استقبال غول‌های نفتی خاورمیانه از «ریاضت نفتی»

‌تصمیم کشورهای اوپک و اعضای کلیدی غیراوپک برای کاهش تولید زمینه را برای افزایش قیمت نفت فراهم کرد و سبب شد تا کشورهای حاشیه خلیج‌فارس از زیر بار فشار مالی ناشی از قیمت پایین نفت در سال‌های گذشته رها شوند. انتظار می‌رود در این سال کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شاهد کاهش کسری بودجه و افزایش نرخ رشد اقتصادی باشند و درآمد بیشتری از صادرات نفت بدست آوردند.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل انرژی امروز، در ماه‌های اولیه سال 2016 میلادی قیمت نفت در بازار جهانی کمتر از 30 دلار امریکا بود. در این روزها قیمت هر بشکه نفت در بازار جهانی پایین‌ترین سطح طی 12 سال گذشته بود و باعث شد تا اقتصادهای وابسته نفت با کسری بودجه و مشکلات مالی زیادی روبرو شوند. ولی بعد از اینکه خبر از کاهش تولید اوپک مخابره شد و از همراهی روسیه و برزیل با این سیاست اوپک صحبت به میان آمد قیمت نفت در بازار جهانی رشد کرد تا اینکه در روزهای اول سال جدید میلادی هر بشکه نفت‌خام با قیمتی  نزدیک به 60 دلار مبادله شد.

مهمتر اینکه بانک مریل لینچ آمریکا پیش‌بینی می‌کند در سال جاری قیمت نفت تا مرز 70 دلار هم بالامی‌رود و این پیش‌بینی در شرایطی تحقق می‌یابد که  تمامی اعضای اوپک به تعهد خود پایبند باشند.

سیاستی مثبت

بدر القانیم مدیرعامل مرکز مدیریت سرمایه mena  که یک مرکز سرمایه‌گذاری در کشور کویت است این سیاست اوپک را سیاستی مثبت برای کشورهای نفت‌خیز خاورمیانه می‌داند. وی بر این باور است «با اجرای این سیاست در سال 2017 ، قیمت نفت بالاتر از متوسط قیمت در سال قبل خواهد بود».

وی می‌افزاید: اغلب کشورهای خاورمیانه از سیاست‌های ریاضتی استفاده کرده‌اند تا بتوانند کسری بودجه را کاهش دهند. بررسی‌ها نشان می‌دهد با افزایش قیمت نفت در بازار جهانی و تداوم استفاده از سیاستهای ریاضتی کسری بودجه در شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس کاهش یافته است و وابستگی اقتصاد عربستان به نفت و درآمد آن نیز کمتر شده است.

عربستان در سال‌هایی که قیمت نفت در بازار جهانی بالا بود از طریق سرمایه‌گذاری در ساخت پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌های بادی باعث شد تا وابستگی اقتصادش به نفت کمتر شود. بخش زیادی از این پروژه‌ها هم اکنون به بهره‌برداری رسیده است ولی عربستان این طرح را همچنان پیگیری می‌کند.

 انتظار می‌رود به دنبال افزایش قیمت نفت کسری بودجه عربستان در سال جاری نسبت به سال قبل کاهش یابد. در سال 2017 میلادی کسری بودجه عربستان برابر با 198 میلیارد ریال عربستان بخواهد بود در حالیکه در سال قبل کسری بودجه کشور برابر با 297 میلیارد ریال بوده است. وزیر اقتصاد عربستان پیش‌بینی می‌کند درآمد بزرگترین صادرکننده نفت خاورمیانه 46 درصد نسبت به سال قبل از آن رشد کند و به 480میلیارد ریال برسد در حالیکه در سال 2016 این کشور از صادرات نفت 329 میلیارد ریال درآمد داشته است.

جاگ میجیر رییس مرکز مطالعات بازار سرمایه ارقام بر این باور است «در سال جاری توان کشورهای نفت‌خیز حاشیه خلیج فارس برای افزایش هزینه‌های مصرفی بیشتر می‌شود و امارات و عربستان با فشارهای مالی کوچک‌تری روبرو خواهند بود. در این سال فشار طرح های ریاضتی کمتر می‌شود و نرخ رشد اقتصادی کشورهای نفت خیز حاشیه خلیج فارس بیشتر می‌شود».

این تحلیلگران سال بهتری را برای کشورهای حاشیه خلیج فارس پیش‌بینی می‌کنند ولی بر این باور هستند که« ایجاد تنوع در اقتصاد و کاهش وابستگی به درآمد نفت هچنان باید محور اصلی  سیاستگذاری‌ها باشد».

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن