صندوق محیط زیست خالی است!
رییس صندوق ملی محیط زیست گفت: اخذ مالیات سبز موجب رشد اقتصادی، ایجاد اشغال و بهبود وضعیت محیط زیست میشود.
به گزارش خبرنگار حوزه توسعه پایدار انرژی امروز، هومان لیاقتی امروز گفت: مالیات سبز برای کشور ما ضروری است چون همراه با آن تخصیص بهینه منابع صورت خواهد گرفت. وی با بیان اینکه «محیط زیست کشورما مشکلات زیادی دارد و بهبود آن نیازمند منابع است» افزود: میتوان دراین مورد به عملکرد کشورهای دیگر نگاه کرد، به عنوان مثال بعد از فروپاشی کشورهای اروپایی بلوک شرق مشکلات اقتصادی و محیط زیستی زیادی داشتند که با ایجاد صندوقهای محیط زیستی و سیستم صحیح مالیاتی توانستند بر این مشکلات غلبه کنند. لیاقتی ادامه داد: اما در کشور ما که عوارض مالیاتی از صنایع آلاینده اخذ میشود به منابع نادرستی و واریز میشود و مجلس شورای اسلامی هنوز در تصویب قوانین این مطالب را نادیده میگیرد. وی گفت: هرگاه بتوانیم برای بهبود محیط زیست کشور منابع بهینه تخصیص دهیم که آنهم از بودجه جاری کشور نباشد بلکه از محل عوارضی که کارخانهها و واحدهای تولیدی پرداخت میکنند، میتوانیم به حفظ محیط زیست و بهبود وضعیت همان واحدهای آلاینده امیدوار باشیم زیرا واحدها میتوانند با دریافت تسهیلات از محل اخذ مالیات سبز وضعیت خود را بهبود دهند. لیاقتی ادامه داد: امروزه در بسیاری از کشورها دیگر مالیات سبز یک مقوله لوکس و حاشیهای نیست بلکه به یک مالیات عادی تبدیل شده است، بنابراین اگر در کشور ما هم مالیات سبز رایج شود موجب آزاد شدن منابع میشود.
مردان بازیافت، مردان قوی سال 2040
وی افزود: به عنوان مثال با داشتن مالیات سبز میتوانیم صنعت بازیافت را در کشور توسعه دهیم، باید اقتصاد جدید دنیا را درک کنیم، این اقتصاد جدید، سبز و دوار است به اعتقاد برخی اقتصاددانان دنیا، مردان قوی مالی در سال 2040 مردانی هستند که در صنایع بازیافت سرمایه گذاری کردهاند. وی با تاکید بر اینکه «باید چرخه دنیا را درک کنیم»، گفت: امروزه به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران امر هیچ چیزی دور ریختنی نیست، به عنوان مثال اگر به سمت صنعت بازیافت مانند تصفیه فاضلاب و پسماندها پیش رویم کمک بزرگی به محیط زیست و حفظ منابع آبی در کشور میشود که البته این کار نیازمند سرمایه است که میتوان آنرا از محل دریافت مالیاتهای سبز و واریز به منابع صحیحی تامین کرد. لیاقتی با بیان اینکه هنوز منبع واریز مالیات سبز مشخص نیست، افزود: اگر این مالیات وارد صندوق ملی محیط زیست شود قطعا برای محیط زیست کشور مفید خواهد بود در غیر اینصورت هیچ فایدهای در پی نخواهد داشت.
عوارض محیط زیست به منابع شهرداری واریز میشود
وی تاکید کرد: اگر این منابع وارد صندوق ملی محیط زیست شود میتواند در قالب ارایه تسهیلات، موتور محیط زیست و اقتصاد کشور را همزمان به حرکت در آورد. اما اگر قرار است وارد کانالهای غلط شود به نظر من فایدهای ندارد، در واقع زمانی مفید خواهد بود که محل خرج آن از طریق صندوق ملی محیط زیست تعریف شده باشد. رییس صندوق ملی محیط زیست اظهار کرد: چند سالی است که عوارض محیط زیستی از واحدها و صنایع آلاینده دریافت میشود اما به منابع مالی شهرداری واریز میشود؛ در عمل مشکلی از این صنایع حل نشده است در حالی که این عوارض باید در راستای بهبود وضعیت صنایع آلاینده هزینه شود بنابراین پرداخت آن برای محیط زیست فایده ای ندارد، در واقع اقتصاد کشور آنرا پرداخت می کند اما نتیجه ای به همراه ندارد. وی گفت: شهرداری هم قطعا تلاش خود را کرده است اما حالا که صندوق ملی محیط زیست در کشور تاسیس شده است این گونه عوارض و مالیات ها باید به این صندوق واریز تا خرج محیط زیست کشور شود. لیاقتی اظهار کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا که صندوق ملی محیط زیستی دارند شهرداریها از محل عوارض به این صندوقها کمک میکنند اما در کشور ما برعکس است. وی تاکید کرد: وجود منابع برای بخش محیط زیست همزمان رشد اقتصادی نیز به همراه خواهد آورد، چرا بسیاری از افراد به این مطلب توجه نمیکنند؟ فقط کافی است تجربیات موفق و صحیح دنیا در این زمینه را مطالعه کنند. رییس صندوق ملی محیط زیست گفت: زمانی تمرکز لهستان بر روی فولاد، کشتی سازی و صنایع سنگین بود. اما اکنون بافت صنعتی خود را تغییر داده و به سمت صندوق محیط زیستی حرکت کرد و اکنون موفقترین صندوق ملی محیط زیستی دنیا را دارد. وی گفت: ابتکار در دور اول ریاست بر سازمان محیط زیست در سفر به لهستان با صندوق ملی محیط زیست آشنا شد و در آن زمان پایه ایجاد آنرا در کشور بنا گذاشت و در دور دوم ریاست خود بر سازمان محیط زیست آنرا تاسیس کرد.
صندوق محیط زیست بدون اعتبار!
لیاقتی درباره اعتبار صندوق ملی محیط زیست گفت: صندوق فعلا هیچ اعتباری برای ارایه تسهیلات ندارد، البته چند تفاهم نامه خارجی منعقد کردهایم که به علت مشکلات تحریم هنوز نتوانستیم کاری انجام دهیم یکی از آنها با یک بانک اتریشی است که بر اساس آن میتوانیم اعتباراتی در اختیار بگیریم اما به علت تحریم هنوز راه نیفتاده است. وی افزود: قرار بود مبلغ پنج میلیارد تومان به عنوان اعتبار اولیه از سوی دولت در اختیار صندوق قرار گیرد که سال گذشته دو میلیارد تومان تخصیص یافت اما به علت کمبود نقدیندگی در کشور در سالجاری اختصاصی صورت نگرفته است. لیاقتی تاکید کرد: البته باید بگویم که سرمایه اولیه دولتی را نباید مد نظر قرار داد زیرا دولت برای بودجه به اندازه کافی مشکل دارد، این مبلغ اولیه هم برای ارایه تسهیلات کافی نیست آن چیزی که مهم است عوارض و مالیاتهای صحیح محیط زیستی است که باید به این صندوق تزریق تا در اقتصاد کشور سرمایهگذاری شود. وی با بیان اینکه منابع باید درست مصرف شود گفت: اگر به اندازه کافی منابع در اختیار داشته باشیم میتوانیم برای صنعت اکوتوریسم و مسایل مختلفی در محیط طبیعی تسهیلات ارایه دهیم و بدون اینکه به محیط زیست آسیبی وارد شود اقتصاد کشور رونق گیرد. چندی پیش تعیین مالیات سبز در ادامه بررسی لایحه مالیات بر ارزش افزوده در هیات دولت به تصویب رسید.