تاثیر منفی تحولات بازار انرژی بر چین و روسیه

طی یک دهه اخیر سیاست جهانی عامل اصلی محرک یا عامل بازدارنده در بازارانرژی بود و به نظر می‌رسد این روند در دهه‌های آتی همچنان ادامه داشته باشد.اما به نظر می‌رسد مسایل دنیای انرژی به‌خصوص قیمت نفت در بازار در سال 2017 بیشترین دغدغه کشورهایی مانند چین و روسیه باشد.

به گزارش خبرنگار بین الملل انرژی امروز، در سال 2017 دو کشور چین و روسیه در نتیجه تحولات بازار انرژی با مشکلات زیادی روبرو خواهند شد. «جورج فریدمن» تحلیل‌گر اقتصاد سیاسی بر این باوراست که «نرخ پایین رشد اقتصادی در دنیا فشار زیادی به قیمت انرژی در جهان وارد می‌کند و مانع اصلی افزایش قیمت در بازار است».

وی می‌گوید: بحران‌های انرژی حاصل ثبات نرخ رشد اقتصادی در جهان است. طی سال‌های اخیر نرخ رشد اقتصادی دنیا با سرعت معناداری رشد نکرده است و هر سال نرخ رشد اقتصادی دنیا با نرخ رشد سال قبل تقریبا برابر بود. در نتیجه تقاضا برای نفت و دیگر فراورده‌های انرژی هم رشد معناداری نداشته است. از طرف دیگر، در سال‌هایی که قیمت نفت در بازار جهانی بالاتر از 100 دلار بود، منابع مالی لازم برای توسعه حوزه‌های نفتی و گازی تازه‌ای در دنیا فراهم شد که در مقایسه با نفت و گاز خاورمیانه گران‌تر هستند. همین امر سبب شد تا بازار انرژی دنیا با مازاد عرضه مواجه باشد. این مازاد عرضه در کنار رشد اندک تقاضا که به دلیل شرایط اقتصادی دنیا  وجود دارد مانع از این می‌شود تا قیمت نفت در بازار جهانی رشد کند.

او پیش‌بینی می‌کند «در سال 2017 متوسط قیمت هر بشکه نفت در بازار جهانی در فاصله 30 تا 40 دلار قرار خواهد گرفت».

مشکلات اقتصادی برای روسیه و چین

در صورتیکه قیمت نفت رشد نکند، روسیه با مشکلات مالی زیادی روبرو می‌شود و کسری بودجه اقتصاد این کشور را دچار بحران می‌کند.

فریدمن بر این باور است «قیمت سربه‌سری نفت برای ایجاد تعادل در بودجه روسیه 70 دلار است». اگرچه برخی از تحلیل‌گران قیمت 50 دلاری را هم برای این کشور مناسب می‌دانند. به هر حال در صورتی‌که قیمت نفت در بازار جهانی رشد نکند؛ مشکلات مالی زیادی در روسیه ایجاد می‌شود و پوتین برای حل کردن مسایل داخلی دچار مشکل می‌شود».

 اما وضعیت چین کاملا متفاوت است. این کشور در سال‌هایی که اقتصاد دنیا نرخ رشد قابل‌قبولی ندارد؛  نمی‌تواند محصولات خود را به بازار جهانی صادر کند. همانطور که قبلا گفته شد قیمت پایین نفت و تقاضای اندک این منبع انرژی به دلیل شرایط  اقتصادی  دنیا است و در این اوضاع اقتصادی تقاضا برای کالاهای صنعتی و مصرفی هم پایین می‌آید. بنابراین، چین با بحرانی دیگر روبرو می‌شود که این بحران ناشی از کاهش تقاضا برای کالاهای صادراتی است.

در سال‌های اخیر دولت چین برای حفظ آرامش در فضای اجتماعی کشور حمایت‌های مالی کلانی از بخش‌های مختلاف اقتصادی کرده و یارانه‌های زیادی به کشاورزان پرداخت کرده است . پرداخت این هزینه کلان برای دولت چین زمانی‌که درآمد صادراتی کاهش یافته باشد، غیرممکن است و می‌تواند دامنه ناآرامی‌های اجتماعی را در کشور ایجاد کند.

به همین دلیل فریدمن سال 2017 را به نام «سال سخت برای روسیه و چین» نامگذاری کرده است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن