صادرات گاز ایران به عراق در انتظار ال.‌سی است

پیش‌بینی می‌شود با اجرایی شدن تفاهمنامه ایران و عراق که محور اصلی آن توسعه میدان نفتی به صورت مشترک است، میزان تولید نفت ایران افزایش یابد.

عرفانه تاجیکی در شماره امروز اعتماد نوشت:

 وزارت نفت، هر چند با تاخیر، اما با گامی رو به جلو در راستای توسعه میادین مشترک به عقد تفاهمنامه نیمه عملیاتی با عراق پرداخت. به این ترتیب پیش‌بینی می‌شود با اجرایی شدن این تفاهمنامه که محور اصلی آن توسعه میدان نفتی به صورت مشترک است، میزان تولید نفت ایران افزایش یابد. هر چند که زمان زیادی از عقد چنین تفاهمنامه چندجانبه‌ای نمی‌گذرد، اما با توجه به حذف تسهیلات ٨ ۴ میلیارد دلاری مربوط به طرح‌های توسعه‌ای میادین مشترک نفتی و گازی از محل صندوق توسـعه ملی در سال ٩۵ باید دید تامین مالی این پروژه چطور انجام می‌شود. امیرحسین زمانی نیا، معاون وزیر نفت در امور بین‌الملل با بیان اینکه در سفر به عراق نمایندگان شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و رییس دفتر نمایندگی وزارت نفت حضور داشتند، درباره جزییات این تفاهمنامه‎ها می‌گوید: تفاهمنامه نخست دو کشور درباره همکاری در توسعه میدان‌های مشترک پرویز (نفت‌خانه جنوبی) و دیگری‌ خرمشهر (سندباد یا سیبه) است. این در حالی است که تفاهمنامه دوم را در بقیه بخش‌های صنعت نفت از جمله نفت خام، ساخت تجهیزات، صادرات گاز، نوسازی پالایشگاه‌های عراق از سوی بخش خصوصی ایران و آموزش عنوان کرد و درباره جزییات صادرات گاز به بغداد اعلام کرد که ایران هم‌اکنون آماده صادرات گاز به بغداد و این کشور نیز آماده دریافت گاز است.

به گفته این مقام مسوول، خط لوله صادرات گاز ایران به بغداد هم‌اکنون از گاز پر است اما اعتبار اسنادی (ال‌سی) این طرح هنوز باز نشده و به محض حل مسائل مالی، گاز ایران به بغداد می‌رود.

لازم به یادآوری است که این ال. سی ویژه خط لوله صادرات گاز به عراق است. درباره اعتبار اسنادی (Letter of Credit) باید گفت که این اسناد اعتباری تعهدی از سوی بانک است که به خریدار و فروشنده داده و تعهد می‌شود که میزان پرداختی خریدار به فروشنده به موقع و با مبلغ صحیح به دست فروشنده خواهد رسید. معاون وزیر نفت با بیان اینکه ال سی صادرات گاز ایران به عراق نیز به زودی و همزمان با سفر هیات عراقی به تهران و در بانک مورد نظر ایران، گشایش می‌یابد، افزود: یونس صالح، معاون وزیرنفت عراق گفت که در دولت این کشور برای پیش پرداخت اولیه این طرح مبلغ مورد نظر تخصیص داده شده است.

او محور دیگر تفاهمنامه دوم با عراق را خط لوله نفت خام و فرآورده بصره – آبادان – بصره عنوان کرد. وی همچنین از انتخاب نماینده عراق در کمیته مشترک دو کشور خبر داد و گفت: سید محمد موسوی به‎عنوان نماینده ایران در این کمیسیون مشترک و جبار قاسم، مدیر توسعه میدان‌ها و مخازن عراق به عنوان نماینده این کشور تعیین شدند.

٢٠ دکل برای حفاری

در همین حال محمدرضا تاکایدی، قائم‌مقام مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در پاسخ به سوال «اعتماد» مبنی بر اینکه برای توسعه این میدان مشترک نفتی به حفر چند حلقه چاه به وسیله چند دکل حفاری نیازمندیم، می‌گوید: ارزیابی چنین نیازی بستگی به شرایط مخزن دارد. با توجه به اینکه چنین تفاهمنامه مشترک توسعه‌ای بین ایران و عراق در مراحل اولیه به سر می‌برد هنوز اطلاعات دقیقی در این زمینه در دسترس نیست، البته مسوولان ذی‌ربط در حال بررسی و پیگیری هستند که در صورت ابلاغ به شرکت ملی حفاری می‌توانیم عملیات حفاری را آغاز کنیم.

او در همین زمینه توضیح داد: از آنجایی که میدان نفتی مشترک پرویز و خرمشهر در شرایطی مشابه به میادین غرب کارون هستند می‌توان گفت که شرایط حفاری مشابهی دارند. این در حالی است که در حال حاضر ١١ دکل حفاری به مالکیت شرکت ملی حفاری و چند دکل دیگر تحت مالکیت شرکت مپنا و تدبیر و… که در مجموع رقمی معادل ١٨ تا ٢٠ دکل را به خود اختصاص می‌دهد در میادین غرب کارون در حال انجام عملیات حفاری هستند. با وجود تشابه شرایط زمین‌شناسی ارزیابی می‌شود که نیاز میادین مشترک پرویز و خرمشهر به دکل حفاری معادل میادین غرب کارون باشد که البته در حال حاضر نمی‌توان ارزیابی دقیقی در این زمینه ارایه داد.

به گفته تاکایدی با وجود حذف تسهیلات ٨ ۴ میلیارد دلاری توسعه میادین مشترک از صندوق توسعه ملی، تامین مالی پروژه میادین غرب کارون به سرپرستی شرکت مهندسی توسعه نفت (متن) هیچ مشکلی ندارد و بودجه مورد نیاز چنین پروژه‌ای از پیش تعیین و در اختیار پیمانکاران قرار گرفته است.

با توجه به نیاز کشور عراق به گاز طبیعی برای مصارف نیروگاهی، طرح موضوع و مذاکرات قراردادی صادرات گاز ایران به کشور عراق از نیمه دوم سال ۱۳۸۹ آغاز و در این راستا قرارداد فروش گاز به بغداد در تیرماه سال ۱۳۹۲ در بغداد امضا شد. بر اساس توافق‌های انجام شده مقرر است گاز طبیعی صادراتی از طریق خط لوله ششم سراسری گاز و حدود ۲۲۸ کیلومتر خط لوله ۴۸ اینچ کوهدشت – نفت شهر به استان‌های دیاله و بغداد کشور عراق ارسال و از این طریق گاز مصرفی نیروگاه‌های المنصوریه، االقدس و الصدر تامین شود. مدت قرارداد صادرات گاز ایران به بغداد ۶ ساله با حداکثر حجم صادراتی ۳۵ میلیون مترمکعب در روز است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن