آذری‌ها در آب‌های خزر چه می‌کنند؟

در سال 2017 میلادی تولید نفت شرکت بریتیش پترولیوم از حوزه نفتی آذری-چراغ-گونشلی (ACG) نسبت به سال قبل تغییری نمی‌کند. این در حالی است که شرکت بریتیش پترولیوم به دنبال انعقاد قرارداد تازه با آذربایجان مسیر را برای توسعه حوزه‌های نفتی این کشور تا سال 2050 میلادی هموار کرد.

به گزارش خبرنگار بین الملل انرژی امروز، توسعه این حوزه بزرگ فراساحلی آذربایجان در دریای خزر برای اقتصاد این کشور کوچک به اندازه‌ای اهمیت داشت که به قرارداد منعقدشده بین آذربایجان و بریتیش پترولیوم برای  استخراج این حوزه «قرارداد قرن» لقب دادند. تولید از این حوزه در سال 1997 آغاز شد و در سال 2010 به بیشترین سطح خود یعنی 823 هزار بشکه در هر روز رسید.

اگرچه از آن پس تولید در این حوزه انرژی کاهش یافته؛ ولی همچنان این حوزه اهمیت زیادی برای اقتصاد آذربایجان دارد. آمار نشان می‌دهد در 9 ماه اول سال 2016 در هر روز 644هزار بشکه نفت از این حوزه تولید شده است. شرکت بریتیش پترولیوم هدف اولیه تولید نفت از این حوزه را برابر با یک میلیون بشکه در هر روز اعلام کرده بود، ولی تاکنون نتوانسته به این هدف برسد.

سهامداران اصلی این حوزه عبارتند از: بریتیش پترولیوم با سهمی معادل 35.78 درصد، SOCAR(شرکت ملی نفت و گاز آذربایجان) با سهمی معادل 11.64 درصد، شرکت شورون با سهم 10.28 درصد، شرکت INPEX با سهم 10.96 درصد، شرکت استات‌اویل با سهم 8.56 درصد، شرکت اکسون موبیل با سهم هشت درصد، شرکت TPAO با سهم 6.75 درصد، شرکت Itochu با سهم 4.3 درصد و شرکت ONGC با سهم 2.72 درصد.

شرکت بریتیش پترولیوم توسعه فاز دوم حوزه نفتی شاه دنیز را هم برعهده دارد که انتظار می‌رود از سال 2018 میلادی بهره‌برداری از آن آغاز شود. این حوزه ظرفیت تولید 120هزار بشکه در روز میعانات و معادل 289 هزار بشکه در روز گاز طبیعی را دارد.

نشریه نفت و گاز بر این باور است که در حوزه‌های فراساحلی آذربایجان بیش از نفت، گاز طبیعی و میعانات گازی موجود است. منابع گاز طبیعی در این حوزه‌ها به اندازه‌ای ارزش دارد که می‌تواند اقتصاد این کشور را متحول کند و زمینه‌ساز  تسریع روند  توسعه اقتصادی شود. البته باید سرمایه‌گذاری در این حوزه‌ها رشد کند و فعالیت‌های اکتشافی بیشتری انجام شود تا حوزه‌های شناسایی نشده نفت و گاز طبیعی شناسایی شوند و مورد بهره‌برداری قرار بگیرند.

این نشریه در گزارش خود از آذربایجان به‌عنوان یکی از کشورهایی نام می‌برد که پتانسیل تبدیل شدن به یک تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی در منطقه را دارد  و می‌تواند با فروش گاز طبیعی زمینه را برای توسعه زیرساخت‌های اقتصادی خود فراهم کند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن