت دنیا دانست؛ زیرا در این سال قیمت نفت در بازار جهانی 45 درصد رشد کرد. بسیاری از فعالان صنعت نفت با مشاهده افزایش قیمت نفت در ماههای پایانی سال امیدوار شدند که قیمت در سال 2017 میلادی هم با همین سرعت رشد کند و حداقل تا مرز 70 دلار بالا برود. ولی تحلیلگران اقتصادی معتقدند نباید انتظار ویژهای از سال 2017 میلادی داشته باشیم؛ زیرا رشدی معادل رشد سال 2016 میلادی در قیمت نفت غیرممکن است.
به گزارش خبرنگار بینالملل انرژی امروز، نرخ رشد قمیت نفت در سال 2016 میلادی بالاترین نرخ رشد سالانه بعد از سال 2009 میلادی بود. دلیل این افزایش قیمت را میتوان تلاش کشورهای نفتخیز برای کاهش مازاد عرضه در بازار نفت دانست؛ ولی انتخابات امریکا و سیاستهای دولت تازه این کشور در مقابل کشورهای بزرگ خاورمیانه از قبیل ایران هم میتواند روی قیمت این منبع انرژی تاثیر زیادی داشته باشد.
تام کلوزا، تحلیلگر ارشد اقتصادی و بازار نفت در مرکز مطالعات بازار نفت امریکا، میگوید: همان عواملی که باعث افزایش قیمت نفت در سال 2016 میلادی شد میتواند زمینه را برای افت قیمت در سال 2017 فراهم کند. در سال گذشته بازار نفت با مازاد عرضه روبرو بود و همین مساله باعث کاهش قیمت نفت در بازار جهانی شد؛ ولی بعد از اینکه تولید در بازار کنترل شد و بعد از توافق کشورهای اوپکی و غیراوپکی برای کاهش تولید، قیمت روند افزایشی به خود گرفت.
او میافزاید: بنابراین در سال 2017 میلادی تقاضای نفت ازعرضه آن بیشتر میشود و همین مساله زمینه را برای افزایش قیمت در بازار جهانی فراهم میکند. ولی حداکثر قیمتی که میتوان برای هر بشکه نفت در سال 2017 میلادی متصور شد، قیمت 62.38 دلار امریکا است که در ماه می سال 2015 میلادی هم در بازار نفت وجود داشت.
در صورت تحقق این پیشبینی، قیمت نفت در سال 2017 میلادی 23 درصد رشد خواهد کرد که باز هم خبر خوبی برای فعالان این صنعت است؛ ولی رشدی بیش از این در بازار نفت بسیار دور از انتظار است .
این تحلیلگر بازار نفت که بالغ بر ده سال از زندگی خود را برای مطالعه قیمت نفت و عوامل اثرگذار روی آن گذرانده است، میگوید: احتمال عدم پایبندی برخی از اعضای اوپک و غیراوپک به تعهد کاهش تولید اصلیترین مانع رشد قیمت نفت در این سال است. البته حتی اگر این اتفاق هم در بازار نفت بیفتد؛ باز هم قیمت نفت در این سال از 55 دلار کمتر نمیشود.
از طرف دیگر دونالد ترامپ را هم میتوان عاملی بسیار مهم در بازار نفت سال 2017 میلادی دانست. او هم در سیاستهای خارجی به خصوص تعامل با کشورهای خاورمیانه روشی متفاوت نسبت به باراک اوباما دارد و هم در سیاستهای مرتبط با سرمایهگذاری در حوزه انرژی روشهای تازهای در پیش گرفته است.
سیاستهای ترامپ میتواند باعث تحرکات مختلفی در بازار نفت شود و این عاملی است که تنها با گذشت زمان میتوان اثرات آن را مشاهده کرد.