عصر انرژیهای پاک در راه است
چین در سال ۲۰۱۶ با ۳۰ میلیارد یورو سرمایهگذاری جهانی در بخش تولید انرژیهای تجدید پذیر، رتبهی نخست را به دست آورد. این رقم نسبت به سال پیش از آن، افزایشی ۶۰ درصدی را نشان میدهد.
دویچهوله نوشت:
بر اساس تازهترین آمار «انستیتو بررسی اقتصادی و مالی مربوط به انرژیهای تجدیدپذیر IEEFA،» چین با سرمایهگذاریهای کلان در بخشهای ملی و جهانی تولید انرژیهای غیرفسیلی همچنان بیرقیب است. در حال حاضر از هر ۶ شرکت تولید سلولهای خورشیدی (سولار) در جهان، مالکیت ۵ کارخانهی آن به سرمایهگذاران چینی تعلق دارد.
پکن در سال گذشته همچنین نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار در زمینهی تولید انرژیهای بادی و آبی و شرکتهای وابسته به آن در چین سرمایهگذاری کرده است. بنا بر گزارش «انستیتو اقتصادی بلومبرگ برای تولید انرژیهای تجدیدپذیر» این سرمایهگذاری کلان، رتبهی اول چین در زمینهی تولید انرژی پاک ملی در سال ۲۰۱۵ را نیز تثبیت کرده است.
تیم باکلی، رییس IEEFA با اشاره به این که دونالد ترامپ، رییسجمهور آیندهی آمریکا اعلام کرده در آینده بیشتر در بخش تولید انرژی فسیلی و استخراج ذغال سنگ سرمایهگذاری خواهد کرد، در این رابطه میگوید: فاصلهی آمریکا با چین به عنوان کشوری که مقام دوم را در این بخش دارد، هر سال بیشتر میشود.
فرصتهای شغلی
بنا بر ارزیابی آژانس بینالمللی انرژی، سرمایهگذاران چینی در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۳ میلیون و ۵۰ هزار فرصت شغلی در این بخش ایجاد کردهاند. این امر در مقایسه با ۸ میلیون و یکصد هزار کارگر و کارمندی که به طور کلی در سطح جهانی در این بخش استخدام شدهاند، از اهمیت زیادی برخوردار است. آمریکا در این سال موفق شد، تنها ۸۰۰ هزار فرصت شغلی ایجاد کند. بنا بر طرح «ایجاد اشتغال» ادارات کاریابی چین، قرار است شمار شاغلان این بخش تا سال ۲۰۲۰ به ۱۳ میلیون نفر برسد.
کارشناسان میگویند، برتری چشمگیر چین در زمینهی تولید انرژیهای پاک در حال حاضر رقابت با آن را برای کشورهای پیشگامی مانند آمریکا و آلمان بسیار دشوار کرده است.
انرژی فسیلی نابودکننده محیط زیست
کربن دی اکسید با فرمول شیمیایی CO2 از جمله بر اثر احتراق انرژیهای فسیلی تولید میشود و آلاینده جوی شماره یک در کره زمین به حساب میآید. سوختن زغال سنگ، نفت و گاز به تولید ۶۵ درصد گازهای گلخانهای جهان منجر میشود.
بر اساس تحقیقات مجمع بینالمللی تغییرات آبوهوایی (IPCC) وابسته به سازمان ملل متحد، اگر شرایط آبوهوایی کره زمین همینگونه که اکنون هست ادامه یابد، گرمای زمین تا سال ۲۱۰۰ حدود ۷ ۳ تا ۸ ۴ درجه افزایش مییابد. کارشناسان براین نظرند که فرایند گرمایش زمین را میتوان تا حد دو درجه ثابت نگاه داشت، اگر استفاده از انرژی فسیلی تا سال ۲۰۵۰ به پایان برسد.
انرژی تجدیدپذیر یکی از راههای بازاندیشی
استفاده از انرژی خورشید یکی از پرصرفهترین راهها برای تولید انرژی شده است. قیمت سلولهای خورشیدی در پنجسال گذشته تا ۸۰ درصد کاهش یافته است. در آلمان قیمت هر کیلووات ساعت برق تولیدی در سلولهای خورشیدی هفت سنت است. این قیمت در کشورهای آفتابخیز میتواند زیر پنج سنت در هر کیلووات ساعت باشد.
استفاده از انرژی باد در سراسر جهان و تبدیل آن به انواع دیگر انرژی چون انرژی الکتریکی به شدت افزایش یافته است. ۹ درصد انرژی سراسر آلمان از باد گرفته میشود. این میزان در دانمارک حدود ۴۰ درصد و در چین سه درصد است. چین در نظر دارد استفاده از انرژی بادی را تا سال ۲۰۲۰ به دوبرابر حد کنونی افزایش دهد.
خانههایی بدون انرژی فسیلی
خانههای تازهساز کنونی احتیاج چندانی به انرژی ندارند. سلولهای خورشیدیِ روی سقف خانهها میتوانند برق و آب گرم خانه را تامین کنند. بعضی خانهها حتی انرژیای بیشتر از مصرف شخصی تولید میکنند. این انرژی را میتوان به مصرف خودروی برقی خانه رساند.
یکی از راههای بهبود در وضعیت اقلیمی کره زمین استفاده از محصولات برقی با مصرف کمتر انرژی است. لامپهای لِد (LED) یک دهم انرژی یک لامپ معمولی را مصرف میکند و از نظر مالی باصرفهتر است. اتحادیه اروپا مدتهاست فروش لامپهای قدیمی را در کشورهای عضو ممنوع کرده است. همین امر به فروش فراوان لامپهای لد در این کشورها کمک کرده است.
خودروهای کممصرف
صنایع نفتی برای تردد خودروها بسیار پراهمیت بودند. اما این اهمیت به تدریج کمرنگ میشود. اتوبوسهایی در شهر کلن آلمان با هیدروژن به عنوان حامل انرژی حرکت میکند. کوششی دیگر برای کاهش کربن دی اکسید CO2 که یکی از عاملهای اصلی در گرمایش زمین است.
شرکت خودروسازی تویوتا از دسامبر ۲۰۱۴ خودروهای که با هیدروژن به عنوان حامل انرژی حرکت میکنند را وارد بازار کرده است. رانندگی با این خودرو با باک پر از هیدروژن تا ۶۵۰ کیلومتر امکانپذیر است.
اتوبوس «فضلهسوز»
این اتوبوس «فضلهسوز» که در بریتانیا ساخته شده با گاز بیومتان (CH4) حرکت میکند. این اتوبوس به حمل مسافر بین شهرهای بریستول و باث مشغول است. گاز بیومتان از پردازش پسمانده غذایی و فضولات انسان به دست میآید. این اتوبوس میتواند مسافتی تا ۳۰۰ کیلومتر را با یک باک پر از گاز بیومتان بپیماید.
هنوز ذخیره کردن برق برای مصرف انبوه گران است، اما فناوریها برای استفاده از برق برای حرکت خودرو به شدت ادامه دارد و در این راه پیشرفتهای وسیعی نیز صورت گرفته است. خودروهای برقی به تدریج جای خود را در غرب به عنوان خودرویی مقرون به صرفه و مناسب با محیط زیست باز میکنند.
توسعه با فناوری پاک
هنوز در جهان دومیلیارد نفر بدون برق زندگی میکنند. با توسعه سلولهای خورشیدی، باتری برقی و لامپهای لِد (LED) امید استفاده از نیروی برق در مناطق روستایی جهان به شدت افزایش یافته است. روستاییان سنگالی لامپهای لِد خود را در مغازه روستا از انرژی پر میکنند.
شمار حامیان محیط زیست افزایش مییابد. تظاهراتی در شهر دوسلدورف مرکز ایالت نورد راین وستفالن آلمان، برای توقف فعالیت منابع زغال سنگ تدارک دیده شده است. این ایالت مرکز صنایع انرژی فسیلی آلمان است. سرمایهداران جهان نیز درک کردهاند که سرمایهگذاری در امر انرژی فسیلی دیگر مقرون به صرفه نیست. آنها نیز چون کنسرن عظیم انرژی ائون (Eon) به انرژیهای تجدیدپذیر روی آوردهاند.