عبور روسیه از کسر بودجه با نفت ۴۵ دلاری
در روزهای آغازین سال 2017 میلادی وزیر اقتصاد کشور روسیه اعلام کرد که به دلیل افزایش صادرات غیرنفتی این کشور، تاثیرات منفی قیمت پایین نفت روی اقتصاد روسیه از بین رفته است و اگر تا انتهای سال 2019 میلادی قیمت نفت بیش از 45 دلار باشد، کسری بودجه روسیه کاملا از بین میرود. این خبر در شرایطی مخابره شد که قیمت نفت در بودجه سال جاری در روسیه برابر با 40 دلار در نظر گرفته شد.
به گزارش خبرنگاربین الملل انرژی امروز، مقامات روسیه از مناسب بودن قیمت نفت در مرز 45 دلار برای اقتصاد این کشور صحبت میکنند در حالیکه به دلیل سیاست اوپک قیمت در روزهای اول سال 2017 میلادی به بیش از 55 دلار رسید و انتظار میرود تا انتهای فصل اول سال از مرز 65 دلار فراتر رود.
«کوین سیلوانوف»، تحلیگر اقتصادی در مرکز مطالعات اقتصادی روسیه، میگوید: تا زمانی که قیمت هر بشکه نفت در بازار جهانی در مرز 50 دلار باشد، اقتصاد روسیه با مازاد درآمدی معادل 16 میلیارد دلار روبرو خواهد بود و به تدریج کسری بودجه کشور از بین میرود.
وی میافزاید: تاثیر شوکهای قیمتی نفت روی اقتصاد روسیه کوتاهمدت است و نمیتوان انتظار داشت در نتیجه کاهش ناگهانی قیمت نفت اقتصاد روسیه سالها درگیر رکود باشد و یا به دلیل افزایش قیمت سالهای زیادی رشد را تجربه کند. اقتصاد روسیه بهسرعت به تعادل میرسد و دلیل این تعادل سریع اقتصادی را میتوان در تنوع بخشهای مختلف اقتصادی و تاثیر هر بخش روی اقتصاد دانست. ازطرف دیگر اقتصاد روسیه یک اقتصاد دولتی است و تاثیر شوکها با سیاستهای دولتی خنثی میشود.
نفت جدید در روسیه
ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، هم در سخنرانی اخیر خود گفت: نفت برای اقتصاد روسیه اهمیت زیادی دارد و هر دلار افزایش قیمت نفت در بازار جهانی که به دلیل اختلال در عرضه یا تغییر الگوی تقاضا ایجاد شود، منافع مالی زیادی برای اقتصاد روسیه دارد.
او تاکید کرد: هر ده دلار افزایش در قیمت نفت در بازار جهانی باعث میشود تا بودجه دولتی 28.6 میلیارد دلار رشد کند و درآمد شرکتهای نفتی محلی هم بیش از 12.23 میلیارد دلار افزایش یابد. این سخنان در شرایطی مطرح شد که در بودجه سال 2017 قیمت پایه نفت برابر با 40 دلار و نرخ تورم حدود چهار درصد پیشبینی شده است. در این شرایط انتظار میرود روسیه با کسری 45 میلیارد دلاری بودجه در سال 2017 میلادی روبرو باشد. در سال2016 نرخ تورم در این کشور پهناور اروپایی برابر با 5.6 درصد بود که نسبت به تورم سال 2015 میلادی بالغ بر هفت درصد کاهش داشت.
ولی روسیه برای کاهش وابستگی به نفت در اقتصاد اقدام به توسعه صنعت کشاورزی خود کرده است. هماکنون روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان غلات در بازار جهانی است و مقامات این کشور از غلات بهعنوان «نفت جدید در روسیه» نام میبرند. آنها بر این باور هستند «به همان اندازهای که روسیه از فروش نفت درآمد داشته؛ میتواند از تولید و فروش غلات هم درآمد کسب کند».