باید دوباره به گاز ترکمنستان وصل شویم

عضو هیات‌مدیره انجمن صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی با انتقاد از فقدان نقشه راه در صنعت گاز کشور، خواستار اتصال دوباره به گاز ترکمنستان شد.

سیدحمید حسینی دراین‌باره به خبرنگار انرژی امروز گفت: ایران در حوزه گاز بزرگ‌ترین ذخایر گازی دنیا را در اختیار دارد؛ همچنین در همسایگی ایران ترکمنستان، ازبکستان، عراق، روسیه دارای ذخایر خوب گازی هستند. همه این کشورها سعی می‌کنند موقعیت خود را در بازار جهانی تثبیت کنند.

وی یادآور شد: روسیه بزرگ‌ترین صادرکننده جهانی گاز با خط لوله گازی است. قطر با صادرات 75 میلیون تن LNG بزرگ‌ترین صادرکننده گاز LNG دنیاست. ترکیه هم تلاش کرده تا با عقد قرارداد با ایران، کردستان عراق، آذربایجان هاب انرژی و ترانزیت‌کننده گاز به اروپا از مسیر ایران شود.

حسینی درباره وضعیت ایران عنوان کرد: ما به‌عنوان سومین تولیدکننده و سومین مصرف‌کننده گاز نقشی در بازار جهانی نداریم. با وجوداینکه دبیرکلی مجمع جهانی گاز با ایران است ولی به دلیل مصرف بی‌رویه گاز در داخل هنوز نتوانسته‌ایم خود را برای حضور در بازارهای جهانی آماده کنیم.

وی افزود: از طرف دیگر هنوز نتوانسته‌ایم به استراتژی درستی در تولید و مصرف گاز برسیم یا اولویت‌بندی درستی نداریم. اولویت اول در ایران در حوزه گازی، مصرف خانگی یا تزریق به میادین نفتی است. اولویت بعدی تأمین گاز برای صنایع کشور، خوراک پتروشیمی و بعد صادرات آن است. این اولویت‌بندی راه ما را برای حضور در بازار جهانی سخت و مشکل می‌کند.

عضو هیات‌مدیره انجمن صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی تأکید کرد: البته هر میزان ما بتوانیم با تلفیق گاز، معدن و صنایع معدنی محصولات فلزی مثل فولاد، مس، فلزات غیرآهنی مثل روی، و سرب تولید کنیم و به عراق صادر کنیم می‌توانیم ارزش‌افزوده بیشتر و اشتغال بیشتری ایجاد کنیم. از طرف دیگر با تولید موارد مصارف ساختمانی و تولید برق می‌توانیم ارزش‌افزوده ایجاد کنیم.

حسینی با اشاره به اینکه «ایران می‌تواند گاز را با استفاده به‌عنوان خوراک پتروشیمی‌ها تبدیل به 201 میلیون تن محصول پتروشیمی کند»، اظهار داشت: از این طریق هم نیاز ارزی کشور تأمین می‌شود و هم ارزش‌افزوده بیشتری برای ایران دارد. لذا خیلی برای کشور صادرات گاز به‌عنوان خام‌فروشی اولویت ندارد. اما بازاری مثل عراق و ترکیه تشنه گاز ایران است.

وی تصریح کرد: ما باید تلاش کنیم تولید گاز خود را 1200 میلیون مترمکعب در روز برسانیم که حدود 800 میلیون مترمکعب را در داخل مصرف می‌کنیم و 300 الی 400 میلیون مترمکعب هم در روز صادرات داشته باشیم.

این فعال حوزه انرژی درباره مناقشه گازی ایران و ترکمنستان هم گفت: باوجوداینکه ما دارای ذخایر عظیم گاز و یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گاز هستیم؛ اما این وضعیت ما را از اتصال به شبکه گاز همسایه‌هایی مثل ترکمنستان بی‌نیاز نمی‌کند.

وی افزود: منافع ملی ایجاب می‌کند که ما دسترسی به گاز ارزان ترکمنستان داشته باشیم و بتوانیم ارتباطات گازی خود را با همسایه‌ها حفظ کنیم و در شرایطی که تولید مازاد داشتیم، بتوانیم با سوآپ گازی ترکمنستان از موقعیت جغرافیایی کشورمان استفاده کنیم.

حسینی در پایان تصریح کرد: اینکه  قرارداد 20 ساله گازی ما با ترکمنستان دچار مشکل شده، زیبنده ایران نیست. امیدوارم دولت و دستگاه دیپلماسی کشور اقدام جدی در جهت وصل شدن مجدد ایران به گاز ترکمنستان انجام دهد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن