گاز از نفت سبقت گرفت

در سال  ۲۰۱۵ نرخ رشد مصرف انرژی در خاورمیانه بالغ بر ۴.۲ درصد بود که  بیشترین نرخ رشد در میان تمامی مناطق دنیا بود. این منطقه مالک بیشترین حجم از ذخایر نفت و گاز در دنیا است و اقتصاد اغلب کشورهای این منطقه  به درآمد حاصل از صادرات  انرژی وابسته است.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل انرژی امروز، در کشورهای خاورمیانه بالغ بر ۸۰ درصد از درآمد صادراتی از صادرات نفت خام بدست می‌آید و سهم زیادی از بودجه کشور را درآمد نفت تشکیل می‌دهد به همین دلیل هر تغییری در بازار نفت می‌تواند اقتصاد این کشورها را هم در معرض خطر قرار دهد.

همین وابستگی اقتصادهای خاورمیانه به درآمد نفت باعث شد تا در جریان شوک‌های منفی قیمت نفت، اقتصاد این کشورها آسیب زیادی متحمل شود. این مساله کشورهای خاورمیانه را به فکر ایجاد تنوع در اقتصاد و کاهش وابستگی به نفت انداخت.

 برخی کشورها از قبیل عربستان سعودی از سا‌ل‌ها قبل در پروژه‌های پالایشگاهی سرمایه‌گذاری کرده‌اند تا علاوه بر نفت به صادرات فرآورده های نفتی هم بپردازند. ایران هم در سال‌های تحریم اقتصادی به‌تدریج از وابستگی اقتصادش به صادرات نفت کاست و اگر هم‌اکنون که تحریم‌ها برداشته شده، همچنان روی توسعه بخش‌های غیرنفتی سرمایه‌گذاری کند؛ می‌تواند در آینده اقتصادی غیروابسته به نفت داشته باشد.

خاورمیانه منطقه‌ای که بالاترین مصرف انرژی را دارد

 خاورمیانه علاوه بر تولید انرژی، در مصرف انرژی هم در دنیا پیشگام است. یکی از دلایل بالا بودن میزان مصرف انرژی در خاورمیانه نسبت به دیگر کشورهای دنیا قیمت پایین‌تر منابع انرژی در این منطقه نسبت به متوسط جهانی  به علت پرداخت یارانه‌های انرژی است.

در  سال  ۲۰۱۵ میلادی گاز طبیعی اصلی‌ترین منبع انرژی در خاورمیانه محسوب می‌شد و همین مساله سبب شد تا صادرات گاز طبیعی از خاورمیانه با کاهش ۳.۶ درصدی  نسبت به سال قبل از آن همراه باشد.

شرکت نفتی بریتیش پترولیوم در گزارش اخیر خود نوشت:در سال گذشته مصرف نفت در خاورمیانه ۲۲۰ هزار بشکه در روز  معادل ۲.۱ درصد  نسبت به سال قبل از آن رشد کرد که دلیل اصلی آن  افزایش تقاضا در کشورهای عربستان سعودی و امارات متحده عربی بود. البته در این سال تقاضای نفت در ایران کاهش داشت که این کاهش به دنبال سیاست دولت در کاهش وابستگی به نفت و سوخت‌های  فسیلی به‌عنوان اصلی‌ترین منبع تولید آلاینده‌ها در هوا ایجاد شد. ایران بیشترین جایگزینی گاز طبیعی  و نفت را در میان کشورهای خاورمیانه در سال ۲۰۱۵ میلادی انجام داد تا مشکل آلودگی هوا  و انتشار کربن را کنترل کند.

در ادامه این گزارش آمده است: با وجود اینکه مصرف انرژی در خاورمیانه ۴.۲ درصد نسبت به سال قبل از آن رشد داشت؛ ولی میزان مصرف در سال ۲۰۱۵ میلادی ۴،۵ درصد کمتر از متوسط میزان مصرف در ده سال گذشته بود. گاز طبیعی تامین‌کننده نیمی از انرژی در خاورمیانه بود و سهم گاز در تامین انرژی از ۴۸.۹ درصد در سال ۲۰۱۴ به ۴۹.۹ در سال ۲۰۱۵  رسید.

این اولین بار در تاریخ دنیا است که سهم گاز طبیعی در تامین انرژی خاورمیانه از سهم نفت بیشتر شده است و انتظار می‌رود این روند ادامه داشته باشد.

درسال گذشته نفت ۴۸.۱ درصد از نیاز انرژی دنیا را تامین می‌کرد.

.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن