تولید برق از امواج در اولویت سوم ماست

پیش بینی می‎شود در پایان برنامه توسعه ششم سهم انرژی تجدیدپذیر در سبد انرژی کشور به پنج درصد برسد.

 مدیر دفتر انرژی باد و امواج سازمان انرژی‎های نو درباره تولید برق از انرژی جزر و مد و امواج در ایران گفت: با توجه به اینکه احداث نیروگاه جزر و مدی و انرژی دریا در مقایسه با نیروگاه‎های تجدیدپذیر دیگر نیاز به سرمایه‎ اولیه بیشتری دارد، هم در اولویت پایین‎ترین قرار می‎گیرد و هم سرمایه‌گذار کمتری دارد.

 محمد ساتکین در ادامه با اشاره به اینکه انرژی موجود در دریاها و اقیانوس‌ها یکی از اشکال انرژی‌های تجدیدپذیر است که می‌تواند به‌عنوان یک منبع بزرگ و بی‌پایان انرژی برای مصارف گوناگون استفاده شود، اظهار کرد: با وجود اینکه ایران کشوری است که هم در شمال و هم در جنوب کشور به سه دریا متصل است اما امواج مورد نیاز برای نیروگاه‎های بزرگ را که امواج اقیانوسی هستند، ندارد، زیرا دریای ایران در شمال کشور یک دریاچه بزرگ است که به هیچ عنوان نمی‎تواند برای نیروگاه مفید باشد و در جنوب هم بیشتر ساحل ایران متعلق به خلیج است.

 رئیس انجمن علمی انرژی ایران  افزود: تنها قسمتی که می‎تواند برای احداث نیروگاه‎های امواج مفید باشد قسمتی است که به دریای عمان متصل است و امواج بزرگ دارد. با این وجود امواجی که در این مناطق وجود دارد با امواجی که در کشورهای متصل به اقیانوس مانند دانمارک، انگلستان و کانادا وجود دارد، متفاوت هستند به صورتی که امواج آن کشورها پتانسیل و قابلیت بالاتری در مقایسه با چابهار و … دارند.

 مدیر دفتر انرژی باد و امواج سازمان انرژی‎های نو با اشاره به اینکه نیروگاه‌های امواج از تنوع بسیار زیادی برخوردار هستند، خاطرنشان کرد: به صورتی که برخی از آنها شناور هستند و برخی دیگر در ساحل نصب می‎شوند همچنین میزان و شیوه درگیری آنها با امواج و نتیجه حاصله از آنها با یکدیگر متفاوت است به گونه‎ای که بعضی از آنها از امواج و بعضی دیگر از جریان آب، انرژی دریافت می‎کنند که این موضوع به مکان هم بستگی دارد.

 ساتکین با بیان اینکه چابهار بهترین منطقه برای استفاده از انرژی امواج است، یادآور شد: یکی از مناطق مناسب برای استفاده از انرژی جزر و مد در ایران خورموسی در استان بوشهر است علاوه بر آن منطقه تنگه‌خوران حدفاصل جزیره قشم و خاک مادر است به صورتی که ما در چابهار از امواج، در خور موسی از جزر و مد و در تنگه خوران از انرژی جریانی می‎توانیم استفاده کنیم.

 وی در پاسخ به این پرسش که استفاده از انرژی امواج و جزر و مد نسبت به دیگر انرژی‎های تجدیدپذیر در ایران در چه اولویتی قرار دارد؟ تصریح کرد: انرژی امواج و جر و مد نسبت به دیگر انرژی های تجدید پذیر در اولویت سوم قرار دارد و انرژی بادی، خورشیدی و زیست توده در اولویت‎های جلوتر هستند.

 رئیس انجمن علمی انرژی ایران بیان کرد: زیرا ظرفیت ایران در حوزه انرژی بادی و خورشیدی ظرفیت بالایی است و دستاوردهای خوبی هم تاکنون در این حوزه داشته‌ایم و علاوه بر آن به سرمایه اولیه کمتری نیاز دارد مورد استقبال بیشتر بوده و در اولویت اول و دوم قرار دارند.

 وی گفت: با این همه مطالعات میدانی نسبتا کامل و خوبی توسط مرکز ملی اقیانوس‌شناسی و سازما ن بنادر و دریانوردی در حوزه انرژی امواج و جزر و مد در خلیج فارس و دریای عمان صورت گرفته است که این دو منطقه را برای چنین کاری کاملا بررسی کرده‌اند بنابراین اگر سرمایه‎گذاری در بخش خصوصی به این حوزه و احداث نیروگاه امواج علاقه‎مند باشد، می‎توانیم این مطالعات را در اختیار آنها قرار دهیم.

 ساتکین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا درست است که بگوییم احداث نیروگاه امواج در ایران غیراقتصادی است، تصریح کرد: اقتصادی بودن یا نبودن احداث نیروگاه امواج به سه فاکتور مهم شرایط اقتصادی کشور در آن زمان، مکان احداث نیروگاه و تکنولوژی آن نیروگاه بستگی دارد بنابراین اینکه بخواهیم بدون هیچ شرطی فقط بگوییم که احداث نیروگاه امواج اقتصادی هست یا خیر، درست و منطقی نیست.

 وی افزود: مثلا اگر بخواهیم در چابهار با سرمایه بخش خصوصی و با تکنولوژی OWC اقدام به تولید انرژی کنیم اقتصادی است اما همین روش در یک مکان دیگر مانند خور موسی می‎تواند غیر اقتصادی و غیرقابل توجیه باشد.

 سهم انرژی تجدیدپذیر در سبد انرژی کشور

 مدیر دفتر انرژی باد و امواج سازمان انرژی‎های نو در ادامه با اشاره به برنامه ششم توسعه گفت: پیش بینی می‎شود در پایان برنامه توسعه ششم سهم انرژی تجدیدپذیر در سبد انرژی کشور به پنج درصد برسد زیرا اکنون ظرفیت‎ نیروگاه‎های ایران 75 هزار مگاوات است و پیش بینی شده است که تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر به پنج هزار مگاوات برسد که حدود هشت درصد می‎شود اما از آنجایی که ممکن است تا پایان این برنامه نیروگاه‎های بزرگ کشور نیز توسعه یابند و مثلا به 85 هزار مگاوات برسند، ما پیش‌بینی کرده‎ایم که به پنج درصد برسد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن