وام یکمیلیارد دلاری بزرگترین شرکت بازرگانی نفت جهان به ایران
رویترز به نقل از چهار منبع آگاه گزارش داد: ویتول که بزرگترین شرکت بازرگانی نفت جهان است، با شرکت ملی نفت ایران قراردادی برای وامی معادل یک میلیارد دلار بسته که با صادرات آینده فرآوردههای نفتی ضمانت شده است.
این قرارداد سرعت احیای صنعت نفت در ایران را با گذشت یک سال از لغو تحریمهای هستهای منعکس میکند که به تهران امکان خواهد داد سهم بازارش از رقیب بزرگ خود عربستان سعودی را پس بگیرد.
همچنین بعضی قراردادهای قدیمی با شرکتهای غربی را احیا میکند؛ زیرا تهران نهتنها از تسهیل تحریمهای اتحادیه اروپا بهرهمند شده، بلکه محدودیتهای آمریکا برای دسترسی ایران به دلار هم کمتر شده است.
با اینهمه شرکتهای خارجی به دلیل نگرانی از نقض قوانین پیچیده، محتاط ماندهاند و غولهای نفتی مانند شل، بریتیش پترولیوم و انی به عنوان خریداران نفتی، برای بازگشت به ایران به کندی عمل کردهاند.
مدیرانی که آمریکایی هستند حتی اگر برای شرکتهای غیرآمریکایی کار کنند، اغلب در مذاکره با ایران کنار گذاشته میشوند که قابلتوجهترین نمونه، باب دادلی، مدیر آمریکایی بریتیش پترولیوم، بوده است.
انتقاد صریح دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب آمریکا از توافق هستهای که از سوی دولت اوباما امضا شد، به ابهام و نگرانیهای جدید شرکتها افزوده است.
پیشفاینانس
اما شرکتهای بازرگانی خصوصی انعطافپذیری بیشتری داشته و میتوانند برای بستن قرارداد نسبت به شرکتهای سهامی عام، سریعتر عمل کنند.
معاملهگران در سالهای اخیر برای دسترسی بلندمدت به حجم بزرگی از نفت و محصولات نفتی به میزان فزایندهای به پیشفاینانس روی آوردهاند. سیستم پیشفاینانس از سوی شرکتهای بازرگانی بزرگی مانند ویتول بهعنوان مثال منطقه کردستان عراق را در زمان جنگ با داعش در دو سال گذشته پا بر جا نگه داشت.
امضای قرارداد با ویتول
یکی از منابع آگاه در تهران به رویترز گفت: قرارداد ویتول با ایران در اکتبر به امضا رسید و ماه جاری اجرایی میشود.
وی افزود: این قرارداد به یورو با نرخ بهره حدود هشت درصد در قبال فرآورده های نفتی است و بعضی از محصولات نفتی ممکن است به جای شرکت ملی نفت ایران، از سوی بخش خصوصی تامین شود.
تولیدکنندگان بزرگ نفت خام در خاورمیانه از جمله ایران تمایلی به فروش نفت خام به شرکتهای بازرگانی ندارند؛ زیرا آنها ترجیح میدهند خودشان قیمتگذاری و مقصد را کنترل کنند.
شرکتهای بازرگانی همچنین بهدنبال آغاز مجدد سوآپ نفت و محصولات نفتی دریای خزر با ایران هستند؛ اما این روند بهکندی پیش میرود.
طبق اعلام اوپک، ایران که سومین تولیدکننده بزرگ عضو این سازمان است، بیش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز محصولات پالایششده به بازارهای آسیایی صادر میکند که عمدتا نفت کوره، گاز مایع و نفتا هستند.